Jaume Duch
Publicat el 22 d’abril 2022

"Aquí fora hi ha un món nou que s'està creant i es tracta de veure si Europa vol ser un d'aquests jugadors o vol ser la pilota", ha sentenciat el director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, en la primera edició del cicle d'"Esmorzars Europeus del Diari de Barcelona".

A l'acte, que ha tingut lloc aquest divendres a les 10h a l'Auditori del Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el portaveu també ha alertat que "la guerra a Ucraïna no és només una guerra d'annexió, sinó que és una guerra contra el nostre model democràtic, occidental, de drets humans i contra el respecte a la independència dels estats. És un avís que no es pot donar res per descomptat".

El portaveu del Parlament Europeu ha celebrat la unitat que s'ha donat dins la Unió Europea a l'hora de donar resposta a la guerra a Ucraïna, així com l'actuació duta a terme. “No hem mirat cap a un altre costat, com si havíem fet el 2014 a la guerra a Crimea”, ha afegit. En aquesta línia, Duch ha insistit en donar suport a Ucraïna, “un país atacat” i que “no només és amic, sinó que vol unir-se a la Unió Europea”.  Ha explicat que això també servirà per evitar “les conseqüències pel futur de la Unió Europea”, alhora que ha assegurat que "hi ha escletxes", i ha alertat que "com més duri el conflicte, més perill hi ha que s'ampliïn".


La postura europea envers els refugiats

Preguntat sobre la política d’acolliment de refugiats ucraïnesos, el portaveu ha afirmat que "en altres casos no hi ha hagut la voluntat política que hi ha ara”. Ha assegurat que hi ha hagut un canvi en l'opinió pública i que hi ha una voluntat social de mantenir als refugiats ucraïnesos. "Els països més reticents a donar protecció als refugiats que arriben del nord d'Àfrica i de Síria, particularment, no se sentien emocionalment en l'obligació d'ajudar aquestes persones", ha explicat.

Duch també ha reiterat la promesa de que Ucraïna passi a formar part de la Unió Europea, però ha remarcat que no tindrà lloc fins d'aquí a uns anys. En aquest sentit, ha fet èmfasi en la llista de països que ja han iniciat tràmits d'adhesió i el vessant econòmic que implica aquesta adhesió a la UE. "Ucraïna té un PIB que és el 20% de Bulgària, amb qui ja tenim problemes", ha assenyalat. Finalment, Duch ha volgut deixar clar que tots aquests aspectes "s'han de tenir en consideració" i que "és el debat dels propers anys".

El perill de d'extrema dreta

En relació a l'auge de l'extrema dreta a Europa, Duch ha destacat l’auge d’eurofòbia, i ha posat com exemple la candidata Marine Le Pen: "El que té l’extrema dreta no és euroescepticisme, és eurofòbia". Duch ha assenyalat que la candidata ultradretana francesa “vol buidar la Unió Europea de contingut”. El portaveu del Parlament ha alertat de "l'efecte taca de l’extrema dreta" en relació a Europa i la immigració.

En aquest sentit, Duch ha assegurat que estaran molt atents al que pugui ocórrer en les eleccions franceses del diumenge, ja que podria produir-se "un forat al moment més inoportú" per a la Unió Europea. Amb tot, ha insistit en què "els parlaments són institucions plenament democràtiques i la gent decideix qui hi ha; si hi ha diputats de l’extrema dreta és perquè han estat escollits".

Quant als baixos nivells de participació de les eleccions europees, Duch ha explicat que "durant molts anys la gent no tenia la sensació que les coses importants es decidien a Brussel·les o Estrasburg". No obstant això, ha assenyalat que després del Brexit, i especialment després de la pandèmia i la guerra, la popularitat del projecte europeu és la més alta a nivell demoscòpic.

El portaveu també ha volgut ressaltar algunes problemàtiques que s'han anat donant a la Unió Europea amb l'augment de països que s'hi han anat adherint durant els darrers anys. El portaveu ha fet especial èmfasi en la qüestió de la unanimitat, la qual ha passat de requerir el consens de poc més de deu països als actuals 27.

El Catalangate

Duch també ha explicat que, davant els casos d'espionatge amb el programa Pegasus, el Parlament Europeu ja ha posat en marxa una comissió d'investigació. Alhora, també ofereix la possibilitat de què els eurodiputats puguin veure si els seus dispositius han sigut intervinguts. El portaveu ha aprofitat per destacar que una de les majors debilitats actuals de la UE passa per les guerres cibernètiques.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —