-
Publicat el 09 d’agost 2024

Salvador Illa és el nou president de la Generalitat. Després dels pactes amb ERC i els Comuns, Illa ha pogut sumar els 68 vots a favor justos i necessaris per sortir elegit president en primera ronda. La sessió d’investidura ha quedat eclipsada pel retorn i la posterior desaparició de Carles Puigdemont. L'expresident tenia previst assistir a la investidura, però, finalment, el seu vot s'ha convertit en uns segons d'aplaudiments. 

Les detencions en relació amb la fuga del líder independentista i la citació a declarar que ha rebut Jordi Turull, secretari general de Junts, han fet que la mesa hagi debatut si suspenia el ple d’investidura d’aquest dijous. Finalment, no ha sigut així i, gairebé deu hores més tard de l’inici del ple, s’ha dut a terme la votació que ha acabat investint Salvador Illa.

Illa presenta el programa de govern

El candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha fet el discurs de presentació del seu programa de govern davant d'una cambra sense Carles Puigdemont. Illa ha volgut recalcar les seves polítiques enfocades a "millorar els serveis socials de l'administració" i ha demanat una "aplicació àgil de les disposicions de la llei d'amnistia". 

Sobre els acords signats amb ERC i els Comuns, el candidat a la presidència de la Generalitat ha assenyalat que són "acords d’investidura i no de legislatura". Del pacte amb els republicans, ha assegurat que "el finançament singular que no posa en risc la solidaritat entre comunitats" i, en referència al dels Comuns, ha volgut destacar "les polítiques d’habitatge ambicioses i una fiscalitat d’esquerres".

En el seu discurs, el candidat del PSC a les eleccions del juny ha remarcat quatre prioritats del seu govern. Primer, l'ambiental, on s'ha compromès a fer de Catalunya un territori "climàticament neutre l’any 2030". En segon lloc, en matèria social ha assegurat que construirà cinquanta mil pisos de protecció nous. Tercer, en referència als serveis públics ha afirmat que "l'educació serà una prioritat important" i també ha parlat d'una "modernització de l'administració". Finalment, en matèria política s'ha referit a "la necessitat de recuperar una mirada llarga i els peu al present".

Sobre la nova legislatura, Illa s'ha mostrat obert a pactar amb tots els grups polítics menys amb l'extrema dreta: "Dialogaré amb tothom que vulgui malgrat les diferències, menys amb qui professen discursos d’odi: Vox i Aliança Catalana".

El portaveu d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha començat el seu tron de rèplica al discurs de Salvador Illa fent menció del retorn de Carles Puigdemont: "Hauria d'estar en aquest ple amb nosaltres". En aquest sentit, ha lamentat que "molta gent estigui pendent de l'aplicació de l'amnistia" i ha recordat als consellers del govern de Puigdemont, condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum del 2017.

Sobre l'acord amb el PSC, Jové ha dit que "aquella majoria independentista era històrica, però no es va mantenir" i ha destacat la necessitat "d'arribar a nous acords per evitar el bloqueig i la repetició electoral". ERC ha deixat clar que seguiran "treballant per la independència de Catalunya" i ha reivindicat la llarga història de la formació política. El portaveu republicà ha advertit que no els "tremolarà el pols per dir prou" si no apliquen l'acord signat, que té com a punt clau el finançament singular. "Hem pactat un finançament propi per a Catalunya de sobirania fiscal no només amb el PSC sinó també amb el PSOE", ha remarcat.

Illa ha respost a ERC assenyalant que "la millor rèplica que podria fer són les 25 pàgines del nostre acord". Sobre el finançament singular, el socialista ha recalcat que el defensarà perquè és "bo per Catalunya". També ha mostrat la seva disposició a mantenir els acords durant la legislatura i ha convidat a la formació republicana "acabar el viatge conjuntament".

El PP culpa els socialistes de "l'espectacle d'avui"

Alejandro Fernández, el portaveu del Partit Popular, ha replicat a la presentació del programa de govern de Salvador Illa en un discurs majoritàriament en castellà. Fernández ha acusat el PSC d'haver "ressuscitat a Puigdemont" i els ha culpat de "l'espectacle dantesc i decadent" que s'ha viscut avui a Catalunya. 

El popular s'ha referit a l'acord pel finançament singular que ERC i el PSC han signat i ha acusat el govern espanyol de crear un model d'estat "confederal i asimètric". També ha retret que els socialistes estiguin "continuant amb el processisme" i haver "assumit tota la retòrica dels independentistes", especialment pel que fa a "persecució del castellà".

Illa no ha entrat massa a comentar les crítiques que Fernández li ha fet, però sí que ha demanat al PP tornar a ser "el del Majestic" i a tenir "voluntat de pactar i dialogar". El PP ha respost determinadament que no ho faran "si aquest és el seu programa de govern".

Incertesa en la represa de la sessió d'investidura

El grup parlamentari de Junts ha demanat suspendre el ple poc després de les tres de la tarda per les detencions que s'han produït en el marc de la fugida de Carles Puigdemont després del seu retorn a Arc de Triomf. Tot i que la mesa no ha acceptat la petició, on PSC i ERC tenen majoria, Albert Batet ha demanat que es reconsideri la decisió després de la possible "l'ordre de detenció al secretari general del partit", Jordi Turull. Finalment, la mesa ha decidit que la sessió es reprengui un cop han escoltat a la junta de portaveus.


El president del Parlament, Josep Rull, tornant a l'hemicicle

Jéssica Albiach, dels Comuns, critica la no aplicació de l'amnistia

La portaveu del grup parlamentari dels Comuns, Jéssica Albiach, ha començat el seu discurs criticant que "no s'estigui respectant l'amnistia de Carles Puigdemont, que hauria de poder retornar". "Aquesta situació només genera desafecció política", ha conclòs. Albiach ha apuntat que el seu vot a favor és una "manera de tenir influència política", tot i que no ha amagat que hi ha assumptes als quals "no s'ha trobat un punt comú". La portaveu ha advertit a Illa que seran "exigents" amb el compliment del que s'ha acordat. Posteriorment, ha destacat la creació de nou habitatge públic que han pactat amb els socialistes: "Incasòl ha de ser la immobiliària de l'habitatge públic".

Igual que ha fet amb ERC, Illa ha reafirmat el seu compromís amb els acords que s'han signat i ha reiterat que "se'ls fa seus" per donar "un compliment íntegre". Sobre el medi ambient, el candidat ha fet palès que és un dels punts on "hi ha més feina a fer" i s'ha mostrat positiu per poder fer canvis amb l'acord assolit amb la formació morada.

La CUP destaca el "context de repressió"

Laia Estrada, portaveu de la CUP i candidata a les eleccions del juny, ha començat el seu torn de paraula condemnant el genocidi a Gaza per part d'Israel: "demanem que s'aturi immediatament". També s'ha referit a l'auge de l'extrema dreta i a la situació del canvi climàtic, dos problemes als quals "és necessari fer front".

Respecte a la situació de Puigdemont, s'ha sumat al suport que altres formacions polítiques li han donat i ha afirmat que "no és normal que no hagi pogut assistir". A més, ha criticat l'operatiu de "malversació" que han desplegat els mossos aquest dijous.

Estrada ha criticat el paper d'ERC i Junts aquests darrers anys: "Tant ERC com Junts dins i fora del govern li han donat tota la centralitat al PSC". Ha continuat retraient a les altres formacions independentistes que no hagin "avançat més en drets socials" i en "matèria nacional" durant els seus anys de govern. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —