"No puc respirar", un crit desesperat contra el racisme policial als Estats Units - Diari de Barcelona
Racisme policial
"No puc respirar", un crit desesperat contra el racisme policial als Estats Units
L'assassinat de George Floyd a la ciutat de Minneapolis ha provocat una immediata resposta a les xarxes
El vídeo de l'episodi de brutalitat racial a la ciutat nord-americana de Minneapolis, publicat el dilluns, mostra el ciutadà George Floyd a terra demanant ajuda mentre un agent de policia pressiona amb el genoll clavat al seu coll i mentre crida en repetides ocasions: "I can't breathe" ['No puc respirar']. Segons el Departament de Policia de Minneapolis, va morir per un "incident mèdic".
Suposadament, Floyd havia estat detingut per intentar pagar amb un bitllet fals de 20 dòlars. En el vídeo s'escolta com els testimonis demanen a l'agent que tregui el genoll del coll de l'home, assenyalant que no s'estava movent. A alguns se'ls sent dir "Traieu-lo del seu coll".
L'incident ha provocat una reacció global de manifestacions a les xarxes socials:
Les paraules de Colin Kaepernick, el jugador de futbol americà que va sacrificar la seva carrera professional per denunciar el racisme que pateix la gent negra als EUA:
When civility leads to death, revolting is the only logical reaction.
— Colin Kaepernick (@Kaepernick7) May 28, 2020
The cries for peace will rain down, and when they do, they will land on deaf ears, because your violence has brought this resistance.
We have the right to fight back!
Rest in Power George Floyd
"Quan la civilitat et porta a la mort, la rebel·lió és l'única reacció lògica.
Els crits de pau plouran, i quan ho facin, cauran en oïdes sordes, perquè la seva violència ha portat aquesta resistència.
Tenim dret a lluitar!
Descansa en poder George Floyd"
#GeorgeFloyd should be alive. Instead, he was killed as he begged police for his life.
— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) May 26, 2020
The impunity of police violence is a systemic problem we must face to save lives.
Police brutality is now a leading cause of death for young Black men in the US. The status quo is killing us.
"#GeorgeFloyd hauria d'estar viu. En canvi, va ser assassinat mentre suplicava a la policia per la seva vida.
La impunitat de la violència policial és un problema sistèmic que hem d'enfrontar per salvar vides.
La brutalitat policial és ara una de les principals causes de mort dels joves negres als Estats Units. L'statu quo ens està matant."
La portada original de la revista @TIME va ser per #FreddieGray el 2015. Però tan vàlida el 2020 per #GeorgeFloyd. I per tants altres noms anònims #EricGarner. Quants #assassinats hi deu haver hagut que no s'han conegut perquè ningú els ha filmat?https://t.co/En7cOy1SYJ pic.twitter.com/J9Pp8Uq62c
— Ferran Moreno (@FerranMorenoG) May 28, 2020
✖️”Per favor, no puc respirar” 7 MINUTS el genoll del policia va estar damunt del coll de #GeorgeFloyd 7 MINUTS que varen esdevindre els seus darrers.
— Rosella Espinós (@Rosella_espinos) May 28, 2020
...
I com ell, tants altres.
I fins ací. pic.twitter.com/W4efYh7VhY
Malgrat la pandèmia del coronavirus, hi ha hagut protestes i enfrontaments violents entre la policia i manifestants a Minneapolis durant dues nits consecutives, dimarts i dimecres:
#BlackLivesMatter Després de l'assassinat per part d'un policia #GeorgeFloyd i la repressió que ha colpejat les manifestacions d'avui a Minneapolis, continuen els disturbis. #minneapolisriots pic.twitter.com/raIOLSnLGE
— Catarsi magazín (@catarsimagazin) May 28, 2020
Protests demanding justice for George Floyd, who died after officers kneeled on his neck during an arrest, continued in Minneapolis for a second day — these are the scenes on the ground (warning: distressing) pic.twitter.com/nYCEzOTENH
— NowThis (@nowthisnews) May 28, 2020
La policia de Minneapolis acaba de detenir un periodista de la CNN mentre treballava. pic.twitter.com/AW2NET7rwM
— Albert Lloreta (@AlbertLloreta) May 29, 2020
També s'ha comparat el comportament de la policia durant les manifestacions a Minneapolis amb el de les protestes anticonfinament:
A tale of two protests shows America’s ugly race problem:
— ??????? ???? (@exavierpope) May 27, 2020
Michigan - white protestors WITH GUNS yell and threaten armed insurrection AGAINST fellow citizens’ safety, nothing done
Minneapolis- diverse, yet mainly black people protesting FOR fellow citizens’ safety, tear gassed pic.twitter.com/ieDvJOFSDn
the stark — and sickening— differences in police response to the George Floyd protests vs. armed anti-lockdown protests // via @therecount pic.twitter.com/HqcwD8nPZy
— j.d. durkin (@jiveDurkey) May 27, 2020
Hi ha qui ha destacat la diferència en com la policia va tractar a Dylann Roof i Alex Crusius, que van cometre matances motivades pel supremacisme blanc i van ser arrestats pacíficament, amb els casos de George Floyd i Eric Garner, dos casos molt similars que van acabar amb la mateixa frase: "No puc respirar".
— diego hernandez (@Hernandez00Die) May 28, 2020
Reaccions oficials
S'ha creat un fil a Twitter amb diferents formes d'ajudar a la causa i inclou una petició perquè els quatre agents de la policia involucrats en la mort de Floyd: Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao siguin acusats d'assassinat. Els oficials van ser acomiadats dilluns i l'FBI es va sumar a la investigació del crim. De moment, la petició té gairebé quatre milions de signatures.
A THREAD OF WHAT YOU CAN DO TO HELP#BlackLivesMatter
— anna | BLM (@tpwkhollands) May 27, 2020
Dimecres, l'alcalde de Minneapolis, Jacob Frey, va publicar a Twitter que Derek Chauvin, l'oficial que va posar el seu genoll al coll de Floyd, hauria de ser acusat:
If most people, particularly people of color, had done what a police officer did late Monday, they’d already be behind bars.
— Jacob Frey (@Jacob_Frey) May 27, 2020
That’s why today I’m calling on Hennepin County Attorney Mike Freeman to charge the arresting officer in this case.
"Si la majoria de les persones, particularment les de color, haguessin fet el que va fer un oficial de policia dilluns a la nit, ja estarien a la presó.
És per això que avui demano al fiscal d'Hennepin, Mike Freeman, que acusi l'oficial que el va arrestar en aquest cas."
Dimarts, en una conferència de premsa, l'alcalde Jacob Frey va expressar: "Ser negre als EUA no hauria de ser una sentència de mort. Durant cinc minuts vam veure com un agent blanc pressionava el seu genoll sobre el coll d'un home negre. Durant cinc minuts. Quan escoltes algú demanant ajuda, se suposa que hauries d'ajudar-lo".
El nom de George Floyd ara forma part de la llarga llista d'afroamericans que han estat assassinats en actes de violència policial en un país on, per molt que el govern no ho vol reconèixer, els problemes de racisme i discriminació segueixen existint.

