Saqueig de les oficines de la Italia-Cosulich-Lloyd Triestino, Barcelona, 1936
Publicat el 26 de març 2021

1. Fotografies amagades de la Guerra Civil

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) presenta La guerra infinita. Antoni Campañà. Les tensions d'una mirada (1906-1989), en què descobreix les fotografies d'Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 - Sant Cugat del Vallès, 1989) durant la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d'un conjunt d'imatges que van ser amagades en una capsa vermella pel mateix artista al final de la Guerra Civil. Després de més de setanta anys, la família del fotògraf la va trobar el 2018. La mostra consta de més de 300 fotografies i desvetlla un gran nombre d'imatges inèdites, mai positivades ni pel mateix fotògraf.

Durant els anys de la guerra, Campañà va realitzar més de 5.000 fotografies. A La guerra infinita hi trobareu fotografies de les milicianes, els refugiats que arriben de Màlaga a Barcelona el gener de 1937, les runes dels bombardeigs, els menjadors populars, la retirada de l'exèrcit republicà i les desfilades franquistes, entre moltes altres escenes. Podeu visitar l'exposició fins al 18 de juliol per un preu de 6 €.

Barricada. Carrer Hospital, Barcelona, 25 de juliol de 1936 / Arxiu Campañà

2. Retrats de l'esfera cultural d'una època

Des del 19 de març i fins al 23 de maig, La Virreina Centre de la Imatge acull Persona, una mostra dedicada a la fotògrafa austríaca d'origen brasiler Anna Oswaldo Cruz (La Haia, 1965), que des de 1990 viu a Barcelona. Va ser llavors quan Oswaldo va començar a fer retrats d'escriptors, artistes i intel·lectuals que en aquells moments residien a la ciutat. Un conjunt d'imatges que conforma l'esfera cultural d'aquella època.

Qui conformaria aquesta esfera avui en dia? Oswaldo ens dona una resposta, ja que trenta anys després, fotografia a artistes, escriptors, activistes, arquitectes i intel·lectuals, mostrant-nos els canvis de classe, gènere, raça, procedència... que ha experimentat la societat barcelonina des dels anys noranta fins a l'actualitat. Podeu visitar l'exposició fins al 23 de maig. L'entrada és lliure.

Bruno Fonseca & Anke Blaue, 1992 / Anna Oswaldo Cruz, La Virreina Centre de la Imatge

Sílvia Albert, 2020 / Anna Oswaldo Cruz, La Virreina Centre de la Imatge

3. Sant Cugat s'inunda de fotografies

Després de cancel·lar-se l'edició del 2020, torna LUMÍNIC, un festival de fotografia de Sant Cugat del Vallès que impulsa la fotografia d'autor des del 2019. Des del 18 de març fins al 2 de maig, 23 exposicions i diversos tallers, xerrades i activitats inundaran Sant Cugat. Roger Ballen, Bego Antón, Hanna Jarzabek, Jordi Guillumet i Mònica Roselló són alguns dels fotògrafs que conformen el cartell d'enguany. El fil argumental d'aquest any és la creació de realitats paral·leles, treballant temes com les diferents capes de la realitat i la concepció de l'espai-temps, entre d'altres. Fent click aquí podeu consultar les diverses exposicions, que estaran situades, entre altres llocs, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, el Museu Cal Gerrer i el Centre d'Art Maristany

4. Política de la relació

El MACBA presenta l'exposició Política de la relació, una retrospectiva de l'artista Felix Gonzalez-Torres (Cuba, 1957 - Miami, 1996), una obra que parla d'una política d'identitat complexa i antiessencialista.

La mostra, estructurada en una sèrie de quatre sales, cadascuna de les quals se centra en un conjunt específic de les problemàtiques que es poden trobar en l'obra de l'artista. Així doncs, l'exposició abordarà l'àmplia vessant política de la pràctica de Gonzalez-Torres en relació amb les nocions d'autoritat, judici i memòria; les idees de la parella, la relació física, l'equilibri, l'amor i el diàleg entre mutabilitat i eternitat; el viatge, l'emigració, l'exili, el turisme i la fugida, és a dir qüestions de caire més existencial, que tanmateix tenen un contingut polític subjacent; i la connexió entre les idees de patriotisme, militarisme, masclisme i desig homoeròtic.

L'exposició es pot visitar des d'aquest 26 de març fins al 12 de setembre. L'entrada és gratuïta fins al 12 d'abril, encara que cal presentar entrada.

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —