[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per ACN i Redacció
Publicat el 08 de gener 2021

Les escoles tornaran a obrir el proper dilluns 11 de gener, tal com està previst. "Seguríssim", va dir ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en ser preguntada a "El món a RAC1". Tanmateix, ha afirmat que la situació no serà "exactament la mateixa" i que en haver-hi més casos a la comunitat també "hi haurà més casos a les escoles que s'hauran de gestionar".

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, avala el retorn als centres educatius. "Espero que sí", ha respost a la pregunta de SERCat sobre si obriran portes. "Hem d'intentar-ho i si d'aquí tres setmanes no podem, replegarem", ha afegit.

En aquest sentit, ha reconegut que si les coses es compliquen, cosa que ha afirmat que no es pot descartar, s'hauran de prendre "les mesures que s'hagin de prendre".

El secretari ha afegit que les mateixes veus que ara demanen no tornar-hi, també hi eren al setembre. "Si haguéssim fet cas, no haguéssim obert les escoles", ha manifestat. Ha afirmat també que la incidència actual és "molt alta" però no s'ha arribat a les xifres de la segona onada, quan els centres van estar oberts.

Què diuen les dades?

Pel que fa al retorn escolar i laboral després de les vacances de Nadal, la investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha afirmat que "tot suma i segueixen sent factors de risc". 

Tot i això, ha apuntat que de l'anàlisi de les dades del primer trimestre s'observa que la incidència de la Covid en la franja de 0 a 9 anys és "sistemàticament" inferior a la de la mitjana i ho va ser especialment a l'octubre i novembre, durant el període escolar. 

En adolescents, la incidència és similar a la de la resta de la població i afirma que no s'han situat per sobre de la mitjana pel fet d'anar a l'institut. Segons Prats, les franges que han actuat com a "motor" de la pandèmia des de l'estiu han estat la de 20 a 29 i la de 30 a 50 anys.

Un retorn a les escoles "segur"

La Societat Catalana de Pediatria expressa "tot el suport" per mantenir les escoles obertes i referma que els alumnes puguin seguir el curs de forma presencial. "L'evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment així ho avalen", afirmen en un posicionament.

Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria i especialista en malalties infeccioses, va assegurar a l'ACN que han fet el posicionament després d'analitzar tota l'evidència científica disponible i concloure que les escoles "segueixen sent segures" sempre que es continuïn adoptant les mesures preventives com la mascareta, la distància, la ventilació o la higiene de mans. "No tenen per què ser la causa principal de transmissió", afirma.

Febrer i gener, uns mesos "molt durs"

La investigadora de la UPC, Clara Prats, confia que les mesures que van entrar en vigor aquest dijous ajudin, però ja ha afirmat que no seran suficients "per doblegar la corba i fer-la baixar". Així doncs, aposta per allargar les restriccions més enllà de 10 dies perquè en una setmana encara s'anirà "a pitjor" i caldrà veure si la situació no s'accelera més pels efectes de la nit de Cap d'Any i el dia de Reis.

Prats avisa que gener i febrer seran "molt durs" i caldran mesures de forma constant. D'altra banda, afirma que al març, tot i no estar bé, les perspectives "començaran a ser més bones".

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, va reconèixer que la situació és "preocupant" i va dir que epidemiològicament parlant anirien millor mesures "molt més estrictes". Tanmateix, ha insistit que s'ha de fer una valoració global de la situació i que el Govern es va comprometre a intentar evitar confinaments generals i a atendre també sanitàriament a tot l'aspecte no-covid.

Vergés no ha descartat que s'arribi als 500 malalts en UCI en els propers dies o setmanes i per això ha fet una crida a reduir les interaccions socials. "Tinguem una vida més avorrida però més d'acord amb la situació epidèmica", ha declarat.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —