Jornada Noctàmbulas
Publicat el 09 de maig 2022

Joan Colom, subdirector general de l'àrea de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), va presentar dijous 5 de maig la vuitena edició de les Jornades Noctàmbul@s "Espai públic, pandèmia i violències sexuals: reflexions crítiques al voltant del botellón" al Casinet d'Hostafrancs. Colom va inaugurar la jornada parlant de l’ús de drogues que fan els joves quan surten de festa i quin impacte pot tenir en possibles agressions sexuals. L’acte va recollir una sèrie de ponències sobre diversos temes sempre relacionats amb les violències sexuals dins d’un ambient festiu i sobretot en l’oci nocturn.

Colom va explicar que sovint es donaven casos d’agressions sexuals “amb abús de substàncies” com a rerefons, ja fos per part dels agressors o de les víctimes. Tot i així, va voler fer èmfasi en no responsabilitzar les víctimes per haver consumit drogues i va enviar un missatge de tranquil·litat explicant que aquest “abús de substàncies, per sort, no és majoritari. Hi ha molta gent que saben passar-s’ho bé sense descontrolar-se”. Per això, Colom va destacar que els joves, en línies generals, saben el que es fan i va defugir de la idea que els agressors sexuals tenen problemes mentals: “Em nego a acceptar la idea que tenim una joventut malalta”.

La benvinguda de Colom va donar pas a la conferència inaugural de la urbanista Sara Ortiz, membre del Col·lectiu Punt 6, amb una sèrie de propostes per a un urbanisme feminista. Aquest col·lectiu es tracta d’una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per repensar els espais en pro d’una diversitat social, des d’una perspectiva de gènere interseccional. Ortiz es va mostrar molt crítica a com s’han fet les ciutats des del seu inici i va explicar les claus de l’urbanisme feminista. Es tracta de posar la vida quotidiana al centre i fer un canvi del model urbà: “Cal fer dels espais urbans ciutats cuidadores, que tinguin en compte l’esfera reproductiva i el treball de cures que encara recau sobretot en les dones”.

Ortiz també va establir diversos punts de seguretat per a les dones a les ciutats, com tenir “espais senyalitzats, en què sàpigues on estàs i on vas” i que siguin “visibles i vitals: veure i ser vista i escoltar i ser escoltada”. La urbanista va remarcar que la vigilància normativa i tradicional (presència policial, càmeres de seguretat…) “no fa espais segurs per a les dones”, sinó que cal una “vigilància informal, comunitària”.

La representant de Punt 6 també va presentar un dels seus projectes, la “mapificació de rutes liles”. A les festes de Vilassar de Mar del 2018, per exemple, van establir una sèrie de rutes segures perquè les dones es poguessin moure pel poble durant les festes majors sense por de ser víctimes de violència sexual. Aquest projecte s’ha estès a diverses poblacions de Catalunya i també a València.

El plat fort de la jornada per a l’Observatori Noctàmbul@s, les organitzadores de l’esdeveniment, era la presentació del seu informe Sexism free night a càrrec de Laia Plaza, membre de l’organització. Plaza va oferir dades concretes sobre “com opera el terror sexual”, la por que tenen les dones quan surten de festa i el perfil dels agressors i les víctimes: “La majoria d’agressions són comeses per homes i patides per dones”. L’informe estableix aquesta “majoria d’agressors homes” en un 90% i que més del 80% de les víctimes són dones. Cal subratllar que, del 20% restant, gairebé totes les agressions afirmen haver-les patit membres del col·lectiu LGTBIQ+ i quasi cap víctima es tractava d’un home cisgènere i heterosexual. L’informe Sexism free night s’emmarca en un projecte europeu i recull més de 4.500 respostes sobre la prevalença del sexisme i la violència sexual en espais de festa.


L'estudi europeu mostra que el 46% de dones ha patit algun tipus de violència sexual de festa, el 30% de persones trans i no-binàries ho han patit i un 12% d'homes afirma haver-la experimentat. Font: 'Sexism free night'

Amb totes aquestes conclusions, Plaza va afirmar que “les violències sexuals són una qüestió de poder de gènere” i que cal desterrar tots els mites que culpabilitzen la víctima per la roba que duia, el camí per on anava o un hipotètic estat d’embriaguesa.


Laia Plaza: "Les violències sexuals són una qüestió de poder de gènere"


La Jornada Noctàmbul@s va concloure amb una taula rodona de quatre ponències. Sara Carbonell, de la Fundació Autònoma Solidària de la Universitat Autònoma de Barcelona, va proposar mesures per repensar la festa evitant l’adultisme. Ana Burgos, membre de Noctàmbul@s, va fer una anàlisi exhaustiva sobre les representacions mediàtiques i el tractament que fa la premsa de les agressions sexuals en què intervenen les drogues, assenyalant la percepció social esbiaixada que hi ha, en què les drogues suposen un atenuant per als agressors (“bé, és que ell anava begut…”) i un agreujant per a les agredides (“clar, ella anava drogada”) i el “terror sexual” que propaguen alguns mitjans que les dones puguin ser drogades per aprofitar-s’hi sexualment d’elles. Burgos va mostrar com aquesta és una pràctica molt poc comuna i més aviat residual, i que “el problema és la penalització que patim les dones en exercir la nostra llibertat sexual”.


Ana Burgos: "El problema és la penalització que patim les dones en exercir la nostra llibertat sexual"


Hi va intervenir també Olmo Morales, membre de l’Associació Subjetividad Masculina y cambio, sobre les noves masculinitats i els “privilegis que els homes sovint confonen com a drets”. Morales va narrar d’una manera molt comprensible la mentalitat ideativa dels homes: “Modelem la realitat a nosaltres mateixos, confonem la realitat amb el que convé”, i va posar com a exemple la gran quantitat de vegades que els homes creuen que una dona sent desig sexual per ells, quan són ells els que el senten per ella.

Edurne Larracoechea, de la Cooperativa Cúrcuma, va ser l’encarregada de tancar la Jornada, amb una sèrie d’estratègies d’actuació davant les violències sexuals als botellots. La portaveu de Cúrcuma va explicar que estaven implementant punts lila en l’ambient diürn i fora de l’oci nocturn convencional.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —