- podcasts -
Publicat el 16 d’agost 2024

En el tercer capítol del pòdcast Fora de joc parlem sobre els estereotips de gènere dins el món de l'esport. Durant molts anys, certs esports han estat etiquetats com a masculins, o com a femenins. Esports com el futbol, el bàsquet, el tenis, la MotoGP o la Fórmula 1, han estat tradicionalment considerats masculins, mentre que la natació sincronitzada o la gimnàstica rítmica han estat associats com a femenins. Aquesta divisió sovint ha estat reforçada per concepcions socials i culturals que han limitat l'accés de les dones a certs esports, i han desanimat als homes a participar en d'altres pels prejudicis que envolten la masculinitat.

Per exemple, el futbol, un esport que avui en dia compta amb una creixent participació femenina, durant molts anys va ser pràcticament inaccessible per a les dones. Fins i tot, va ser prohibit en molts països per ser considerat inadequat per a elles. No va ser fins a la dècada dels 70 que les dones van començar a guanyar visibilitat en aquest esport, culminat amb la creació de la Copa Mundial Femenina de la FIFA l'any 1991.

De la mateixa manera, els esports motoritzats com la Fórmula 1 o la MotoGP, han estat dominats per homes, i molt poques dones han aconseguit destacar. No obstant això, figures com Danica Patrick, i Tatiana Calderón en la Fórmula 2 han començat a trencar aquests estereotips, demostrant que les dones també poden competir al màxim nivell en aquests esports.

D'altra banda, esports com la natació sincronitzada i la gimnàstica rítmica, associats a qualitats considerades tradicionalment femenines, han vist una participació masculina molt reduïda al llarg de la seva història. Tanmateix, la situació comença a canviar, amb un augment lent, però constant, de nois participant en aquestes disciplines, demostrant que la passió per aquests esports no entén de gènere.

Avui explorem les històries d'atletes que han desafiat les normes preestablertes i han lluitat per la seva passió. Per tal de conèixer millor totes aquestes vivències, ens acompanya Pau Ribes, un esportista català de natació sincronitzada que l'any 2022 es va haver de retirar perquè l'esport no li donava els suficients recursos econòmics per poder viure.

Al llarg de la seva carrera, el nedador ha guanyat quatre medalles de bronze en els Campionats d'Europa de Natació dels anys 2016 i 2018 en les modalitats de rutina lliure mixta i rutina tècnica mixta. Més enllà de tots aquests èxits, en Pau ha passat a la història per haver-se convertit en el primer nedador masculí d'aquest esport en l'àmbit estatal, trencant tota mena de barreres i estereotips. Parlem amb ell per saber com va viure tot aquest procés i per conèixer de ben a prop el món de la natació sincronitzada.


Pau Ribes competint a l'Europeu de Roma 2022 amb l'Emma García Font: Pau Ribes

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —