-
Per Joana Justícia Cerdà
Publicat el 19 de setembre 2022

“A nosotros nos sale solo ser leyenda porque al final no hay orgullo más grande en cada logro que decir yo soy de P fucking R”. Amb aquesta primera declaració d’intencions comença el darrer vídeo de Bad Bunny, farcit d’imatges de Puerto Rico i de la seva gent. Un videoclip que no és només un videoclip. De fet, és molt més. 

Bad Bunny (nom artístic de Benito Antonio Martínez) ha sorprés amb el vídeo de la cançó El Apagón - Aquí Vive Gente de 22 minuts de duració i que inclou un documental on  denuncia l’actual problema de classe que viu Puerto Rico, estat lliure associat als Estats Units.

Comença amb una primera imatge idíl·lica que ràpidament queda interrompuda pel clip d’un telenotícies en el qual es mostra com un hospital del país es va quedar sense electricitat durant 20 hores. Després s’explica que aquest incident es va produir després que l’empresa privada LUMA, originària dels Estats Units i del Canadà, assumís el control elèctric. “Maldita sea, otro apagón”, segueix la cançó de Bad Bunny, i ens mostra imatges de gent als carrers denunciant-ho. Després d’aquí, sembla ja impossible que tornem a ballar aquesta cançó igual.


​“Yo no me quiero ir de aquí / No me quiero ir de aquí / Que se vayan ellos / Lo que me pertenece a mí / Se lo quedan ellos”. Així acaba la cançó El Apagón i ara Bad Bunny uneix aquesta amb el reportatge de la periodista de Puerto Rico Bianca Graulau que ens acosta a la realitat del país. La primera protagonista és Maricusa, una dona de 68 anys que porta 26 anys en un pis de lloguer al barri de Santurce, a la població de San Juan, i que rep una carta de desallotjament perquè el pis canvia de propietari, que és una empresa que es dedica a la compra i venta de pisos. “Ens estan desplaçant per fer-se ells rics”, denuncia Maricusa al videoreportatge.


Com aquesta, la periodista ens acosta a altres històries, marcades per una desigualtat creada en l’època de l’esclavització i incrementades per l’actual especulació del sòl. “Tu no pots arribar aquí amb mentalitat de colonitzador pensant que aquí no viu gent”, lamenta Laura Mía González, una veïna també desallotjada d’un dedifici on vivia una vintena de famílies.

La llei 22

Una de les denúncies del documental gira al voltant de la Llei 22, que permet als estrangers no pagar certs impostos pels guanys que puguin fer amb criptomonedes, accions i propietats. Això ha fet que ens últims anys, molts nord-americans s’hagin instal·lat al país, com el youtuber Logan Paul i l’empresari Brock Pierce.

El documental explica que actualment hi ha 3.170 persones que es beneficien d'aquesta llei. “Jo els anomeno invasors colonitzadors perquè es comporten com a tal”, denuncia Laura Mía González al mateix documental. El més greu és que l’especulació està portant a l’enderroc d’edificis tan necessaris com les escoles. El Govern ja ha tancat més de 600 centres educatius, com la Martin G. Brumbaugh School.

“Gringo, go home”

Aquest és el crit que se sent a les manifestacions que actuen en contra de l’actual especulació. Al documental la periodista fa una entrevista molt interessant a Rafael “Tatito” Hernández, un polític portoriqueny que ha rebut donatius de beneficiaris de la Llei 22 i que expressa que entén la injustícia que viu la població, però que la millora no pot anar en contra del desenvolupament. 

Protestes populars

Una de les zones més afectades al país són les platges, com la de Puerta de Tierra i a Rincón. En aquesta darrera, la població es va mobilitzar, ja que es volia construir il·legalment una zona de piscines en una platja pública, impedint així l’accés a la població, a més d’afectar la fauna de la zona. Les protestes van impedir la construcció i el jutge va determinar que el permís de construcció era il·legal. “La resistència durarà fins que el cor aguanti, deixaré la meva sang per la comunitat”, expressa una manifestant.

Cantants units al poble

Bad Bunny ja s’ha sumat en anteriors ocasions a moviments socials. El juliol de 2019, juntament amb el raper Residente, va unir-se a les protestes que es van fer arran de la filtració d'un xat del governador de Puerto Rico, Ricardo Roselló, amb comentaris homòfobs i masclistes. En senyal de lluita, els artistes Bad Bunny i Resident van publicar una cançó titulada "Afilando los cuchillos" en què critiquen el governador. Les seves convocatòries van reunir a milers de portoriquenys als carrers i van demostrar que la unió del poble no s’atura.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —