Portada
Per Laura Santos
Publicat el 14 de novembre 2021

“¡Maricón!”. Aquesta és la resposta de l'afició quan un futbolista perd la pilota davant l’equip contrari, si falla el xut, si li marquen gol o si, simplement, cau malament. S’utilitza al tant Camp Nou com als clubs locals de barri, sempre sota l’atac homòfob que entén l’esportista com algú efeminat, dèbil i de categoria inferior a l’heterosexualitat hegemònica. Però, irònicament, i lligat a l’ús tan comú d’aquesta mofa cap als jugadors, des del passat 27 d’octubre, el futbolista australià Josh Cavallo és l’únic futbolista obertament gai al món del futbol d’elit masculí.Josh Cavallo va penjar un post a les xarxes socials on explicava com els últims 6 anys s'havia vist obligat a silenciar part de la seva identitat per poder entrar al món del futbol professional.

Tal com també ressaltà a una entrevista a The Guardian i als seus posts d’Instagram: “Al futbol hi ha molt poques oportunitats per triomfar, i pensava que declarar-me gai públicament podia afectar negativament la meva carrera”.


El silenci mediàtic i social al voltant de la sexualitat dels jugadors masculins es va trencar per primera vegada el 1990, amb el jugador Justin Fashanu. Considerat el primer futbolista racialitzat i homosexual del Regne Unit, set anys després de fer pública la seva sexualitat es va llevar la vida a causa de l’assetjament, les burles i les denúncies d’abús de seguidors i mitjans. Altres casos coneguts, com el d'Oliver Rouyer o Thomas Hitzlsperger, es van fer públics un cop van retirar-se professionalment i sota premisses semblants: no volien que la seva carrera se'n veiés afectada. Però, exactament, com pot danyar la seva trajectòria professional una cosa així?


Sumat a les poques oportunitats, dir que ets gai pot portar dificultats


Organitzacions com la FIFA han arribat a moure 4.500 milions de dòlars només durant el 2018 en l’àmbit internacional, segons Statista. En el cas d’Espanya, segons informacions proporcionades per LaLiga, la indústria del futbol equival al 1.37% del PIB del país, ingressa 15.000 milions d’euros anualment i ha arribat a generar prop de 180.000 llocs de treball. Fins a quin punt, doncs, els jugadors d’elit poden influir en aquestes xifres si la imatge d’esportista blanc, cis i heterosexual queda tacada per la possibilitat d’haver-hi esportistes gais als camps?

A casa nostra

Tant a l'estat espanyol com a Catalunya manquen de referents futbolístics homosexuals de primera divisió. Tot i que no deixa de sorprendre el silenci generalitzat entre aquesta comunitat, exemples com el de Jesús Tomillero mostren la pressió mediàtica i social que pot comportar declarar la teva homosexualitat obertament.

Quan tenia 21 anys, Jesús Tomillero va explicar la seva relació a través de les xarxes socials. Dies després va arbitrar un partit on el van acusar de “maricón de mierda” i  “chula”. Tomillero va aturar el partit i, a causa dels fets, va començar a rebre una allau d’amenaces de mort i insults que van finalitzar en protecció policial.

En poc temps els fets van ressonar internacionalment i Tomillero afirma que, en la majoria de cops, es “va sentir acollit pels mitjans, els quals van fer transcendir els fets fins al Parlament Europeu”.


 


La realitat paral·lela del futbol femení

Mentre Magadalena Eriksson, jugadora de la selecció sueca, i Pernille Harder, de la selecció danesa, celebren amb un petó al camp la victòria de Suècia al mundial contra Canadà, el panorama internacional només compta amb 15 jugadors masculins obertament homosexuals, dels quals la majoria estan retirats.

La bretxa salarial i de gènere entre jugadors femenins i masculins és més que evident. Tanmateix, no deixa de sobtar com aquests dos sectors són tan contraris entre si. A diferència dels cànons de bellesa tradicionals imposats als homes, les futbolistes ja trenquen l’estereotip d’una feminitat dèbil i passiva totalment desvinculada a la cura i l’entrenament físic dur. Així doncs, lesbianisme i bisexualitat no suposen un problema dins d’aquests marcs no-normatius que lideren les jugadores.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —