-
Publicat el 02 de juliol 2024
Què fa que Barcelona i la seva àrea metropolitana siguin singulars? Les rajoles amb la flor de quatre pètals, el metro aclaparador de les 8.00 h del matí, la Torre de la Miranda, Can Boixeres... hi ha moltes coses que podríem incloure en la llista, però segurament no mencionaríem noms de grans supermercats, cadenes de restaurants o botigues de fast fashion. Avui, però, per sort o per desgràcia, Barcelona també és això. D’aquí ve que molts petits comerços de tota la vida hagin hagut de tancar i que només en quedin un grapat. Lluiten per resistir pujades de lloguer, pèrdues de clients i pressions externes, per continuar sent un trosset de Barcelona. Són els resistents.

En tots els moments de la vida, des del naixement fins a la mort, les flors sempre ens acompanyen. Aquestes són un element important durant la nostra vida i per la cultura catalana. A la Rambla de Barcelona, entre turistes, trànsit i soroll, podem trobar desenes de paradetes, però cap amb la història que té la Floristeria Carolina, un petit negoci dirigit per les dues germanes hereves de la família Pallés, la Carolina i la Mercè.

Tot just davant l’emblemàtica entrada del Mercat de la Boqueria es troba la Floristeria Carolina, un establiment que encara conserva una essència que perdura des de l’any 1888. La seva olor característica fa que les persones es fixin en l’aparador, tot ordenat i ple de flors de temporada. Els colors vius i enlluernadors atrapen a tot aquell que passa pel bell mig de la Rambla. És difícil d’entendre com les germanes Pallés guarden i organitzen aquesta quantitat de flors en un establiment tan petit. La propietària explica al Diari de Barcelona que, quan les seves predecessores dirigien el negoci, no calia tancar la paradeta amb clau, perquè no hi havia robatoris. En l’actualitat, això no és possible. 

Només amb pocs minuts a la botiga es pot entendre per què la Floristeria Carolina és tot un emblema i un símbol per a Barcelona. El tracte proper i la calidesa cap als clients són característiques que ja es donen per fet, ja que tant Carolina com la seva germana Mercè demostren una gran familiaritat amb els clients. El pare de les germanes, Miquel Pallés, també va ser una persona important per a la ciutat i el barri: va arribar a ser conseller de districte amb Pasqual Maragall entre 1986 i el 2001, quan va morir, i ha acabat tenint una placeta al seu nom.

Inicis i visites privilegiades

La besàvia de l’actual propietària, Carolina Pallés, que va començar dedicant-se a la venda ambulant de flors, va obrir la floristeria durant la Primera Exposició Universal de Barcelona l’any 1888, quan la capital catalana va acollir 400.000 visitants d’arreu del món. El negoci no només ha rebut milers de persones al llarg de les quatre generacions de Carolines, sinó que l’han visitat personatges emblemàtics com el descobridor de la penicil·lina, Alexander Fleming, o el poeta i dramaturg Federico García Lorca, entre molts d’altres. Carolina Pallés ha explicat amb orgull al Diari de Barcelona que, a part d’aquestes visites, també han tingut el privilegi de rebre artistes com Josep Maria de Sagarra o Salvador Dalí. “Estem acostumats als famosos, quan no et ve un actor de teatre, et ve un polític”, ha comentat Pallés.


La florista Carolina obsequiant Alexander Fleming amb motiu de la seva visita a Barcelona (Font: Floristeria Carolina)

A més, dos dies més tard de la mort del Josep Carner, el 6 de juny de 1970, el Diari de Barcelona va utilitzar una foto de la floristeria on surt la mare de Carolina Pallés entregant unes flors al poeta català. Avui en dia, les propietàries encara conserven emmarcada la portada original del rotatiu, quan encara es feia en paper. 


Portada del Diario de Barcelona on es pot observar la mare de Carolina Pallés entregant unes flors a Josep Carner (Font: Floristeria Carolina)

Una altra anècdota que engrandeix aquesta petita parada de la Rambla és la visita del dramaturg andalús, Federico García Lorca, quan va encarregar flors a diverses floristeries de la Rambla per a la seva obra Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores. Aquesta peça es va representar al Teatre Principal de Barcelona amb Margarida Xirgu com a actriu principal. El cèlebre poeta va reservar una funció exclusiva per a les floristes de la Rambla i les seves respectives famílies, en la qual també els va recitar i dedicar un poema seu.

L’afectació del turisme al negoci

La massificació del turisme a Barcelona és una realitat que també ha d’afrontar el món de les flors. La Rambla, juntament amb altres llocs de la ciutat, és un dels carrers amb més flux de persones. No només això sinó que, a més, s’hi ajunten turistes, vehicles i treballadors, fent de la Rambla un lloc estressant, sorollós i mogut. Podria semblar que amb l’arribada de més visitants, el nombre de vendes augmentaria. Tanmateix, segons Pallés, el turisme no l’ajuda directament. “Els turistes no compren, només agafen una rosa puntual. Una floristeria del que realment viu és dels muntatges, dels casaments i de la fidelització de la clientela de sempre”.


Algunes de les flors d'estiu que ofereix la Floristeria Carolina

El relleu de la Floristeria Carolina

La decisió d'heretar el negoci, segons la propietària, no va suposar cap mena de pressió. Tot i això, també agraeix molt el fet que els seus pares li donessin el permís i el suport per estudiar, permetent-li així "ampliar la part artística de la floristeria". Per a ella, la floristeria "és la seva vida". Carolina Pallés és una gran mostra de vitalitat i de passió i li agradaria que el negoci continués, tot i que posa en dubte el relleu de la floristeria: "Segurament aquí s'acaba la història. No tinc fills i és una professió que ha de ser molt vocacional".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —