Membres del Sindicat de Guionistes dels EUA (WGA) manifestant-se davant l'edifici de Netflix a Los Ángeles.
Membres del Sindicat de Guionistes dels EUA (WGA) manifestant-se davant l'edifici de Netflix a Los Ángeles.
Per EFE
Publicat el 27 de setembre 2023

La vaga s'ha aixecat per unanimitat a la votació de les juntes directives de WGA Oest i WGA Est. Ara falta sotmetre a votació de ratificació, entre el 2 i el 9 d'octubre, el conveni al qual van arribar el passat diumenge amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP). Els guionistes podran tornar a la feina durant el procés de ratificació, i, en cas que es rebutgi l'acord, la vaga es reprendria.

El gremi ha publicat els detalls de l'acord on es constaten millores en temes centrals de la disputa començada el 2 de maig, com els pagaments residuals per streaming o la protecció d'ús davant les intel·ligències artificials. El sindicat ha determinat que la intel·ligència artificial (IA) no pot escriure o reescriure material literari i que el material generat mitjançant IA no serà classificat com a material original. També es menciona que els guionistes podrien fer servir IA si les empreses ho consenten, tot i que aquestes no poden exigir als escriptors que emprin software IA per a la seva feina.

"La WGA es reserva el dret d'afirmar que l'explotació del material dels escriptors per entrenar les IA està prohibida per l'MBA (Acord de Mínims Bàsic) i altres lleis", es pot llegir en el resum publicat a la seva pàgina web.

Es calcularan les visualitzacions d'acord amb les hores de reproducció en línia nacional dividides per duració després que el gremi hagi negociat "un nou residual basat en l'audiència".

"Les sèries i pel·lícules realitzades per HBSVOD (vídeo sota demanda d'alt pressupost) que siguin vistes pel 20 % o més dels subscriptors nacionals del servei en els primers 90 dies de la seva estrena o en els primers 90 dies de qualsevol any d'exhibició posterior obtindran una bonificació equivalent al 50 % del residual fix nacional i estranger", ha reportat el sindicat. La remuneració residual per streaming a l'estranger es basarà ara en el nombre de subscriptors estrangers per als serveis disponibles per a tot el món.

Han anunciat també que les companyies es comprometen a proporcionar al gremi el total de les hores emeses a les plataformes, des d'escala nacional fins a internacional de programes d'streaming d'alt pressupost com Netflix. La WGA va anunciar el passat diumenge que el conveni col·lectiu amb l'AMPT, que serà vigent els tres anys vinents, era "excepcional" i va agrair el suport dels seus integrants i altres gremis en lluita. El final d'aquesta vaga dona esperança al Sindicat d'Actors (SAG-AFTRA) que segueixen en lluita des del 14 de juliol i fins ara no han mantingut cap reunió amb els estudis, la qual cosa ha provocat la paralització de les produccions de Hollywood quasi del tot.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —