-
Per ACN
Publicat el 19 de novembre 2023

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, considera que l’amnistia és “un pas coherent” però alerta que “persistir en referèndums” és “divisiu”. En una entrevista a El Periódico publicada aquest diumenge, el líder socialista assenyala l’amnistia com un senyal “de la fortalesa i solidesa de la democràcia espanyola” i assegura que “no trenca Espanya, ni Catalunya ni res”. Amb tot, insisteix que els socialistes s’oposen a qualsevol referèndum.

“Tot el que incideixi en la divisió i la ruptura de la societat catalana o espanyola no ho considerem oportú, no hi donarem suport”, defensa. Illa es mostra convençut que hi haurà pressupostos a Espanya i diu que “l’única condició” per negociar els catalans és que es compleixi el pactat el 2023.

“Sempre hem dit que estem disposats a parlar de tot el que pugui ajudar a que Catalunya funcioni millor i vagi més bé”, assegura Illa, que recorda que “hi ha coses” del pactat en els comptes del 2023 que “porten mesos de demora”. “Un cop constatat, podrem parlar dels pressupostos del 2024”, diu. 

El cap de files del PSC rebutja posar noms als possibles ministres del seu partit al govern de Pedro Sánchez, i diu que tot el que faran serà “servir”. Preguntat pel futur polític de Carles Puigdemont i un eventual retorn a Catalunya que li permetés competir a les eleccions, Illa diu que “mai” ha volgut que el seu equip guanyi “a base que els altres equips no puguin alinear a qui considerin millor, sempre que compleixin el reglament”.  

El rol del PP

A l’entrevista, Illa carrega contra el paper del PP en les últimes jornades, i avisa al seu líder, Alberto Nuñez Feijóo, que “el llenguatge en política és molt important”. També lamenta les paraules de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, que considera que a l’insultar Sánchez va mostrar la seva “talla personal, moral i política”. 

“En tota democràcia és molt important el govern, però també l’oposició, i que es mantinguin oberts els canals de diàleg i la capacitat de pacte”, assenyala Illa, que creu que els populars haurien de “posar l’interès general per sobre del particular”. 

Segons Illa, a Feijóo li resta “molta credibilitat” fer un missatge de defensa de la Constitució mentre bloqueja la renovació del Consell General del Poder Judicial. 

El líder del PSC també nega tenir “por” al debat que es farà aquesta propera setmana al Parlament Europeu sobre l’amnistia, tot i que creu que el fòrum per parlar-ne és el Congrés. “L’amnistia no és una figura desconeguda en l’àmbit jurídic europeu”, constata. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —