Alba Vergès, consellera de Salut
Per Redacció
Publicat el 17 de juliol 2020

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han anunciat noves mesures restrictives per a fer front als 20 brots de coronavirus que romanen actius només a la ciutat de Barcelona. La consellera de la presidència, Meritxell Budó, ha explicat en roda de premsa que la “situació és complicada” i que “és l’última oportunitat” per a contenir els contagis abans d’arribar a un escenari de confinament estricte, el qual seria “devastador” per la situació sanitària, social i econòmica.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha detallat que aquest mateix matí s'aprovaran les dues resolucions que afectaran als brots de Barcelona i l’àrea metropolitana, però també als de Segrià i la Noguera. El Govern aplicarà a Barcelona i l’àrea metropolitana les mesures que ja s’estan aplicant a tres barris de L’Hospitalet. Seran vigents, en principi, durant 15 dies.

Budó ha recomanat als ciutadans que es quedin a casa sempre que no sigui imprescindible, que limitin les trobades socials i que evitin anar a segones residències aquest cap de setmana. Estarà prohibit visitar residències de gent gran. L'aforament dels bars es reduirà al 50%. “Hem de fer un pas enrere”, ha afirmat Budó. “La recomanació es ferma, recomanem sortir només per anar a comprar o treballar”. La portaveu ha apel·lat a la responsabilitat individual: "Si vols anar a córrer, fes-ho sol".

La portaveu del Govern ha recalcat que es tracta d’un “estiu excepcional” i que és important fer una crida a tots aquells que s’han relaxat en les mesures de seguretat per tal d'evitar arribar a escenaris més greus. En roda de premsa s'ha recordat que la major part dels contagis s'estan donant en trobades socials entre amics i familiars. El missatge és clar: evitar trobades socials i no relaxar-se.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que hi ha transmissió comunitària. Els municipis metropolitans afectats són Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona.
 
Budó, Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han comparegut davant la premsa després de l'última reunió del comitè del Pla Procicat. Tots tres han advertit que complir aquestes mesures recomanades és important perquè el virus no s'estengui i calgui fer restriccions més severes i fer "més passes enrere" que podrien ser "dramàtiques". No obstant això, les mesures estan pendents d'aprovació judicial i no s'aplicaran fins que es publiquin al DOGC. Tenen una previsió inicial de durada de 15 dies. De fet, Buch s'ha queixat d'aquesta limitació judicial, ja que impedeix actuar més ràpid a les autoritats sanitàries i genera "inseguretat jurídica" perquè alguns jutges tenen criteris diferents. A més, ha admès que això impedeix a la policia obligar a complir certes mesures.

Vergés ha reconegut que en alguns municipis amb pocs casos, sobretot al Segrià i la Noguera, les mesures poden semblar exagerades, però ha dit que s'han inclòs dins del perímetre de restriccions perquè estan a la zona d'influència dels focus i cal fer perímetres funcionals. De moment la comarca del Pla d'Urgell no queda afectada. En aquest sentit ha demanat la col·laboració de tots els ajuntaments. "Esperem que d'aquí a unes setmanes puguem rebaixar les mesures, però hem d'aprendre a conviure amb el virus, ho hem d'interioritzar perquè estarem mesos", ha demanat. "Hi ha un punt d'incertesa, és un pal, crea angoixa, però és important no haver d'anar més enllà", ha explicat.

La idea principal és que els ciutadans han de reduir al màxim la seva activitat social, ja que actualment les trobades familiars i d'amics són el principal focus de transmissió i existeix la transmissió comunitària. Per això, es recomana quedar-se a casa si no és imprescindible sortir a treballar, comprar productes de primera necessitat o anar al metge. Les trobades haurien de ser com a màxim de deu persones, i sempre que es pugui que siguin del mateix nucli convivencial. Vergés ha dit que el fet que els principals focus no siguin en l'àmbit laboral és positiu.

Els llocs amb molta ocupació de persones queden tancats, com teatres, cinemes, locals d'oci nocturn i gimnasos. Biblioteques i museus queden oberts perquè poden mantenir les distàncies de seguretat, així com els temples religiosos. Els comerços que no siguin de menjar o productes d'higiene podran seguir oberts però els clients hi hauran d'anar amb cita prèvia. Els bars i restaurants reduiran a la meitat l'aforament interior, prohibiran consumir a la barra i augmentaran a dos metres la distància entre les taules de les terrasses, a més de potenciar la distribució a domicili o la venda per emportar. Tampoc es podran visitar les residències geriàtriques.

També es recomana no marxar a les segones residències aquest cap de setmana, però Buch ha reconegut que els controls que faran els Mossos d'Esquadra només podran ser per donar consells, no pas per prohibir la circulació si no ho aprova un jutge. Pel que fa a l'esport es recomana fer-lo individualment o com a màxim amb persones del mateix domicili. També es mantenen actius els casals i les colònies infantils, ja que actualment ja prenen mesures de seguretat que no han de relaxar, es podrà anar a cultivar horts particulars i tenir cura de persones grans.
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —