La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, als passadissos del Parlament
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, als passadissos del Parlament
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, als passadissos del Parlament
Per ACN
Publicat el 24 de gener 2023

Les negociacions del Govern amb Junts i el PSC s'han reprès aquesta tarda per intentar desencallar un acord de pressupostos. L'executiu de Pere Aragonès s'ha reunit a les 15.00 hores amb l'equip negociador del partit de Laura Borràs i Jordi Turull a Palau. Un cop finalitzada, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'ha desplaçat a mitja tarda al Parlament per reunir-se amb la portaveu del PSC, Alícia Romero. No es trobaven per abordar els comptes des de dilluns passat, quan el govern va traslladar una primera proposta per desbloquejar les converses que no va tenir resposta. Amb una nova oferta sobre la taula pel Quart Cinturó, els republicans esperen que el PSC s'avingui a aprovar els comptes.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat aquest migdia als socialistes que valorin el "gest" que significa que s'hagin obert a estudiar la construcció de la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa. "Aquesta setmana hauríem de saber si blanc o negre per part del PSC", ha subratllat Plaja, que ha apuntat que "sembla" que els socialistes vulguin "enquistar" les converses. El Govern no descarta aprovar els comptes al Consell Executiu sense cap nou acord. "Però no és l'opció prioritària", ha apuntat Plaja.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha assegurat aquest matí que estudiarà l'esmena que ERC ha presentat en la seva moció sobre la B-40, però ha apuntat que el que volen és que la infraestructura sigui una realitat. "No és temps d'estudi, és temps d'executar", ha remarcat. Enmig d'aquest clima, Romero i Vilagrà s'han reunit aquesta tarda al Parlament.

Si bé el govern apunta la Ronda Nord com l'únic escull que impedeix un acord, el PSC insisteix que no és l'únic. Diuen que també ho és l'augment del 7% en les tarifes de serveis socials per millorar salaris dels professionals o el desplegament de la llei de la ciència per arribar a l'1% del pressupost el 2031.

Reunió amb Junts

Unes hores abans ho ha fet la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, i la resta de l'equip negociador a Palau. En el seu cas, feia dues setmanes que no es reunien amb l'executiu d'ERC i esperaven obtenir respostes sobre fiscalitat. 

Després de la reunió, fonts de Junts han reiterat el seu escepticisme perquè el govern no els ha fet cap proposta en matèria de fiscalitat. Segons les mateixes fonts, l'executiu d'ERC només ha plantejat "tres petites coses" respecte a les seves demandes. Així, el partit de Borràs i Turull ha tornat a alertar els republicans que presentaran una esmena a la totalitat si presenten al Parlament un projecte de pressupostos sense acord previ.

A part de la fiscalitat, Junts també veu insuficients les "ajudes a empreses" per pagar la factura de la llum i el "suport a la formació professional". Els exsocis de govern dels republicans volen uns comptes que "no retallin l'autogovern", que "alleugerin la pressió fiscal" —sigui amb la deflactació de l'IRPF o amb canvis en l'impost de successions—, mesures per "ajudar a pagar la factura energètica a les empreses", així com suport al Quart Cinturó, l'ampliació de l'aeroport del Prat i al Hard Rock. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —