El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló estrena aquest divendres amb un espectacle dedicat a l'Antàrtida
Per ACN
Publicat el 12 de novembre 2021

El 39è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló aixeca aquest vespre el teló amb un espectacle dedicat a l'Antàrtida. Anirà a càrrec de tres veus científiques, la investigadora Marta Estrada, el geògraf i alpinista, Francesc Sàbat; i l'oceanògraf Rafel Simó, que parlaran del continent gelat, posant el focus en les conseqüències del canvi climàtic a la zona. També hi actuarà el pianista Josep Maria Cols i una intervenció de l'artista Eudald Alabau. La venda d'entrades per assistir a les projeccions va a "bon ritme" i confien arribar a xifres d'abans de la pandèmia. També es manté el format en línia que es va estrenar en l'anterior edició per les restriccions de la pandèmia. En total, es veuran 47 films i algunes són estrenes mundials (vegeu aquí tota la programació).


"Feia dos anys que no es feia presencial i notem que hi ha ganes de veure pel·lícules amb pantalles grans i sobretot amb companys i amics", explica a l'ACN el seu director, Joan Salarich. La pandèmia va obligar a suspendre l'edició del 2020 i finalment es va fer en format en línia aquest gener, de manera que el festival s'haurà celebrat dos cops en un mateix any. 

Les entrades estan anant a bon ritme i confien arribar als 6.000 espectadors, una xifra del públic presencial que tenien abans de la pandèmia. A més a més, podran sumar els espectadors que ho segueixin en línia. 

"Són edicions molt diferents", assegura el seu director, que celebra haver pogut recuperar la presencialitat. Admet que el format en línia permet arribar a públics més amplis, però també remarca que l'essència d'un festival com aquest és ser un "punt de torbada", on poder discutir i comentar en persona les projeccions. L'any passat ho van veure des de casa prop de 16.000 persones.

Els films seleccionats enguany provenen de 17 països diferents. Alguns seran estrenes, com Aouk, la voce dell'eclisse el muntatge que signa l'italià Tommaso Biondi i que es projectarà per primer cop a escala mundial. També destaca les produccions In the theatre of the Gods (Nova Zelanda), Rio by unique sights (Brasil), Sueños de altura (Mèxic) i The icefall doctor (Estats Units), que es veuran durant el festival i per primera vegada a Europa. A més a més, hi ha hagut un rècord de films que posen l’accent en l’etnografia i la cultura de muntanya, una de les apostes de l’organització.

D'altra banda, tres pel·lícules de les 47 que opten a endur-se la Flor de Neu d'Or porten segell català: Vanesa Freixa i Pepe Camps signen el documental El no a l'os, sobre la controvertida reintroducció de l'ós bru al Pirineu. També hi ha el fotògraf i realitzador Álvaro Sanz que porta a Torelló la pel·lícula La cumbre es el camino, on tres joves amb discapacitat intel·lectual volen l'Everest. També el reconegut escalador barceloní Toni Arbonès, a través del curtmetratge Fire in the fingers ensenya una de les zones d'escalada catalana més conegudes del món: Siurana.

L'entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d'Or, en vuit categories diferents, es farà el dissabte 20 de novembre. Després es projectarà el film guanyador.

Activitats paral·leles

Una altra de les novetats d'aquesta edició és que les activitats paral·leles també recuperen el 100% de l'aforament. L'exposició central del festival, al teatre Cirvianum, estarà dedicada a l'impacte que van tenir els esports d'hivern en la publicitat durant la primera meitat del segle XX. També la biblioteca Dos Rius de Torelló acollirà una mostra fotogràfica de les primeres expedicions que van trepitjar l'Antàrtida, l'últim lloc no contaminat del planeta.


A banda, per tercera vegada, se celebrarà el Torelló Mountain Wines, que fusionarà el vi i la muntanya. Pel que fa a les conferències, destaca la de la biòloga marina Conxita Àvila; una tertúlia sobre el llibre Nuestra casa en el bosque, d'Andrea Hejlskov; o la xerrada de l'oceanògraf Rafel Simó.

També, pels més petits, no faltarà L'hora del conte, on la narradora Anna Casals i l'escriptora Gina Clotet explicaran contes que tindran com a eix temàtic també l'Antàrtida.

El certamen es farà fins al 21 de novembre. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —