Persona fent-se una mamografia per detectar càncer de mama
Persona fent-se una mamografia per detectar càncer de mama
Persona fent-se una mamografia per detectar càncer de mama
Per EFE
Publicat el 18 de març 2023

L'ús d'intel·ligència artificial en l'anàlisi de les ecografies de mama permetria reduir un 30% les biòpsies en lesions classificades al límit entre els casos considerats de baix i els de més risc de càncer. Aquesta és la conclusió d'un estudi, publicat a la revista científica Diagnostics, on investigadors de Dexeus Dona han analitzat l'impacte d'una tecnologia d'intel·ligència artificial desenvolupada per l'empresa nord-americana Koios Medical.

Aquesta tecnologia, que es pot incorporar als equips convencionals que fan ecografies mamàries, utilitza algoritmes per avaluar la probabilitat que una lesió sigui maligna, basant-se en un banc de dades de més de 400.000 imatges de lesions mamàries.

El diagnòstic de càncer de mama s'estableix a partir de l'estudi d'imatges obtingudes a través de mamografies, però en el cas de mames denses o fibroses resulta més difícil i sovint cal fer una ecografia com a prova complementària.

Segons les estadístiques de Dexeus Dona, de cada 100 dones que se sotmeten a una mamografia, un 70% requereix una ecografia per completar l'estudi i, d'aquestes, a dos o tres es fa una biòpsia i només en un cas es confirmarà el càncer. Com que una biòpsia causa molt estrès i preocupació a les pacients, l'objectiu de l'estudi era analitzar si la intel·ligència artificial pot ajudar a afinar el diagnòstic i evitar aquestes intervencions si no són necessàries.

Dins l'escala BI-RADS, mundialment utilitzada per categoritzar les lesions en funció del grau de sospita, els investigadors es van concentrar a partir de la categoria 4, que és quan hi comença a haver alguna sospita, però el problema rau especialment en aquells casos que estan al límit entre baix i major risc.

Per comprovar l'efectivitat de la intel·ligència artificial, els investigadors van seleccionar un total de 403 biòpsies ecoguiades —tècnica poc invasiva per extreure una petita mostra de la mama— practicades a Dexeus l'any 2019 a dones de diferents edats, de les quals 197 es van classificar com a lesions malignes i 206 com a benignes.

Els autors de l'estudi van tornar a avaluar les imatges de l'ecografia que s'havia fet a aquestes dones, però aquesta vegada amb l'ajuda del sistema d'intel·ligència artificial de Koios. Els resultats van mostrar un augment de la proporció de casos detectats com a sospitosos de malignitat que finalment van ser confirmats per la biòpsia en les categories de més risc: BI-RADS 4, 5 i 6.

Els investigadors estimen que l'ús d'aquesta eina, que Dexeus Dona ja ha incorporat al seu servei de diagnòstic per imatge, permetria reduir un 30% les biòpsies en lesions situades al límit entre els casos considerats de baix i de més risc. Actualment, Dexeus Dona porta a terme cada any 60.000 revisions ginecològiques i més de 45.000 mamografies, i detecta una mitjana de 350 casos de càncer de mama.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —