Terratrèmol
Per EFE
Publicat el 22 de juny 2022

Les autoritats afganeses eleven a 920 el nombre de morts i a més de 600 els ferits pel terratrèmol de 5,9 graus registrat anit a l'est de l'Afganistan, mentre continua la cerca de supervivents en la major catàstrofe des de l'arribada dels talibans al poder.

"Han mort 920 persones i 610 han estat ferides" pel terratrèmol que ha afectat sobretot dues províncies de l'est de l'Afganistan, a la frontera amb el Pakistan, ha afirmat en una roda de premsa el viceministre per a la Gestió i Resposta de Desastres, Mawlavi Sharfuddin Muslim.

L'últim balanç de morts i ferits l'ha confirmat també a Efe un portaveu del Ministeri de Gestió i Resposta de Desastres afganès, Mohammad Nasim Haqqani, que ha concretat que la província més afectada ha estat Paktika, seguida de Khost i Nangarhar.

El sisme es va registrar la nit del dimarts a uns 46 quilòmetres de Khost, capital de la província homònima, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), que va informar també d'una rèplica de 4,5 graus.

Un portaveu del Ministeri de Resposta i Gestió de Desastres afganès, Mohammad Nasim Haqqani, ha confirmat de moment a Efe més d'un centenar de morts, "inclosos dones i nens" i més de 70 ferits. I ha reconegut que la xifra pujarà, ja que el terratrèmol ha afectat durament també a altres províncies limítrofes.

Imatges compartides en xarxes socials mostren nombroses cases destruïdes, i el Govern dels talibans ha començat ja les tasques de rescat amb l'enviament d'assistència, helicòpters i subministraments mèdics.

El Rescat

El Govern dels talibans diu que empra tots els seus recursos en les operacions de rescat, amb l'enviament d'assistència, helicòpters i subministraments mèdics, al mateix temps que ha demanat ajuda a les organitzacions humanitàries al país.

"El Govern està treballant dins de les seves possibilitats. Esperem que la comunitat internacional i les agències de socors també ajudin la nostra gent en aquesta situació desesperada", ha publicat a Twitter el líder talibà Anas Haqqani.

La Creu Roja Internacional i l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), entre altres, han anunciat l'enviament immediat d'assistència a les zones afectades. L'OCHA i l'ONU "estan avaluant les necessitats i responent als danys després del terratrèmol d'anit que s'ha cobrat centenars de vides", ha assegurat el representant adjunt de la Secretaria de l'ONU per a l'Afganistan, Ramiz Alakbarov.

L'ajuda humanitària ja era un assumpte vital a l'Afganistan, immers en una crisi humanitària des de l'arribada dels islamistes al poder fa gairebé un any, i les sancions internacionals. Amb escassos recursos, els talibans ja tenien problemes per a atendre les necessitats bàsiques del país, i limitades forces per a atendre de manera oportuna emergències de gran escala.

Zona sísmica

L'Afganistan sol sofrir terratrèmols, especialment en la zona coneguda com Hindu Kush, de gran activitat sísmica i habitual punt d'origen de moviments tel·lúrics a la regió.

A mitjan passat gener, un altre sisme de 5,3 graus va sacsejar el nord-oest de l'Afganistan, matant a almenys 26 persones, segons dades de l'ONU. I va destruir 800 habitatges, en la seva majoria febles cases de tova, en diferents districtes de la província de Badghis.

També a l'octubre de 2015 un sisme de 7,7 graus amb epicentre en l'extrem nord-oriental del país va deixar més d'un centenar de morts a l'Afganistan i gairebé 300 morts en el veí Pakistan, on es van registrar també més de 2.000 ferits.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —