-
Per Arnau Inés
Publicat el 22 de setembre 2022

L'índex de preus de consum (IPC), representatiu de la relació entre el cost dels productes i el pressupost de la població, no dóna treva. El mes passat va assolir-se el punt màxim d'inflació en trenta-vuit anys: 10,3% a Catalunya i 10,8% al conjunt de l'Estat. Malgrat la lleu davallada del mes d'agost (10,2% i 10,5%, respectivament), el preu de productes com l'electricitat o alguns aliments de primera necessitat continuen augmentant inexorablement.

Made with Flourish

Canvis significatius

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), hi ha hagut dos canvis significatius respecte al mes de juliol. Per una banda, el preu de l'electricitat ha augmentat en tot l'Estat gairebé un 16%, arribant a la xifra de 160,65%. Els paquets de turisme nacional també han apujat el preu, un 13,3% respecte al mes passat.

Per altra banda, el preu del combustible, dièsel i benzina ha disminuït significativament (-11,4%, -6,4% i -11%) després d'haver arribat al preu aquest mes de juny. Alguns aliments, com l'oli o la fruita, també s'han abaratit (-7% i -2%), malgrat haver experimentat un dels creixements més alts en l'últim any.
 

L’encariment (i abaratiment) de la vida en l’últim any

Durant aquest any, i sobretot a l’estiu, s’ha fet evident la inflació arreu del món i l’encariment dels productes i serveis del nostre dia a dia. Malgrat ser el preu de l’electricitat i del combustible els exemples amb més ressò, gran part dels aliments de primera necessitat han patit una pujada dràstica dels preus. 

Els que més han augmentat són els olis comestibles, exceptuant el d’oliva (13,2%), un 71,2%; la farina i els cereals, un 40%; la mantega, un 31,8% i les pastes, un 30,3%. Altres productes essencials com la llet, els ous o el pa també han incrementat el seu preu (26%, 22% i 15,2%, respectivament). 

Tanmateix, no tot ha pujat de preu. Productes com les ulleres graduades (-0,4%), els ordinadors (-4,6%) o els equips de telefonia mòbil (-5,1%) i serveis com peatges, aparcaments públics i parquímetres (-20,5%) són alguns exemples. 


— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —