-
Per ACN
Publicat el 14 de desembre 2022

El Govern i els comuns han signat un acord per als pressupostos del 2023 que inclou modificar impostos. Han pactat introduir els "ajustos necessaris" en l'impost de patrimoni per adaptar-lo a l'impost estatal sobre les grans fortunes, que calculen que suposarà un augment de 12 milions d'euros per a la Generalitat i, pel que fa a l'impost als habitatges buits, proposen un increment del 33%.

El document també fixa un pla de xoc de 555 milions. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia anunciat un "escut social" de 300 milions i els comuns volien arribar als 1.000. En l'àmbit de salut, l'acord estableix 279 milions més per a l'atenció primària. Govern i En Comú-Podem (ECP) necessiten el suport com mínim del PSC o Junts perquè els comptes es puguin aprovar.


Pere Aragonès i Jéssica Albiach signant els pressupostos | Sílvia Jardí (ACN)

Dins del pla de xoc social, l'acord reflecteix l'actualització de l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) en un 8 %, situant-lo als 615 euros mensuals, tal com ja s'havia fet públic; així com destinar 50,7 milions a estendre les bonificacions actuals de les tarifes del transport públic durant tot l’any 2023, ampliar la gratuïtat de la T-16 per als desplaçaments a tot Catalunya i estendre la T-Jove fins als 30 anys. Unes mesures en mobilitat que ja van ser acordes fa unes dies per les dues parts.

També al pla de xoc estan incloses les mesures relacionades amb l'energia sostenible com el compromís que l'any 2030 l’energia procedent de les renovables representi més del 50 % de la producció elèctrica total a Catalunya. I avaluar, durant el 2023, "la possibilitat que l’energètica pública pugui subvencionar i instal·lar plaques solars en comunitats de propietaris".

En l'apartat de la "sobirania energètica", Govern i comuns volen destinar 25 milions d’euros a "l’arrencada de la companyia energètica pública perquè sigui un veritable agent de producció, comercialització i emmagatzematge d’energia de fonts renovables de Catalunya". I dotar de 180 milions l’acceleració de la instal·lació de fonts de producció d’energia renovable per a l’autoconsum.

Ampliar l'habitatge públic

Pel que fa a les polítiques d'habitatge, el document fixa 180 milions d'euros per ampliar el parc públic i diverses actuacions com adquirir 1.500 habitatges buits actualment, en mans de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) o d’entitats financeres. Les dues parts també han acordat fer "modificacions normatives" amb l’objectiu d’impulsar el tanteig i retracte. Així com aprovar, durant l’any 2023, el decret que ha de regular el registre de grans tenidors d’habitatge.

Increment per a l'atenció primària

Els recursos destinats a l'atenció primària sanitària han estat una de les prioritats per a les negociadors dels comuns. I han reclamat insistentment que un 25% del total de diners que van a parar a Salut s'han de dedicar a l'atenció primària. Finalment, Govern i ECP han acordat incrementar en 279 milions d'euros els recursos en aquest àmbit assistencial, que representa un augment del 15,3% respecte del pressupost del 2022. L'objectiu, segons el document, és que "en l'execució pressupostària es pugui arribar als 2.350 milions d’euros, sempre que la disponibilitat de nous professionals ho permeti".

Encara en sanitat, destaquen 100 milions per un pla de millora de l’accessibilitat als equips d’atenció primària (EAP) amb l’objectiu principal que, abans que acabi el 2023,"totes les persones que ho necessitin siguin ateses en 5 dies o menys pel professional més adequat a cada situació clínica". Així com 400.000 euros per fer front a la covid persistent, 1,8 milions per a un pla de prevenció del suïcidi i 40,8 per impulsar la salut bucodental.

Quatre línies de Rodalies gestionades per FGC a Lleida

En l'apartat d'infraestructures, el Govern i els comuns també certifiquen la voluntat que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya gestioni, al 2025, quatre línies de Rodalies a Lleida. Concretament, la Lleida-Maresa-Cervera; la Lleida - Les Borges Blanques-Montblanc; la Lleida-Almacelles-Monsó; i la Lleida-Balaguer-La Pobla de Segur.

També en l'àmbit ferroviari, s'aposta per tornar a negociar amb l'Estat el retorn de l'Avant entre Tortosa i Barcelona i destinar 200.000 euros a estudiar la viabilitat d'una xarxa d'alta velocitat entre Lleida i Figueres i entre Tortosa i Tarragona a través de les infraestructures ja existents.

En el document, el Govern i els comuns hi fan constar el compromís d'iniciar els treballs per allargar el servei de l'RT2 entre l'Arboç i Vilafranca del Penedès i el perllongament de l'R8 entre Vilafranca del Penedès i Martorell; culminar la posada en servei el tren tramvia del Camp de Tarragona el 2026 un cop es disposi del projecte constructiu el 2023 i valorar els estudis previs de viabilitat dels trens tramvies Girona-Banyoles-Olot i dels trens tramvies a les Terres de l'Ebre i del ferrocarril del Pirineu, entre d'altres.

A banda, també inclou destinar 200.000 euros a l'estudi sobre la connexió de FGC des de l'estació de Sabadell Parc del Nord fins a Castellar del Vallès.

A l'àmbit metropolità, l'acord incorpora la licitació de la millora de l'accessibilitat de l'intercanviador de diverses línies de metro, mentre que en l'àmbit de mobilitat es comprometen a començar el disseny de la nova xarxa de línies d'autobusos interurbans amb nous horaris, freqüències i rutes per a les línies que finalitzen la concessió el 2028 amb l'objectiu de garantir la intermodalitat.

Modificacions d'impostos

Una de les reivindicacions dels comuns ha estat un "impost de solidaritat" per a les rendes més altes. En Comú Podem volia tocar el tram autonòmic de l'IRPF per als que ingressen més de 120.000 euros però l'acord final no contempla modificacions en aquest sentit.

En canvi, sí que es preveuen els "ajustos necessaris" a la tarifa de l’impost sobre el patrimoni amb "l’objectiu que incorpori noves tarifes per als grans patrimonis que s’ajustin a les que es deriven de l’impost estatal sobre grans fortunes i, d’aquesta manera, garantir que l’augment de la recaptació de la contribució tributària corresponent romangui a Catalunya".

Pel que fa a l'impost sobre habitatges buits, s'incrementa en un 33 % la tarifa de l’impost; es modifica el sistema de càlcul de les bonificacions amb el canvi del quocient que actualment s’utilitza per al càlcul de les bonificacions; i també es modifica l’article que fa referència al còmput del període de dos anys a partir del qual es genera el naixement del fet imposable de l’impost.

El document també inclou la creació de l'impost als grans vaixells, els creuers, que ja va anunciar el Govern que s'inclouria als nous pressupostos. També s'estableix el compromís "d'impulsar" la creació de l’impost sobre aliments ultraprocessats. Un impost que ja es contemplava en l'acord de pressupostos amb els comuns de l'any passat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —