L'assassinat de George Floyd a la ciutat de Minneapolis va provocar una immediata resposta a les xarxes
Per Redacció
Publicat el 29 de maig 2020

El vídeo de l'episodi de brutalitat racial a la ciutat nord-americana de Minneapolis, publicat el dilluns, mostra el ciutadà George Floyd a terra demanant ajuda mentre un agent de policia pressiona amb el genoll clavat al seu coll i mentre crida en repetides ocasions: "I can't breathe" ['No puc respirar']. Segons el Departament de Policia de Minneapolis, va morir per un "incident mèdic".

Suposadament, Floyd havia estat detingut per intentar pagar amb un bitllet fals de 20 dòlars. En el vídeo s'escolta com els testimonis demanen a l'agent que tregui el genoll del coll de l'home, assenyalant que no s'estava movent. A alguns se'ls sent dir "Traieu-lo del seu coll".

L'incident ha provocat una reacció global de manifestacions a les xarxes socials:

Les paraules de Colin Kaepernick, el jugador de futbol americà que va sacrificar la seva carrera professional per denunciar el racisme que pateix la gent negra als EUA:

"Quan la civilitat et porta a la mort, la rebel·lió és l'única reacció lògica.

Els crits de pau plouran, i quan ho facin, cauran en oïdes sordes, perquè la seva violència ha portat aquesta resistència.

Tenim dret a lluitar!

Descansa en poder George Floyd"

"#GeorgeFloyd hauria d'estar viu. En canvi, va ser assassinat mentre suplicava a la policia per la seva vida.

La impunitat de la violència policial és un problema sistèmic que hem d'enfrontar per salvar vides.

La brutalitat policial és ara una de les principals causes de mort dels joves negres als Estats Units. L'statu quo ens està matant."


Malgrat la pandèmia del coronavirus, hi ha hagut protestes i enfrontaments violents entre la policia i manifestants a Minneapolis durant dues nits consecutives, dimarts i dimecres:


També s'ha comparat el comportament de la policia durant les manifestacions a Minneapolis amb el de les protestes anticonfinament:


Hi ha qui ha destacat la diferència en com la policia va tractar a Dylann Roof i Alex Crusius, que van cometre matances motivades pel supremacisme blanc i van ser arrestats pacíficament, amb els casos de George Floyd i Eric Garner, dos casos molt similars que van acabar amb la mateixa frase: "No puc respirar".


Reaccions oficials

S'ha creat un fil a Twitter amb diferents formes d'ajudar a la causa i inclou una petició perquè els quatre agents de la policia involucrats en la mort de Floyd: Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao siguin acusats d'assassinat. Els oficials van ser acomiadats dilluns i l'FBI es va sumar a la investigació del crim. De moment, la petició té gairebé quatre milions de signatures.

Dimecres, l'alcalde de Minneapolis, Jacob Frey, va publicar a Twitter que Derek Chauvin, l'oficial que va posar el seu genoll al coll de Floyd, hauria de ser acusat:

"Si la majoria de les persones, particularment les de color, haguessin fet el que va fer un oficial de policia dilluns a la nit, ja estarien a la presó.

És per això que avui demano al fiscal d'Hennepin, Mike Freeman, que acusi l'oficial que el va arrestar en aquest cas."

Dimarts, en una conferència de premsa, l'alcalde Jacob Frey va expressar: "Ser negre als EUA no hauria de ser una sentència de mort. Durant cinc minuts vam veure com un agent blanc pressionava el seu genoll sobre el coll d'un home negre. Durant cinc minuts. Quan escoltes algú demanant ajuda, se suposa que hauries d'ajudar-lo".

El nom de George Floyd ara forma part de la llarga llista d'afroamericans que han estat assassinats en actes de violència policial en un país on, per molt que el govern no ho vol reconèixer, els problemes de racisme i discriminació segueixen existint.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —