Fora de Joc 1x5: La recepta secreta: la clau nutricional per aconseguir l’èxit esportiu - Diari de Barcelona
Fora de Joc 1x05
La recepta secreta: la clau nutricional per aconseguir l’èxit esportiu
Analitzem com els hàbits alimentaris poden transformar el rendiment físic amb Victòria Pons, nutricionista del CAR de Sant Cugat
En el cinquè capítol del pòdcast Fora de joc parlem sobre l’alimentació en el món de l’esport, i la seva importància en el rendiment i la prevenció de lesions dels esportistes.
Històricament, la consciència sobre la importància de la nutrició en l’esport era limitada. Durant dècades, els esportistes se centraven principalment en l'entrenament físic, sense prestar gaire atenció a la dieta. Amb el temps, però, es va començar a reconèixer que una alimentació adequada podia marcar la diferència entre la victòria i la derrota.
Actualment, la ciència de la nutrició esportiva ha avançat notablement. Els equips d’elit tenen nutricionistes especialitzats que treballen estretament amb els atletes per crear plans alimentaris personalitzats, que maximitzen el rendiment i minimitzen el risc de lesions. Es coneix que una dieta equilibrada en carbohidrats, proteïnes, greixos, vitamines i minerals és essencial per mantenir els nivells d’energia, afavorir la recuperació muscular i enfortir el sistema immune.
La creixent conscienciació sobre la importància de la nutrició ha portat al desenvolupament de nous mecanismes i productes, com els suplements alimentaris, les begudes isotòniques i les barretes energètiques. Aquests productes, utilitzats adequadament, poden oferir un suport addicional a la dieta diària dels atletes, i ajudar-los a aconseguir els seus objectius.
Per tal de conèixer millor tot aquest món, ens acompanya Victòria Pons, cap del Departament de Fisiologia i Nutrició del CAR de Sant Cugat, llicenciada en Medicina i Cirurgia, i especialitzada en medicina esportiva. Parlem amb ella per ser conscients de la importància de la nutrició dins el món de l’esport i per saber com ha evolucionat al llarg dels anys.