Molas
Per ACN
Publicat el 20 de novembre 2023

El ripollès Eloi Molas Roca, juntament amb el seu germà Pau i el seu pare Oriol, ha fundat des del garatge de casa seva a Ripoll una nova marca d'esquís: Bullet, que traduït al català significa 'bala'. "El nostre objectiu era crear un producte molt consentit fet de forma artesanal, però que fos tan resistent com els esquís industrials", explica Molas.

Després de tres anys perfeccionant els models i a conseqüència de la demana del producte per part d'altres esquiadors, ara els treuen a la venda. "Mai vam pensar a fer una marca, era un projecte per fer-nos els esquís i compartir temps en família", diu. Tanmateix, han acabat creant també una col·lecció de complements que inclou proteccions que s'han fet servir als Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín.

De la passió d'una família de Ripoll per l'esquí, ha nascut una nova marca de material per practicar aquest esport. Bullet, que en català significa "bala", comença ara a vendre uns esquís de fusta que els Molas fabriquen artesanalment al Pirineu i que han estat perfeccionant durant tres anys.

"No teníem intenció de vendre'ls", diu l'Eloi, que explica: "Vam començar perquè teníem ganes de fer-nos els nostres esquís; a casa sempre ens ha agradat molt aquest esport, els meus pares fins i tot havien sigut professors d'esquí abans que naixéssim nosaltres". Ara, "impulsats per la gent que ens demanava que n'hi féssim, hem acabat fent una marca".

A Ripoll, Eloi Molas i el seu pare Oriol passen hores i hores cada dia al garatge de casa -que ara han transformat en un petit taller per poder tenir més màquines i millorar la fabricació dels productes- fent esquís. La iniciativa va arrencar el 2017, quan l'Eloi vivia a Barcelona -on estudiava el grau d'Arquitectura-; el seu pare, que és fotògraf, estava a Ripoll -a la casa familiar on ara tenen el taller- i el seu germà Pau, feia un màster en Disseny de naus espacials a Suècia. "Va ser una forma de tornar a connectar i obsessionar-nos per un projecte comú", explica l'Eloi, que amb 26 anys és el petit dels dos germans.

Construir les màquines per fabricar els esquís

Tot va començar amb el disseny i la construcció d'una premsa neumàtica, que els permetés unir les fustes i les diferents capes de fibres de carboni que conformen els esquis. "Estàvem estudiant i vam decidir que ens havíem de crear la nostra màquina", explica el petit dels germans, que assegura que, de fet, "tampoc no se'n poden comprar".

El procés va durar dos anys i encara és la que fan servir. A més, hi han sumat una segona màquina similar -que també s'han construït i que els permet estampar els dissenys de l'acabat-, així com una fresa per poder tallar els esquís i una altra eina per acabar les soles.


L'Eloi Molas Roca, amb la màquina per fer esquís que es va autofabricar 

L'Eloi, amb ajuda del seu germà Pau -que ara viu a Suïssa, on també ha creat una empresa de satèl·lits-, dissenya tots i cadascun dels models que fabriquen. "No soc l'únic de la meva edat que empren; crec que tothom té la capacitat de fer-ho i només cal enamorar-se i obsessionar-se amb un projecte per tirar-lo endavant", afirma. "L'empresa del meu germà i la que estem arrencant conjuntament són diferents, però al final es tracta de resoldre problemes per aconseguir fer el que vols. Ell per mi és una inspiració", comparteix.

Esquís amb l'ànima de fusta

Els esquís que fan a Ripoll tenen l'ànima de fusta. "Ara hi ha molt poques marques que ho fan així", lamenta Eloi Molas, que diu que el producte "s'està prostituint perquè es construeix amb materials més barats que són més resistents".

Inspirada en una marca suïssa que encara respecta aquests inicis, Bullet ha apostat per combinar la fusta de freixa amb la de paulownia per fer els esquís "resistents i flexibles". "Els hem llençat des d'un balcó, colpejat contra una paret amb força, doblegat... de tot per comprovar que realment aguanten".Això, ho han fet perquè l'Eloi és un gran "admirador de l'artesania", però generalment la percep com una forma de construir "que fabrica productes més delicats". "El que hem volgut nosaltres és fer esquís artesans i molt consentits, però que fossin tan resistents com els esquís industrials", diu, i assegura: "Crec que ho hem aconseguit".

En aquesta línia d'apostar per la resistència, els esquís que fabriquen a Ripoll van recoberts de diverses capes de fibra de carboni que han aplicat, explica l'Eloi, "gràcies a les investigacions del Pau en la indústria aeroespacial". En aparença, doncs, s'assemblen molt a uns de procés industrial. "Volem que qui els faci servir tingui una experiència única sobre els esquís i noti que el producte està molt cuidat, però alhora comparteix característiques amb un de procés industrial".

Proteccions olímpiques

Mentre han estat desenvolupant els esquís, al taller han fabricat proteccions per competició, pals i powpads, que també treuen a la venda. De fet, com que les proteccions són un dels productes que han aconseguit desenvolupar i perfeccionar més de pressa, ja les han utilitzat esportistes d'alt nivell en proves de la Copa del Món, així com als Jocs Olímpics d'hivern de Pequín 2022.

Ara que comencen una aventura empresarial, es posicionen com "l'única marca al món que fa esquís i proteccions". Pel futur, volen poder créixer i deixar el taller de casa per arribar a disposar de més espai i recursos per construir els seus esquís.

"M'agradaria poder traslladar-nos a una nau i tenir més màquines per fabricar-los", conclou Molas, que assegura que el preu dels esquís que fa a Ripoll i treu a la venda no distarà dels industrials perquè "tot i que Bullet ha nascut com a fabricant d'esquís fets a mà, la voluntat és industrialitzar tot el procés per competir amb les grans marques".

Per Ariadna Reche

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —