Aigua a Les Garrigues
Per ACN
Publicat el 13 de juny 2022

Alcaldes de les Garrigues responsabilitzen l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la falta d'aigua potable per beure i cuinar a 25 municipis de la comarca i el Segrià des de fa més d'una setmana. En concret, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, s'ha mostrat indignat aquest cap de setmana una reunió que han mantingut 16 alcaldes de la comarca amb responsables de la Regió Sanitària de Lleida per "la desídia i la inacció de l'ACA en posar solució a un problema" que dura des de fa "massa anys". "Saben que la solució implica construir la potabilitzadora de l'Albagés, un projecte aturat des de fa quinze anys. Estan jugant amb la salut de les persones i això és inadmissible", ha afegit.La reunió entre els alcaldes i responsables de la Regió Sanitària de Lleida el Pirineu i l'Aran ha estat marcada per la prohibició del consum d'aigua de boca a causa de la detecció de plaguicides i l'afectació sobre la salut de la població que això pot tenir.

Per la seva banda, els responsables de Salut, han recordat que en aquests moments cal mantenir les precaucions i han insistit que bullir l'aigua no és suficient. Han remarcat que no s'utilitzi per cuinar i beure, però que és apta per dutxar-se i per rentar-se les dents.Els alcaldes i alcaldesses van plantejar el dubte sobre l'ús de les piscines municipals que aquests dies s'estan omplint amb l'aigua de boca contaminada. Salut es van comprometre a estudiar-ho i va dir que tornarà resposta a les comarques afectades al més aviat possible.

D'altra banda, el Departament ha explicat que els possibles efectes sobre la salut de la població no es poden analitzar encara. Si n'hi ha, no seran a curt termini i només es podran avaluar a llarg termini gràcies a la Unitat del Registre del Càncer, un registre de càncer poblacional que recopila sistemàticament tots els casos nous de càncer que es diagnostiquen entre la població resident d'una àrea geogràfica determinada i en un període de temps determinat.Altres temes que es van tractar durant la trobada van ser el servei d'ecografies comarcal, que actualment s'ofereix a les Borges Blanques i la Granadella, i la manca de professionals de medicina. En aquest sentit, el Departament de Salut va detallar que es treballa en un nou model d'assistència per potenciar el paper de la infermeria i els auxiliars d’infermeria.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —