La xurreria J.Alpuente
La xurreria J.Alpuente
Publicat el 22 de desembre 2022

Passejar per Barcelona un matí de diumenge i veure una cua infinita. Si busques l'inici de la filera, et trobes amb la xurreria familiar J. Alpuente, i la meitat dels integrants de la cua són persones que l'han conegut per Tiktok. Amb més de 350.000 seguidors, i acumulant més de 16 milions de likes, el compte de la xarxa social que es va posar de moda durant la pandèmia, Juan Alpuente rep visitants d'arreu del món que fan parada a Barcelona per visitar els seus productes.

"Venen de Mèxic, o de l'Equador... Els he sortit a Tiktok i ara venen de vacances i passen a menjar xurros", comenta el xurrer. Ara, la xurreria és una atracció turística més a la capital catalana: "la Sagrada Família, el Camp Nou, la xurreria, el Parc Güell...", riu Alpuente.

En el moment de l'entrevista, apareix un noi de Madrid que treballa a Alemanya i que torna a casa per les vacances de Nadal. Abans d'arribar a Madrid, però, fa escala a Barcelona per passar per la xurreria.

@xurrebcn Unos cuantos caprichos, ahora que viene el frío… #xurreriajalpuente #barcelona #EdicionAvanzada #xuxosdecrema ♬ original sound - heyy

Xurros? Porres? Xuixos? Venen de tot, però el que els ha fet tenir èxit a Tiktok són les rostes (cortezas en castellà). "La idea de començar al Tiktok va ser durant la pandèmia. Vaig veure un vídeo de rostes que fregien a l'Índia, i vaig pensar que jo tenia això a la xurreria. Aleshores vaig provar de fer vídeos ensenyant el què feia, i són els que més èxit han tingut".

@xurrebcn Cortezas grandes , cortezas pequeñas, las haveis probado? Alguna predilección? #barcelona #xurreriajalpuente #cortezas #sabrosas ♬ Cartoon-like rhythmic jazz - Kohrogi

Debilitats que es tornen oportunitats 

Un dels principals problemes de les xurreries, i és un dels motius pels quals s'està perdent la tradició i es posa en dubte el futur d'aquests negocis, és la dura competència amb la brioixeria industrial. Tot i això, la tradició encara és viva: "Per Nadal, quan surten els infants de l'escola, els porten a menjar xurros amb xocolata", remarca el xurrer.

La publicitat que suposa Tiktok per al negoci és espectacular, revertint el futur que s'augurava per al món de la xurreria. "En un principi, era per fer saber a la gent que la xurreria continuava oberta tot i la pandèmia, però es va tornar bèstia, venia gent d'altres barris de Barcelona a comprar-me xurros", se sorprèn  Alpuente.

@xurrebcn Los churros se hacen con amor #barcelona #xurreriajalpuente #churros #churrerias ♬ original sound - Justin H

La gràcia que té en fer els vídeos és el que recluta el nombre de seguidors que té la xurreria a Tiktok. Que sigui la xarxa social on la xurreria està tenint més èxit és important per explicar el fet que s’hagi reduït el rang d’edat de la clientela. Minuts abans d’arribar a la xurreria, marxava un grup escolar que venien de Molins de Rei. “Més de la meitat em seguien”, comenta 

@xurrebcn Todo pura churrería #barcelona #xurreriajalpuente #fotos #productos ♬ Sirtaki (Zorba the Geek) - LucasGitanoFamily

Amics i col·laboradors a les xarxes

Un altre creador de contingut de Barcelona és Rafa Vilalta, conegut a Tiktok com @elrafadeltiktok, usual client i amic de la xurreria. Ha provat totes les creacions d’en Juan, i ara esmorza xurros amb xocolata i nata. De fet, en Rafa és el conillet d’índies de la xurreria: totes les proves que fa en Juan amb diferents tipus de xocolata són tastades pel Rafa abans de ser venudes.

@xurrebcn Tengo las bendiciones del probador oficial @Rafa Vilalta Rueda , se come lo que le echen … #xurreriajalpuente #barcelona #corteza #elrafayelchurrero #chocolate ♬ sonido original - Rafa Vilalta Rueda

“Vinguis a l’hora que vinguis la xurreria està plena, fins i tot els dilluns, que són els dies més fluixos, no para de venir gent”, comenta en Rafa, des del seient que té reservat a un dels laterals. A ell totes les elaboracions li semblen bones, i considera que la relació qualitat-preu dels productes és excel·lent: “per un euro i mig t’infles, no és com les que vas a la Gran Via, que per cinc euros menges entre poc i res”. 


Lateral de la xurreria J. Alpuente.

Fan col·laboracions junts a Tiktok i es retroalimenten els seguidors. “Em fa moltíssima propaganda, s’asseu aquí i xerrem mentre ell està fent un directe ensenyant com faig xurros”, explica Alpuente.

Canvi de localització

Abans, la xurreria se situava a la cantonada del Teatre Nacional de Catalunya amb els Encants, concretament a la cantonada del carrer Castillejos i Ribes. Des de fa tres mesos i fins que acabin les obres de la plaça de Glòries, la xurreria es localitza entre el TNC i l’Auditori de Barcelona, al carrer Padilla, a 200 metres d’on estava abans. 

@elrafadetiktok Pero por favor … impresionado 😦 #corteza #cortezas @xurrebcn #elrafayelchurrero ♬ Jaja no que ha pasao - Danny Delgado

"Sí que es nota una mica en les vendes: allà és un lloc de pas, estan els Encants, el metro... Ara la gent no passa tant per davant de la xurreria com abans", lamenta Alpuente. 

No obstant això, la nova localització té més visibilitat i no està en un lloc tan fosc com abans. "Els caps de setmana funcionen millor ara on estem", celebra el xurrer.

A la xurreria mai li ha fet falta la publicitat, perquè estava localitzada a la porta del mercat. "Hi passava gent tant sí com no per davant, tota l'estona", explica Alpuente.

"El meu pare al·lucina" de tota la gent que ve, tot i el canvi de lloc, perquè coneix els Tiktoks de la xurreria. "Hem canviat tecnològicament i s'ha d'aprofitar", diu.

Alpuente considera que fer-se Tiktok ha estat una idea d'or per al negoci. A banda, s'apunta a tots els trends de Tiktok per donar visibilitat a la xurreria a través d'aparèixer a la For you page.

@xurrebcn Tenía que hacerlo con los churros , buñuelos porra #barcelona #xurreriajalpuente #churros ♬ オリジナル楽曲 - ローカルカンピオーネ🗾👑
— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —