Tropes
Per EFE
Publicat el 09 de gener 2022

El Govern kazakh considera estabilitzada la situació en totes les regions de la república centreasiàtica, on els detinguts en les protestes i disturbis dels últims dies ascendeixen ja a gairebé sis mil, molts d'ells estrangers. Durant una reunió del gabinet de crisi el president, Kasim-Yomart Tokáyev, ha estat informat avui que "en totes les regions la situació s'ha estabilitzat". "Les forces de seguretat han alliberat tots els edificis administratius i s'ha restablert el treball dels serveis comunals i altres sistemes bàsics", ha informat la Presidència en un comunicat.

Tokáyev ha subratllat que els òrgans de seguretat de l'Estat prendran les mesures necessàries per al ple restabliment de l'ordre i la seguretat al país. A més, ha encarregat la creació d'una comissió constitucional per liquidar les conseqüències dels disturbis, la qual cosa inclou la reconstrucció d'edificis públics i altres instal·lacions fonamentals per al funcionament de les ciutats afectades.

El principal focus de resistència continua sent l'antiga capital kazakh, Almaty, on encara se senten trets i en l'extraradi dels quals tenen lloc esporàdics enfrontaments entre la policia i grups d'homes armats. "Els guerrillers continuen oferint resistència armada. Hi ha signes d'estabilització, però també hi ha focus de resistència cruenta", ha dit Erzhan Babakumarov, alcalde de la ciutat, a la televisió "Jabar 24".

Segons l'alcalde, la passada nit va ser "relativament tranquil·la", per la qual cosa ja han començat els treballs de reparació del mobiliari urbà i els mercats. Però l'operació antiterrorista continua a la ciutat, on han estat detingudes unes 850 persones per actes terroristes, pillatge i altres delictes. Mentrestant, el contingent militar rus ha completat el seu desplegament en territori kazakh, on realitzarà labors de pacificació, la qual cosa inclou la vigilància d'instal·lacions estratègiques.

A petició de Tokáyev, els líders de l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), l'aliança militar postsoviètica liderada per Rússia, celebraran demà una reunió virtual per a analitzar les mesures adoptades per a la normalització de la situació al Kazakhstan.

Diverses desenes de persones -inclosos 16 policies i dos militars, i un nombre indeterminat de manifestants, homes armats i transeünts, entre ells diversos menors- han mort en les majors protestes en 30 anys d'independència, segons les autoritats.

Les protestes van esclatar a l'inici de l'any de manera pacífica a l'Oest de la república a causa de la pujada dels preus del gas liquat, principal combustible en aquesta regió banyada per la mar Càspia, però van desembocar en violents disturbis en diverses ciutats del país més ric d'Àsia Central.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —