"A la feina dic que vaig al fisio perquè està més acceptat que dir que vaig al psiquiatre" - Diari de Barcelona
OCELL DE FOC
"A la feina dic que vaig al fisio perquè està més acceptat que dir que vaig al psiquiatre"
La Marina Urbea explica els seus problemes de salut mental lligats a la pressió per encaixar socialment
“Havia de demostrar que era la millor en tot. La millor amiga, la millor companya, la millor estudiant…”. La Marina va començar a tenir problemes de salut mental de ben petita, molt lligats a la pressió per encaixar socialment. Als 16 anys va estar ingressada durant nou mesos a l’Hospital Sant Joan de Déu per tractar la seva anorèxia nerviosa restrictiva. Als 20 anys li van diagnosticar depressió en un context de confinament per la covid-19 i de dificultats per seguir el tractament.
Ara vol visibilitzar que els joves també van al psiquiatre alhora que critica la pressió social per viure un determinat model de joventut: “Sembla que si ets jove has de tenir molts amics, sortir i fer moltes coses”. La Marina explica que ha après que “és molt sa” dir que no a una idea per no poder aixecar-se del llit: “Ja quedaré quan em vingui de gust i quan em vegi forta socialment”.
Actualment, té un diagnòstic de distímia i el seu cas és només l’exemple d’una situació que pateixen molts joves. De fet, el 15% dels adolescents al conjunt de l’Estat pateixen símptomes de depressió “greus o moderadament greus”, segons dades d’Unicef.
Dins del projecte, el Diari de Barcelona col·labora amb la Fundació Joia i tot un conjunt d'entitats del districte en la producció i difusió d’una sèrie de vídeos que fomentin la sensibilització i visibilització dels problemes de salut mental que pateix el jovent.