Huawei ven Honor per les sancions dels EUA - Diari de Barcelona

Guerra comercial
Huawei ven Honor per les sancions dels EUA
El fabricant xinès es desprèn de la marca de baix cost "per salvar la cadena industrial"
L'empresa tecnològica xinesa Huawei ha anunciat la venda d'Honor, la marca de telèfons mòbils de baix cost de la seva propietat "per salvar la cadena industrial" d'aquesta última, en un moment en el qual el gegant tecnològic xinès s'enfronta a sancions per part dels Estats Units.
Huawei ha venut totes les seves participacions d'Honor a Shenzhen Zhixin New Information Technology, un consorci format per una trentena de representants i distribuïdors, cosa que han indiciat les dues empreses a través d'un comunicat conjunt publicat avui.
"Aquesta adquisició representa una inversió impulsada pel mercat per salvar la cadena industrial d'Honor. És la millor solució per protegir els interessos dels seus consumidors, venedors, proveïdors, socis i empleats", afirma el text.
La venda —l'import de la qual no detalla el comunicat— es produeix en un moment en el qual Huawei està sotmesa a diverses pressions per part dels Estats Units.
"Amenaça" per a la seguretat
L'Administració presidida per Donald Trump considera a Huawei una amenaça per a la seguretat nacional, ja que els aparells de la marca —opinen— podrien manipular-se perquè Pequín espiï els seus usuaris, cosa que des de Huawei sempre han negat.
L'agost passat, els EUA van adoptar una sèrie de mesures per impedir que Huawei adquirís microprocessadors o altres components produïts per altres empreses, però realitzats parcial o totalment amb programari o maquinari nord-americà.
En la pràctica, això suposa que els principals productors de xips d'Europa i Àsia, com l'holandesa NXP Semiconductors, la taiwanesa MediaTek o la coreana Samsung Electronics només poden vendre els seus productes a Huawei si Estats Units ho autoritza.
"És possible que la venda permeti que Honor usi tecnologia dels Estats Units i programari com ara Google, i també hi ha possibilitats que Honor recuperi nínxols que Huawei ha perdut en el mercat internacional", han dit analistes citats avui pel diari estatal Global Times.
El 5G xinès, en el punt de mira
Washington també protagonitza una campanya contra les xarxes de 5G desenvolupades per Huawei per sospites d'espionatge i, al desembre de 2018, ja havia obert un altre front contra l'empresa en sol·licitar al Canadà l'arrest i extradició de la directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, a la qual acusa de frau bancari per a evadir les sancions comercials imposades contra l'Iran.
Meng, filla del fundador de la companyia i una de les majors fortunes de la Xina, està en llibertat sota fiança al Canadà a l'espera que els tribunals del país resolguin si l'extradeixen als Estats Units.

