its britney bitch
Publicat el 26 de juliol 2020

Els turons de Hollywood estan plens d'històries d'inestabilitat emocional, drogues i judicis pel control de grans fortunes... Anys i anys d'escàndols semblen demostrar que gestionar la fama no és fàcil. És per això que no ens estranya quan una superestrella acaba en un psiquiàtric, en fallida o totes dues coses. Lindsay Lohan, Demi Lovato, Macaulay Culkin i... Britney Spears?

La superestrella del Hit Me Baby One More Time o Womanizer és per a molts la definició d'aquesta tràgica realitat de Hollywood: una cantant caiguda en desgràcia que ha coquetejat massa amb les drogues, amb un parell de matrimonis fallits, diversos internaments en psiquiàtrics i que ara viu de l'èxit que una vegada va tenir fent directes a Instagram o, més recentment, TikToks.

No obstant això, el cas de la princesa del pop és singular dins de l'espiral de descontrol de les celebritats. El 2007, Spears es divorciava de Kevin Federline, que va guanyar la custòdia dels dos fills comuns perquè va al·legar la inestabilitat psicològica de la cantant i el seu abús de les drogues —en aquella època es va produir l'incident de la icònica imatge de Britney calba esbotzant la finestra del cotxe d'un paparazzi—.

Segons Proyecto UNA, un col·lectiu mil·lennista que vincula cultura popular amb investigació i anàlisis, els mecanismes de la fama estan lligats íntimament al capitalisme: converteix les persones en productes. Es cobren les víctimes en forma d'infàncies truncades i explotació econòmica del "talent infantil" (Britney n'és un exemple: treballa en la indústria des dels deu anys), però també d'ultra vigilància del cos i de la intimitat. A través de l'experiència de Britney, podem veure reflectit el patriarcat, la mirada masculina sobre la dona jove i sexualitzada.

Gran part de la polèmica amb Britney ve del fet que és dona. Els mitjans la venien com una mala mare, una borratxa i addicta a les drogues. El gener del 2008, Britney es va tancar amb un dels seus fills en el bany de casa perquè no volia separar-se d'ell. Arran de l'incident, Spears va ser traslladada a un centre de salut. Tot va ser gravat pels helicòpters i centenars de paparazzis que envoltaven la seva llar: tot per poder vendre una foto de la cantant en el seu estat més vulnerable.

Un mes després, un jutge va acceptar la sol·licitud del pare de Britney, Jamie Spears, i el seu advocat, Andrew Wallet, per tenir-ne la “custòdia temporal”. Aquesta custòdia eventual es va convertir en una custòdia permanent. El seu argument era que Britney tenia "demència" i era mentalment incapacitada. Amb la custòdia, Jamie i Wallet podrien tenir el poder de decidir sobre tots els assumptes legals, laborals i personals de Britney. I això inclou el control de la fortuna d'aproximadament 60 milions de dòlars de la cantant.

Des de Proyecto UNA expliquen que el cas de Britney posa sobre la taula el tabú de les patologies mentals, però a més és el reflex d'una societat heteropatriarcal. “Possiblement, si un home amb patologies mentals com Kanye West digués el que diu essent dona, seria molt més xocant. Als homes se'ls permet molt més aquest tipus de comportaments, especialment si són famosos, perquè es relacionen aquests comportaments amb el fet de ser un geni", afirmen. El concepte de "bogeria" associat al de "genialitat" s'aplica gairebé únicament als homes, mentre que la bogeria en les dones resulta més incòmoda, transgressiva i indesitjable.

La custòdia de Britney ha durat 12 anys. El març del 2019, el seu advocat, Andrew Wallet, va renunciar a ser un dels seus "cuidadors". Al setembre de l'any passat, Jamie Spears va deixar de ser el seu cuidador, suposadament per raons de salut. Un jutge va nomenar Jodi Montgomery com el care manager de Britney.

Spears té 38 anys, però no pot triar el seu advocat. No pot conduir, votar o veure amics sense permís. Les seves xarxes socials han de ser supervisades. No pot tenir fills. Però des del 2008, Britney Spears ha llançat quatre discos, ha realitzat quatre gires, va tenir un espectacle a Las Vegas durant tres anys, ha gravat més de quinze videoclips i va formar part del jurat de Factor X USA. Si pot fer totes aquestes coses, per què ha de seguir vivint sota custòdia?

 

I per què importa ara?

Durant anys, però més recentment durant el confinament, han sortit més teories sobre l'estat de Britney Spears. La cantant està publicant més que mai a les xarxes socials, cosa que en altres anys no passava. Els seguidors de l'estrella del pop pensen que està enviant codis secrets a través de les publicacions a les xarxes socials. 

Algú va deixar el comentari: "posa't una brusa groga al proper vídeo si necessites ajuda", i en el seu següent vídeo va sortir en una brusa groga. Un usuari, anomenat Moonwalkmars, diu que Britney ha publicat una foto a Instagram de Mart en referència a ell, ja que ha estat compartint molta informació sobre el moviment #FreeBritney. Han aparegut altres teories d'aquesta mena, però Spears ha dit diverses vegades que ella es troba bé.

El moviment Free Britney, creat per un fan el 2009, creu que Spears està sana mentalment. Una dècada després, #FreeBritney, en forma de hashtag, ha ressuscitat i ha estat trending a les xarxes socials durant aquests darrers dies. Hi ha una petició amb més de 100.000 signatures que demana la llibertat de l'estrella. Una altra petició demana que Britney pugui tenir la llibertat de triar el seu advocat.

Dimecres passat hi va haver un judici virtual sobre la custòdia, però la cantant va tenir problemes amb la connexió i, per tant, no va poder connectar-se, tot i que va publicar una foto a Instagram a la mateixa hora. El jutge ha decidit ajornar el judici fins al 19 d'agost. Cal tenir en compte que les ordres temporals de la custòdia caduquen el 22 d'agost.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —