La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.
Per ACN
Publicat el 26 d’agost 2022

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha assegurat aquest divendres que la nova llei espanyola de ciència que es va validar ahir al Congrés dels Diputats "no pensa en el sistema universitari i de recerca català". Geis, fent referència a l'alta presència que hi ha a Catalunya de projectes d'investigació finançats amb recursos europeus, creu que "hi ha unes particularitats que no queden ben protegides".

Un dels elements més delicats de la nova norma, a parer seu, són els contractes indefinits, ja que avisa que, aquells que estiguin lligats a projectes europeus, "quan s'acabin hi haurà una indemnització i l'investigador segurament serà acomiadat". Per això la consellera es pregunta com es garantiran aquestes indemnitzacions o d'on surtiran els fons per pagar-les.

Tot i així, Geis aclareix que "això no vol dir que estiguem en absolut en contra d'assegurar una carrera professional", a la vegada que descarta que el Govern opti per interposar un recurs a la nova norma. "Estarem amatents a les denúncies, serrells o alertes que hem fet. El que no podem fer és premiar els científics del país, i després no escoltar-los", ha alertat. Per aquest motiu, ella aposta pel model que defensa la Generalitat en la llei de la ciència que s'està preparant i que el Parlament votarà a l'octubre.

Apunta: "Aquesta llei ens ha de permetre protegir i reconèixer en tota la seva amplitud el sistema de recerca i coneixement del país", perquè estableix un percentatge de finançament i mesures per protegir el talent i assegurar aquesta carrera professional. Assegura que, des de la Generalitat, sí que s'ha escoltat al sector, als científics, a les universitats i als centres de recerca.

La Llei de la Ciència va ser aprovada definitivament pel Congrés aquest dijous, descartant l'única esmena, presentada pel PP, que posava límits a la contractació indefinida dels investigadors quan està lligada a fons europeus. Aquesta aprovació va produir-se després que ERC arribés a un acord a últim moment amb el Ministeri de Ciència per votar contra l'esmena.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —