-
Per ACN
Publicat el 14 de maig 2022

El canvi d’horaris comercials de Barcelona que entrarà en vigor demà està provocant incertesa entre les plantilles de les botigues de grans dimensions de les zones més turístiques, que podran obrir cada diumenge durant quatre mesos. Les entitats de comerç insten les empreses a contractar personal perquè no es perdi el "valor històric” de l’acord que han firmat l'Ajuntament, patronals i CCOO i UGT.

Els sindicats majoritaris defensen que treballaran perquè qui cobreixin el nou torn siguin voluntaris i es reguli la compensació econòmica que han de rebre. En canvi, des de la CGT avisen que la voluntarietat pot quedar “en anècdota” ja que la gran majoria de convenis i acords d’empresa de les grans superfícies contemplen el treball en diumenge.

La nova regulació es basa en un acord rubricat al febrer entre l’Ajuntament, patronals, entitats de comerciants, i els sindicats CCOO i UGT.


El mateix model d’obertura comercial s’està treballant en altres ciutats de Catalunya com Tarragona, que mirarà de prop l’exemple de Barcelona per prendre les seves pròpies decisions


Acord històric

Les entitats de comerciants han celebrat aquest “acord històric” que busca atreure més turisme i equiparar Barcelona als horaris d’altres ciutats europees. Les associacions de botigues fa anys que treballen amb el consistori per canviar el sistema en vigor fins ara, que provocava confusió en els consumidors i en les mateixes empreses perquè es permetia obrir tres diumenges al maig i dos a l’octubre. 

Barcelona Oberta, que agrupa els eixos comercials més turístics de la capital catalana, considera que la mesura arriba “en un moment crucial per l’activitat econòmica” de la ciutat. L’entitat defensa que els nous horaris comercials ajudaran al comerç situat en les zones més turístiques, “molt castigades per la pandèmia”i, per altra banda, “afavorirà la contractació de personal per a cobrir aquesta ampliació horària, contribuint a millorar el nivell d’ocupació a la ciutat”.

Barcelona Comerç, que engloba eixos com el del Carrer de Sants, el Clot, Gran de Gràcia o Sagrada Família, emfatitza que l’obertura de més diumenges consecutius ha d’impulsar els contractes en el sector. “Es tracta d’un horari consecutiu, de 12h a 20h. No té massa sentit que no es contracti ningú durant quatre mesos”, ha dit el seu president, Salva Vendrell, que considera que sense un increment de contractacions “es perdria part del valor històric” del pacte. 

Vendrell ha destacat, però, que els comerços de menys de 300 metres quadrats ja podien obrir abans d’aquest acord i que “qui no ho ha fet fins ara probablement tampoc ho farà”, ha dit.

En canvi, PimeComerç sí que espera que el moviment de gent que provocarà l’obertura de botigues de més de 300 metres quadrats a les zones més turístiques animi els comerços més petits a sumar-s’hi. “De vegades si fas números no et surt a compte obrir, sobretot als barris. Però els que són a les zones turístiques si tothom obri, i hi ha carrers plens serà molt positiu”, ha afirmat el seu president, Álex Goñi.

CCOO celebra un acord “sense precedents” 

Per la seva banda, els sindicats majoritaris celebren que s’hagi arribat a un acord amb comerciants, administracions i patronals. “És un acord laboral sense precedents a l’Estat, que pretén posar una mica d’ordre i fer que es respectin les condicions de treball”, apunta el secretari de polítiques sindicals de CCOO Serveis, Esteban Sanabria. Ara bé, també remarca que una de les condicions de l’acord és la voluntarietat dels treballadors a l’hora d’escollir si volen treballar -o no- els diumenges i els festius. 


Per Hèctor Rustarazo, delegat de CGT a Apple, l’acord, “no comportarà res més que una encara més difícil conciliació familiar i laboral” i tampoc servirà per incrementar els llocs de treball


Segons CCOO, la majoria de les empreses han assumit les condicions del pacte, però n’hi ha d’altres, en canvi, que han apuntat que l’acord “no té la mateixa força vinculant” que un conveni col·lectiu. “Hem de fer valer l’acord, i des del sindicat podem anar a Inspecció de Treball per tal que es respectin les condicions”, avisa. 

CGT desconfia de l’acord

En canvi, els sindicats que no han firmat l’acord se’l miren amb desconfiança. És el cas de la CGT que dubta que el redactat garanteixi que només treballin els empleats que ho acceptin, perquè la voluntarietat “no s’aplicaria en els casos on els acords de les empreses i els convenis col·lectius no contemplessin el treball en diumenge”, fet que succeeix en “totes les grans superfícies i comerços de la zona de gran afluència turística. 

”La voluntarietat queda com una anècdota més que res”, denuncia Hèctor Rustarazo, delegat de CGT a Apple. Per Rustarazo, l’acord, “no comportarà res més que una encara més difícil conciliació familiar i laboral” i tampoc servirà per incrementar els llocs de treball. “Dubto que es contractin moltes més persones per cobrir aquests diumenges d’època estival”, ha afegit. 

La CGT també qüestiona el rerefons de la mesura, que “potencia el turisme de consum on no hi ha diferències entre Barcelona, París, Roma o altres ciutats d’Europa”. “Tenim un país i una històrica única, més coses per oferir al turisme que no són el comerç”, ha dit aquest treballador de la botiga d’Apple a Passeig de Gràcia que també ha denunciat que l’Ajuntament ha “dificultat” accés al document al sindicat. 


Per tal de garantir que es respectin els drets laborals dels treballadors i fer un seguiment de tot plegat, Barcelona Activa ha constituït la Taula de Seguiment de l’Acord Social pel Pacte d’Horaris Comercials


Taula de Seguiment 

Per tal de garantir que es respectin els drets laborals dels treballadors i fer un seguiment de tot plegat, Barcelona Activa ha constituït la Taula de Seguiment de l’Acord Social pel Pacte d’Horaris Comercials. Es tracta d’una comissió de seguiment de la que formen part tots els signants de l’acord, inclòs l’Ajuntament de Barcelona, i que es reunirà periòdicament.

Entre altres, servirà per analitzar l’ocupació que es genera i buscar solucions a “incidències” que puguin aparèixer. “Si ens consta algun incompliment, el farem arribar”, insisteixen els sindicats. D’altra banda, els empresaris confien que “augmentarà la contractació i que el que està pactat i escrit es mantindrà”, ha dit Goñi. 

El mateix model d’obertura comercial s’està treballant en altres ciutats de Catalunya com Tarragona, que mirarà de prop l’exemple de Barcelona per prendre les seves pròpies decisions. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —