14 de 90 equips catalans es traslladen a la lliga espanyola davant la impossibilitat de jugar a Catalunya
Publicat el 09 de febrer 2021

La Covid també ha deixat tocat l’esport de contacte per excel·lència, el futbol americà. Durant el confinament, la lliga 2019-2020 es va paralitzar, i l’octubre passat es va poder començar la lliga vigent. Tot i una parada d’un mes i mig a finals d’any, aquest gener s’han reprès els partits, adaptats a la pandèmia. Segons Albert Camón, gerent de la Federació Catalana de Futbol Americà (FCFA), “abans de la pandèmia podíem arribar a tenir 40 partits per setmana, ara, en un cap de setmana bo, arribem als vuit”.

Segons la normativa, no es poden organitzar competicions en àmbit autonòmic, però sí que es poden celebrar partits a escala nacional. La solució que els equips catalans han trobat és inscriure’s a la lliga de la Federació Espanyola, però només ho han pogut fer 14 de 90. La competició estatal consta de dotze equips, separats en dos grups. El primer, el català, amb vuit equips, que disputaran una lliga entre ells. El segon, amb els equips de Guadalajara, Saragossa, Torrelavega i Tenerife, també jugaran una lliga. El cap de setmana del 22 i 23 de maig se celebrarà la final absoluta, amb els guanyadors de cada lliga.

Les mesures prèvies al joc

Les noves restriccions en el futbol americà es troben més fora del camp que dins. Abans dels partits i dels entrenaments, tècnics, jugadors i personal de la instal·lació han de signar un document conforme en els últims 14 dies no han tingut contacte amb cap persona positiva ni tenen símptomes. Per accedir a les instal·lacions, s’han de prendre la temperatura i es controla l’assistència exhaustivament. Tothom ha de portar mascareta sempre que no estigui al camp i no es poden fer ús dels vestidors. Els jugadors han d’arribar al camp amb l’equipament posat, o bé canviar-se a l’aire lliure.

Un cop el partit o l’entrenament s’acaba, han de tornar a casa sense dutxar-se a les instal·lacions. Les proteccions generals són els guants, els cascs i el protector bucal. Josep Soto, president del club de futbol americà Barcelona Pagesos, reivindica que els jugadors “tenen la boca tancada tota l’estona”. Ja no hi ha públic als partits, i per a Joel Fuentes, jugador dels Pioners de l’Hospitalet de Llobregat, “es troba molt a faltar”.

Pràctiques amb toc de queda

Els entrenaments han suposat un problema major, ja que normalment es feien a les nits, superant les 10 de la nit. Com que es tracta majoritàriament d’un esport amateur, els jugadors entrenaven quan sortien de treballar, però ara han de respectar el toc de queda. Els grups federats, amb la nova normativa, poden entrenar fins les 10, però la resta han hagut de reorganitzar els seus horaris.

El contacte amb la Covid

Si bé es cert que el futbol americà es juga en camps descoberts de 7.000 m2, el contacte entre els jugadors és essencial en aquest esport. Tot i això, no es tracta d’un contacte permanent, per tant, no resulta una amenaça per la transmissió del virus. Segons Camón, no és té constància de cap contagi durant un partit o entrenament i denuncia la regulació del Govern per prohibir la pràctica d’esport no federat: “Si les autoritats prohibeixen que es practiqui l’esport, en aquest àmbit no tindran casos”.

Ara bé, en el cas que hi hagués una persona relacionada amb l’equip que tingués símptomes, hauria d’avisar el club i el seu grup bombolla s’aïllaria durant 10 dies. Soto lamenta les quarantenes que els equips fan perquè “fa que el ritme d’entrenament es perdi”. A causa d’això, el calendari de competicions de la Federació Espanyola “ha estat molt espaiat aquest any, per deixar caps de setmana lliures en cas que els equips haguessin de fer quarantenes”. Segons Fuentes, “no tenim por a jugar perquè seguim el protocol”.

Barcelona no té instal·lacions

Des de la Federació Catalana de Fubtol Americà es critica la capital perquè mai ha estat disposta a acollir aquest esport. No només es denuncia aquest aspecte a l’actual Govern, sinó que “és un problema que ve des de fa anys, no és un problema del Govern actual només”, segons Camón.

“Per al futbol americà a Barcelona és molt pitjor l’accés a instal·lacions a la ciutat que no la pandèmia”, reivindica Camón. El futbol americà cada cop més es localitza fora de la capital. Per a la FCFA és molt injust que, una ciutat on hi conviuen tantes persones, estigui privada d’un esport.

Les instal·lacions que fan servir els equips per jugar són d’altres esports com futbol, atletisme o rugby, i han de llogar les pistes durant més temps per poder pintar les línies del seu esport, cosa que significa gastar-se més diners en lloguers d’instal·lacions. “Signem dos anys de Covid si hi hagués un lloc a Barcelona per jugar el nostre esport”, anuncia el gerent de la FCFA.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —