-
Per ACN
Publicat el 27 de maig 2022

El Govern ha decidit ajornar la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, que s'havia de celebrar el 24 de juliol. Segons fonts del Palau de la Generalitat, l'executiu vol esperar que es clarifiquin els detalls tècnics del projecte abans que la ciutadania decideixi.

Consulta sine die

De moment, la Generalitat no té previst fixar una nova data per fer la consulta a les comarques afectades per l'esdeveniment esportiu. Així mateix, el Govern vol que la situació amb el Comité Olímpic Espanyol i el govern d'Aragó es resolgui el més aviat possible. El president del COE, Alejandro Blanco, es va mostrar obert dimecres a negociar la candidatura per als Jocs directament amb els territoris i les estacions d'esquí aragoneses que han mostrat interès.

Reaccions en contra 

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha assegurat que s'han quedat sorpresos davant l'anunci del Govern d'ajornar les consultes previstes a l'Alt Pirineu i Aran i a les comarques del Berguedà, Ripollès i Solsonès.

Ha lamentat que no se'ls hagi tingut en compte a l'hora de prendre aquesta decisió, que els han comunicat en una reunió telemàtica de la Taula de representació territorial del projecte olímpic. 

"Una més que demostra que aquesta candidatura no va enlloc". Així ha valorat també la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, l'ajornament del Govern de la consulta pels Jocs d'Hivern del 2030. En un missatge a Twitter, Albiach ha constatat la "falta d'informació" que hi ha al voltant d'un projecte que cada dia té "més detractors".

A més, la dirigent dels comuns ha criticat que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, hagi "admès que no sap si hi haurà neu al Pirineu el 2030". "Quan reconeixereu que el futur del país no pot dependre de macroprojectes especulatius?", ha preguntat de manera retòrica al Govern.

Finalment, la CUP ha exigit al Govern que "abandoni definitivament" la candidatura pels Jocs d'hivern del 2030. A través d'un altre missatge a Twitter, els i les anticapitalistes han demanat que l'executiu renunciï al projecte, després que el Govern hagi decidit ajornar la consulta que s'havia de celebrar el 24 de juliol.

La Generalitat vol esperar que es clarifiqui el projecte abans que la ciutadania decideixi, ja amb els detalls tècnics concrets i tancats. Així mateix, la CUP també ha reclamat a l'executiu que posi ja en marxa un procés de diàleg i debat amb el territori per impulsar mesures per un "Pirineu viu".

Reaccions a favor 

Però hi ha qui veu amb bons ulls aquest ajornament. Els consells comarcals del Berguedà i el Ripollès consideren totalment encertada aquesta decisió. Creuen que la data era precipitada i els faltava informació sobre el projecte.

En el cas del Ripollès, el seu president, Joaquim Colomer, va un pas més enllà i demana que s'aprofiti aquest temps per proposar una única pregunta a tot el territori. Colomer creu que Catalunya té la infraestructura necessària per assumir una candidatura sense l'Aragó i, de fet, considera que això podria beneficiar el Ripollès. L'alcalde de Berga, Ivan Sánchez, afegeix que l'ajornament era "un secret a veus" i opina que "els JJOO estan morts abans de començar".

Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, veu responsable" la mesura adoptada pel Govern. Ho creu així davant el que ha qualificat com a "comportament irresponsable" del president d'Aragó, Javier Lambán, que "ha dinamitat" els acords tècnics ja existents sobre la candidatura i el repartiment de proves entre Catalunya i l'Aragó. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —