Vídeo
Per Mar Grau
Publicat el 10 de gener 2021

Jèssica Tomàs és una professora de matemàtiques de Campredó, prop de Tortosa. Ahir va sortir de casa a dos quarts de set del matí i abans d'arribar a Móra d'Ebre, ja es va trobar atrapada a la carretera a causa del temporal de neu. "Llavors tot ha començat a ser un despropòsit". Aquí començava una odissea, i probablement les hores més angoixants de la seva vida: anava a fer les proves d'oposició per a Mestres i professors d'educació secundària a Lleida, unes proves que s'han anat ajornant des de fa mesos per causa de la pandèmia i que porta anys preparant-se. 

Enfront de la desesperació, decideix fer un tuit amb un vídeo, i en pocs segons es fa viral: més dues-centes mil visites en poques hores. Aclaparada, i després d'un periple increïble de tot un dia, opta per esborrar-lo. Ara ja pot parlar amb calma.

Com estàs, Jèssica?
Bé, ara ja calmada. Ja he passat la penúria. 

Has fet el tuit, i després què?
Just després de fer el tuit, hem intentat de totes totes seguir endavant, portàvem les cadenes posades, però cada vegada era pitjor. Hem aconseguit arribar a una estació de servei que hi ha a Móra d'Ebre i allà ja ens hem quedat parats, perquè el llevaneu arribava fins allà i la carretera que seguia estava tallada. No podíem seguir, havíem de tornar. Decidim trucar al Tribunal i ens diuen que l'ordre que tenen ells és "deixar entrar tothom fins a les 12 del migdia", però que no sabien si es podria fer un altre dia o no, ja que no estava previst. Jo no podia arribar. He demanat als Mossos que em firmessin un atestat assegurant que no podia arribar-hi però em deien que no.

Quina impotència! Com ha acabat?
Sí, molta. Després suposo que amb el soroll a xarxes i els missatges, al cap d'una estona ha tornat a passar un altre llevaneu i hem pogut anar just al seu darrere i arribar a Lleida, 10 minuts abans de les 12, l'hora límit.

Has pogut fer l'examen?
Sí! I era l'únic que volia! La presidenta del tribunal m'ha atès molt bé, m'ha deixat fer els dos exàmens i s'ha quedat amb mi tota l'estona que he hagut d'allargar en comparació amb els altres companys. Només he tingut 40 minuts per dinar i descansar.

El departament d'Educació t'ha dit alguna cosa?
No, de moment no. No s'han posat en contacte amb mi i em consta que no sóc l'única. Jo estava molt espantada i no sabia què fer, el cotxe ens patinava... Però per exemple una companya meva, que es trobava en una situació similar, no l'ha pogut fer perquè ha fet marxa enrere i ha tornat cap a casa perquè té un fill i no volia arriscar la vida per això.

Molts s'han quedat sense arribar...
I això és molt injust. Aquí tots competim, però jo penso que tothom té dret a fer l'examen, després pots ser més bo o més dolent, aprovar o suspendre o tindràs més sort o menys amb els temes. Però tu has de poder fer l'examen.

I poder-lo fer en condicions...
Exacte, no com les que he tingut jo: he fet l'examen xopa de dalt a baix i amb les finestres obertes durant tres hores. Al vídeo ja se'm veu, surto amb el cap xop i porto els peus xops, i mira que anava molt abrigada i portava roba d'esquiar perquè ja em pensava que amb la normativa Covid passaríem fred, però no em pensava estar tantes hores a la neu i posant cadenes.

L'havien ajornat moltes vegades l'examen?
​​​​​​​Sí! L'han ajornat moltíssimes vegades però això ho havien d'haver previst! Un parell de vegades s'ha ajornat per Covid, però per exemple al juny es va aixecar el confinament i es va deixar a tothom sortir i fer vida normal i, en canvi, les oposicions no es van fer. El 4 de gener de l'any passat em vaig matricular, i em preparava de molt abans, imagina't, com és possible que en més d'un any no hagi tingut el dret a poder fer tres exàmens?

El teu vídeo s'ha fet viral...
​​​​​​​La veritat és que no ho sé, he desconnectat el mòbil i després de l'examen la meva parella m'ha dit que no mirés les xarxes socials perquè al·lucinaria. I encara no ho he mirat. Era un moment de molta desesperació, no ho havia fet mai, mai no publico res, mai clamo res, sempre penjo coses que fem al centre i a l'institut, al meu Twitter no hi ha res de política, però avui estava... No estava fent res mal fet, no me n'anava de festa. No he sortit de casa, ja no et dic del poble, en tot el Nadal, perquè he estat estudiant. Un dia que necessito sortir per necessitat, no per gust, passa això... 

Afortunadament la Jèssica sí que ha pogut fer l'examen, però com bé ens explica molts s'han quedat pel camí (ple de neu). Després de tot, ella confia que l'examen li ha anat bé. Nosaltres també, al cap i a la fi l'odissea que ha passat no pot haver estat en va.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —