Alberto Núñez Feijóo
Per ACN
Publicat el 26 de setembre 2023

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat que "té al seu abast els vots per ser president del govern", però que "no accepta pagar el preu que li demanen per ser-ho". Feijóo ha argumentat que Carles Puigdemont li ha ofert "exactament el mateix" que al líder socialista, Pedro Sánchez, però que ell, a diferència del candidat del PSOE, té "principis, límits i paraula".

"Cap fi, ni tan sols la presidència del govern justifica els mitjans", ha dit aquest dimarts en el seu discurs d'investidura al Congrés, el qual ha iniciat fent referència a l'amnistia. "No és acceptable ni jurídicament ni èticament", ha afirmat, i ha respost el plantejament de l'independentisme proposant un nou delicte de "deslleialtat institucional" al Codi Penal.

Feijóo ha argumentat que per ser investit cal prendre una "elecció determinant". "Es tracta d'acceptar o no que qui té com a objectiu principal desmembrar Espanya posi totes les condicions al pròxim president del govern d'Espanya", ha assegurat. Segons Feijóo, "l'única diferència" davant les exigències de Puigdemont "radica en la integritat dels dos candidats possibles que poden respondre-li".

A parer de Feijóo, Puigdemont vol "un president aliat" i li és igual si és del PP o del PSOE. El líder del PP ha volgut deixar clar que en el seu projecte "no figura l'amnistia ni l'autodeterminació d'una part de la nació ni fórmules anàlogues". Segons Feijóo, l'amnistia està "fora de la Constitució" i suposa una "aberració jurídica i moral". "És un atac directe als valors democràtics essencials del nostre país" i a la "igualtat dels espanyols", ha insistit.

El líder del PP ha subratllat que la seva negativa a les exigències de l'independentisme també seria la resposta que donarien Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar o Mariano Rajoy i ha criticat que Sánchez no faci el mateix. Feijóo ha dit que el seu deure és "fer guardar la Constitució" i que "no comparteix que aquest text pugui ser burlat mitjançant subterfugis".

De fet, Feijóo ha arrencat el seu discurs d'investidura posicionant-se en contra de l'amnistia. "No defensaré això", ha dit el líder dels populars, que ha començat llegint una frase que situava l'amnistia com "un instrument adequat per superar el conflicte català" així com a favor del referèndum. "Amb això n'hi hauria prou, no?", ha dit sobre la possibilitat de ser investit. "Doncs no", ha continuat Feijóo, justificant que no aconseguirà els suports necessaris per superar la votació.

Endurir el Codi Penal

El plantejament que ha fet Feijóo, que contraposa a l'amnistia i l'autodeterminació, consisteix en incorporar al Codi Penal un nou delicte de "deslleialtat constitucional" que fonts del PP expliquen que vol recuperar l'esperit de sedició, eliminat en l'anterior legislatura arran del pacte de PSOE i Unides Podem amb l'independentisme. El líder del PP també vol endurir el de malversació.

"Crec que hem de reforçar els instruments per protegir la dignitat de l'Estat", ha assegurat Feijóo, en lloc de "cedir" davant dels "partits secessionistes" que "proclamen que tornaran a repetir el seu desafiament". "Tot això es faria sense que hi hagi al darrere cap convicció profunda. Tan sols l'estat de necessitat parlamentària d'una sola persona", ha criticat.

Agraeix el suport a Vox

Feijóo ha agraït el suport "responsable i generós" dels 33 diputats de Vox, que malgrat ser la tercera força "no ho ha condicionat a ser part del govern", igual que a CC i UPN. "He arribat amb l'expectativa de 172 suports, i aspiro així a ser investit", ha dit, abans de recordar que la política no pot consistir en un "engany sistemàtic" i que cal donar "valor" a les paraules. 

Demana el suport dels diputats del PSOE

"Jo no disfressaré mai com a canvis d'opinió mentides continuades que la gent no mereix", ha dit abans d'acusar Sánchez de provocar "ruptures socials absurdes" i "substituir un sectarisme per un altre". "No accepto la tutela moral de ningú ni pretenc imposar la meva als altres, i crec en la llibertat", ha dit. 

Fart "d'imposicions lingüístiques"

Feijóo ha afirmat que és conscient de la diversitat lingüística i territorial de l'Estat, però "està fart d'etiquetes de bon i mal espanyol" i "d'imposicions lingüístiques, de llibertat d'opinió i de moral", perquè Espanya ha de ser una "nació de ciutadans lliures iguals". "Mai donaré suport al fet que un espanyol d'una ideologia tingui més drets que un altre", ha sentenciat. 

Pactes d'Estat

Feijóo ha insistit a plantejar els sis pactes d'estat que ja va presentar fa setmanes. Són pactes per a l'àmbit institucional i per a la regeneració democràtica, per al sanejament de l'economia, per a les famílies, per a l'Estat del benestar, per a l'aigua i un de territorial. 
 
També ha defensat la necessitat d'un pacte d'Estat amb l'objectiu de reformar l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme "disminuïts". És, ha dit, "un deute que tenim amb les persones amb discapacitat que em comprometo a resoldre tan aviat com sigui possible". 

Rebaixes d'impostos

Feijóo ha defensat també les receptes de rebaixa d'impostos que els populars ja han plantejat durant la campanya. Entre altres, una reducció de l'IRPF a rendes de fins a 40.000 euros "per combatre la inflació", estendre la rebaixa de l'IVA a la carn, el peix i les conserves, i mantenir la resta de mesures vigents contra la inflació que ja ha activat el govern espanyol, com la gratuïtat del transport públic, però "d'acord a la renda dels usuaris". 

Promet un "calendari" d'augment del SMI "d'acord als agents socials"

Feijóo també ha afirmat que vol repensar els compromisos del govern espanyol per a l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI). "Cal aprovar al sí del diàleg social durant el primer any de legislatura un calendari d'augment del SMI amb criteris objectius per assolir el 60 % del salari mitjà, tal com ens hem compromès amb la Unió Europea", ha dit.

Feijóo s'envolta dels seus

Feijóo ha arribat al Congrés caminant acompanyat dels 137 diputats del PP. A la tribuna, presidents i barons autonòmics del PP també acompanyen el líder del partit durant el discurs d'investidura. Feijóo ha estat ovacionat per la seva bancada abans de començar.

El podeu seguir en directe aquí:
 

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —