-
Publicat el 14 d’abril 2023
El projecte SMOOTH estudia els Educational Commons, un sistema educatiu alternatiu que es basa en la horitzontalitat entre infants, joves i persones educadores, i que promou els valors democràtics i la construcció col·lectiva del coneixement. Tot a partir de les bases de la comunitat, el bé educatiu i l’autogovernança. SMOOTH és liderat per la Universitat de Thessaly (Grècia) i hi participen 12 entitats acadèmiques i no acadèmiques, entre elles el grup de recerca JOVIS.com de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La recerca contempla el treball conjunt entre universitats i entitats d’educació formal i no formal, i vol comprendre l’impacte que l’aplicació dels Educational Commons pot tenir en el treball amb joves. A Barcelona, s’ha treballat amb adolescents de 16 a 18 anys de l’entitat socioeducativa AEIRaval.   

El cas, aplicat en dues fases, ha fet especial èmfasi en l’ús de l’audiovisual com a eina de transformació i, en aquesta segona fase de la investigació, l’equip de JOVIS.com de la UPF ha treballat conjuntament amb el Diari de Barcelona per incorporar una visió periodística a la temàtica sobre la qual les pròpies joves han triat treballar: la salut mental. 

Durant dos mesos, a més de les investigadores, tres redactores del Diari han acompanyat el grup de joves de l’entitat Socio Educativa AEIRaval en la creació de tres productes periodístics sobre problemàtiques relacionades amb la salut mental. Aquests en són els resultats.

Les xarxes socials i els complexos que se'n poden derivar

Les xarxes socials són una eina útil per comunicar-nos amb persones d’arreu del món, i són presents en el dia dia de la majoria dels joves. Però si no se’n fa un bon ús, poden provocar problemes greus. Aquest és el cas de moltes persones, especialment influencers que acumulen molts seguidors, quan pengen fotos editades a aquestes plataformes. Si no ho diuen, acaben normalitzant aspectes físics que no són reals, repercutint la població que els mira amb complexes i comparacions. A molts joves, però també a la gent gran, els pot afectar fins al punt de causar problemes de salut mental, com ara depressió, falta d’autoestima o ansietat, que són algunes de les patologies que poden derivar d’aquesta problemàtica. 

Per entendre millor la situació, hem parlat amb la psicòloga María Incera de l'AEIRaval, perquè ens expliqui com funciona aquest procés de comparació. També hem volgut preguntar a la gent del barri del Raval què opinen sobre aquesta situació.

Autors del vídeo: Luiza Rasida Besrabitu i Noor Hammadi el Bakouri

@diaridebarcelona 📲 Les xarxes socials sovint amaguen la realitat de les persones. Ens podem fiar de tot el que veiem a les xarxes? És normal comparar-nos tant? Parlem amb la psicòloga Incera sobre aquest tema. #tiktokcat #salutmental #raval ♬ original sound - diaridebarcelona

L'addicció al mòbil

Es calcula que, aproximadament, el 44% dels joves entre 18 i 24 anys són addictes al mòbil, segons les dades de la VI Edició de l’Estudi sobre l’Adicció al Mòbil, elaborat per Rastreator. La mitjana d’ús d’aquest grup de joves se situa al voltant de les 6 hores i 43 minuts, un fet que té un impacte en la salut mental dels joves. Malgrat que els costi reconèixer-ho, la majoria de joves són conscients del tipus de relació que tenen amb el mòbil. 

Per tractar el tema a fons, hem parlat amb dos joves de l’AEIRaval per tal que expliquin la seva experiència amb l’addicció al mòbil. Una d’elles considera que està més enganxada del que seria normal al mòbil: "Si no tinc el mòbil a mà, tinc ansietat", explica. Mentre que l’altra creu que ha sabut evitar caure en l’addicció. A més, també Incera ha complementat el relat explicant les causes i conseqüències que poden derivar d’aquesta addicció, i com la família pot jugar un paper proactiu per prevenir l’addicció al mòbil dels seus fills. 

Autors del vídeo: Jesame Fernández Vicente, Marilyn Mae Paz Sumajit i Vikram Sing

@diaridebarcelona 📵📱Joves de l'AEI Raval parlen sobre les conseqüències psicològiques de l'addicció al mòbil entre els adolescents #ddb #diaridebarcelona #aeiraval #smooth ♬ Similar Sensation (Instrumental) - BLVKSHP
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —