[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE
Publicat el 09 de febrer 2021

Instal·lar-se a Espanya s'ha convertit en una tasca àrdua i complicada per als britànics després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, efectiva des del 31 de desembre, ja que amb ella han vist desaparèixer la majoria dels seus privilegis com a ciutadans comunitaris, com per exemple, rebre atenció sanitària pública, venir sense tenir una oferta de treball o mudar-se sense acreditar recursos econòmics per mantenir-se. 

Aquesta és una qüestió en la qual coincideixen experts en Estrangeria i associacions de britànics com Brexpats in Spain, que aglutina més de 20.000 ciutadans del Regne Unit que viuen en territori espanyol i que porta "lluitant" per evitar la materialització del Brexit els últims quatre anys.

Tot i que ja és un fet, n'hi ha que encara no han assimilat la situació, comenta a Efe l'advocat de Marbella i especialista en Estrangeria, Ricardo Bocanegra, i molts es mostren contrariats davant els tràmits que ara es veuen obligats a fer.

Acostumats a ser ciutadans de la Unió Europea, han començat a sentir-se "estrangers al nostre país", apunta el lletrat de Marbella, que considera que el problema real no és per als que ja són aquí, sinó per als que vulguin venir a partir d'ara.

Atenir-se a les normes d'estrangeria com els altres no comunitaris

Des de l'1 de gener, els britànics que estiguin pensant a instal·lar-se a Espanya s'han d'atenir al que estableix el règim general d'Estrangeria, les condicions són "molt estrictes", assenyala Bocanegra, i se'ls exigirà el mateix que a qualsevol altre ciutadà no comunitari.

Això vol dir que hauran d'acreditar, entre altres qüestions, que disposen d'allotjament on quedar-se, recursos econòmics per mantenir-se si no treballen i assegurança mèdica que els brindi una cobertura sanitària equivalent a la proporcionada per la mateixa Seguretat Social.

El seu recent adquirit estatus també afecta qüestions quotidianes com la conducció de vehicles, ja que en no existir un acord de reconeixement recíproc entre els dos països, els britànics que vulguin gestionar un automòbil han d'obtenir un permís de conduir vàlid a Espanya per al que hauran de fer les proves necessàries i aprovar un examen.

Aquest assumpte genera gran malestar, sobretot entre els que ja viuen aquí, ja que abans no era necessària cap gestió, mentre que des de l'anunci del Brexit i fins a finals d'any el carnet de conduir britànic es podia canviar per l'espanyol, però per als que es mudin a partir d'ara ja no hi haurà més opció que examinar-se, afegeix Ricardo Bocanegra.

"S'acaba el venir a buscar-se la vida"

Per als més joves "s'ha acabat venir a Espanya a buscar-se la vida com ho vaig fer jo", afirmat la tresorera de Brexpats in Spain, Sharon Hitchcock, que resideix a la Costa del Sol malaguenya des de fa més de trenta anys.

Quan ella es va traslladar no li va fer falta arribar amb treball o acreditar recursos que fossin "superiors a l'import que cada any fixi la llei de pressupostos generals de l'Estat per generar el dret a rebre una prestació no contributiva" per així "no convertir-se en una càrrega per a l'assistència social d'Espanya", indica la pàgina web del Ministeri de l'Interior; si no és així, d'una altra manera és complicat, segons el parer dels experts.

Segons Hitchcock, la posició en la qual els ha deixat el Brexit suposa un canvi "a pitjor" i un retrocés als anys 80 que li resulta "molt trist" i insisteix que tal com estan les coses actualment, ja només podran mudar-se els que disposin d'un suport econòmic important.

Aquesta nova situació —amb exigències difícils d'assumir— tampoc no afavoreix els jubilats britànics que es vulguin retirar a Espanya, un ampli percentatge dels que fins a la data acostumava a instal·lar-se en zones de Màlaga, Alacant, Mallorca o Canàries, assegura la presidenta d'aquesta entitat, Anne Hernández.

Els majors disposen de la seva pensió i molts tenen també alguns estalvis, explica Hernández, que igual que Hitchcock viu a Espanya des de fa any. Uns ingressos amb els quals, abans que el Regne Unit abandonés la Unió Europea, era suficient per viure en territori espanyol.

No obstant això, ara han d'adaptar-se a aquesta nova condició i atendre els estrictes requisits que estableix la llei espanyola, alguns molt difícils d'assumir, insisteix, com contractar una assegurança mèdica amb unes cobertures que per edat i patologies els resulta "gairebé impossibles" pagar o justificar una quantitat de diners al banc de la qual la majoria no disposa, conclou la presidenta de Brexpats in Spain.

Text: Esther Gómez

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —