Tindercat
Per Roger Palós Tarragó i Jordi Grífol Álvarez
Publicat el 20 de juny 2022

En Ramon Pera, un dia mentre feia safareig a l’espai de Tindercat, va fixar-se en un noi amb seguidors en comú. Va veure el perfil d'en Pol Hernández, van començar a xerrar, i a poc a poc es va anar encenent la flama. Des de llavors, són parella.

Fa un any, Twitter va habilitar una nova funcionalitat: els espais. És una funció on es poden tenir converses per àudio entre usuaris. El Gerard Querol, sense donar-hi massa voltes, va crear-ne un en descobrir-ho. Sense tenir res previst, aquell espai es va convertir en Tindercat, escenari per lligar i conèixer altra gent en català que recentment s’ha iniciat en els shows presencials arreu de Catalunya.

Ara, s’han consolidat com un dels espais de Twitter regulars amb més seguiment i participació. Amb unes xifres habituals d’unes 500 persones, durant la pandèmia van arribar a tenir pics de 15.000 usuaris, com quan va ser-hi present el raper Valtònyc o el grup musical Ginestà. Diverses setmanes, també, van ser trending topic de tot l’Estat espanyol.

El Ramon, que ara forma part de l’equip organitzador, explica que conèixer la seva parella pel Tindercat va sorgir “de manera molt natural”, que tenien “interessos molt similars en política i en moltes qüestions” i que a través de la conversa es va fer cada vegada més estret el vincle. L’estiu passat van fer el pas i van començar a sortir en una relació que encara dura.

Una altra usuària que ha fet amistats i coneixences és la Regina Puerto, mallorquina molt activa a Tindercat. No hi ha trobat l’amor de la seva vida, però sí que ha llegit molta gent per Twitter que “a partir de només escoltar a l’espai han començat a comentar amb algú el que estava passant, i d’allà s’han conegut i ha sorgit alguna parella”.

Desvirtualitzant Tindercat

Tot i néixer de forma virtual, l’organització ha apostat per combinar-ho amb esdeveniments presencials. El 22 d’abril d’aquest any, van fer el salt al format presencial a Sant Cugat. Després es va continuar a Sant Boi, i ara se celebrarà el Tindercat presencial a Igualada, el 25 de juny a les deu de la nit.

I fins i tot participaran, entre altres coses, al Share Festival el 17 de juliol, que compta amb grups musicals catalans com Doctor Prats, Oques Grasses o Roba Estesa. Tindercat potencia un format amb espectacle, música i moltes cites. La iniciativa de Gerard Querol, impulsada l’abril de 2021 per potenciar que es lligui en català, ha anat evolucionant.

A Sant Cugat, la Regina va pujar a l’escenari. Uns dies abans, va comentar a l’espai de Twitter que hi aniria. “Molta gent em va dir que li feia molta il·lusió conèixer-me”, afirma. Va fer de pretendenta “per fer una mica de xou” i es va sentir “molt còmode” en tot moment. Al segon presencial, a Sant Boi, va tornar a pujar: aquest cop com a convidada i assessora de l’amor.

El Tindercat funciona, i ho fa en català. El Gerard assegura que “en cap moment” va pensar que fos per “defensar la llengua”, sinó senzillament perquè era quelcom “natural”. “No és per l’idioma, sinó per passar-nos-ho bé i així és com s’ha de fer”, concreta. Això sí, assumeixen la seva responsabilitat en aquesta matèria.

Com afirma un dels col·laboradors del projecte, Ramon Pera, no volen que se’ls identifiqui amb cap color polític, perquè “la llengua i la política són coses diferents”, però sí que volen “promoure el català”, parlant-lo en tot moment.

Quan el projecte va anar agafant entitat, el Gerard Querol es va envoltar de col·laboradors que eren usuaris molt actius als espais, com el Ramon Pera i la Carla Junyent, per poder tirar-ho endavant. Ara s’ha anat professionalitzant de la mà de la productora La Bombilla Mèdia, que coneixien del programa Mood Z, impulsat per la televisió pública catalana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tindercat (@eltindercat)


Aquesta companyia els és imprescindible per pensar i executar els esdeveniments presencials. Tenien clar que “per créixer calien recursos i gent”. Tal com explica en Ramon Pera, pels esdeveniments intenten “buscar l’encaix contingut-espai” i estudien “cada cas” i depenent de qui els contracta fan la proposta.

Un dels trets característics de les trobades Tindercat és la presència de gent vinguda d’arreu de Catalunya, no només del municipi on se celebra. I més enllà de la multitud que es va reunir a Sant Cugat o Sant Boi per trobar parella, molts altres assistents eren allà amb ànim de xafarderia, de passar-s’ho bé i d’escoltar les experiències dels que sortien a l’escenari.

Gerard Querol reconeix que si bé “Twitter és l’essència de Tindercat”, “és tan tòxic que pot enfonsar la vida d’algú en un segon” i reconeix obertament que ho ha passat “malament”: “Twitter s’ha d’agafar amb pinces, prefereixo Instagram i Tik Tok que és alegria i alegria”.

Projecte de futur

A l’esdeveniment de Sant Cugat asseguren que no van generar ingressos, però que l’Ajuntament els va donar equipament disponible. Van aportar ells els diners i van finançar l’operació mitjançant patrocinadors. De totes maneres, un projecte de futur de caràcter més empresarial és l’organització de bolos, contractats per ajuntaments. Aquest estiu n'organitzaran diversos.

També relaten que pretenen professionalitzar encara més les xarxes, treballar qüestions d’imatge i produir continguts per Twitch. A més, tot i que algun mitjà de comunicació important els ha contactat, sense cap oferta en ferm, afirmen que “no és una prioritat actual”.

També han rebut ofertes de Tinder per promocionar-los, que van ser rebutjades. De cara el futur, aposten per “mantenir el contingut transmèdia, audiovisual per internet, podcast i format presencial”.


La Berta Braun, en Bru Domingo i la Paula Lameiro expliquen què és aquest fenomen que fa un any es va tornar tan popular entre els joves catalans i com aquesta popularitat està tornant gràcies al seu pas a la presencialitat.

 
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —