Passaport
Per ACN
Publicat el 23 de novembre 2021

El Govern demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que validi l'ús del certificat Covid per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran. Ara mateix només s'utilitza per a l'oci nocturn i els banquets amb ball. La voluntat del Govern és que aquesta ampliació de l'ús del passaport entri en vigor aquest divendres, és a dir, dijous a la nit.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que es tracta d'una mesura "per evitar noves restriccions", i ha remarcat que no obliga a la vacunació, ja que també es pot acreditar que no s'està infectat amb una PCR o un test d'antígens. El Procicat està reunit per acordar la lletra petita de la mesura.
Davant de la situació actual de la pandèmia a Catalunya, el Govern ha decidit ampliar l'ús del certificat Covid-19 per accedir a locals de restauració, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran (només visites i acompanyants).

D'entrada, el certificat no serà necessari per accedir a les terrasses dels bars i restaurants. Tampoc afecta els treballadors de residències, gimnasos ni locals de restauració. En qualsevol cas, el Procicat es reuneix avui per perfilar els detalls de la mesura.

Així doncs, si el passaport Covid rep l'aval judicial, per entrar en aquests espais s'haurà d'acreditar la pauta completa de vacunació, que s'ha passat la malaltia en els darrers sis mesos o aportar una prova amb resultat negatiu en les últimes 48 hores.

Incentivar la vacunació

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Plaja ha puntualitzat que el passaport Covid-19 "incentiva la vacunació", però que no obliga a vacunar-se, perquè es podrà accedir als locals si s'acredita una prova diagnòstica amb resultat negatiu. L'objectiu de la mesura, ha recalcat, és aturar els contagis i no sobrecarregar el sistema sanitari.

El Govern prepara una resolució amb una vigència de 15 dies, però es podria allargar com passa amb les mesures per a la Covid-19. La idea és que entri en vigor a partir de les 00:00 de divendres.

La portaveu del Govern ha ressaltat que estan preparant una petició al TSJC amb informes tècnics i basada en criteris epidemiològics i que estan "convençuts" que autoritzarà la mesura, preguntada per la decisió del tribunal superior del País Basc, que ha rebutjat el certificat.

Plaja ha sostingut que la mesura és necessària perquè Catalunya es troba en risc alt i ha argumentat que la incidència actual requereix més mesures: "El Govern ha defensat que només s'ampliaria l'ús del certificat si la incidència amenaçava determinats sectors i activitats amb noves restriccions que obliguessin a fer limitacions d'aforament, modificar horaris o suspendre activitats. Tornem a ser en aquest punt". La portaveu ha dit que es faran controls "aleatoris" per comprovar el compliment de la mesura en aquests espais.

Plaja ha assenyalat que la tendència a l'alça de la pandèmia des de fa unes setmanes és "preocupant" i que l'increment de casos s'està notant en el sistema sanitari, amb un augment de les visites a l'atenció primària i dels ingressos als hospitals. Plaja ha indicat que la incidència és "molt alta" en els infants, el grup d'edat que no es pot vacunar (menors de 12 anys), i que s'està enfilant en el grup d'entre 30 a 49 anys. També ha afegit que l'"única dada positiva" és que la vacunació avança.

El Govern no descarta més mesures, però més endavant

La portaveu del Govern ha recalcat que la resolució que es traslladarà ara al TSJC només serà per ampliar el passaport Covid-19 a aquests locals o centres. Amb tot, el Govern no descarta estendre'l més endavant a altres espais, com cinemes, teatres o altres activitats interiors.

Plaja també ha afirmat que, ara com ara, no estan sobre la taula altres restriccions, si bé l'aplicació de més mesures dependrà de l'evolució epidemiològica, i que també estan atents a la situació dels països de l'entorn. "A ningú se li escapa la proximitat del pont de desembre i de les festes de Nadal", ha apuntat la portaveu, que s'ha mostrat molt cauta a l'hora de fer previsions per a les properes setmanes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —