El cantautor Joan Manuel Serrat rep el Premi Nacional de Cultura 2023
El cantautor Joan Manuel Serrat rep el Premi Nacional de Cultura 2023
El cantautor Joan Manuel Serrat rep el Premi Nacional de Cultura 2023
Per ACN
Publicat el 02 de juny 2023

El cantautor Joan Manuel Serrat; el pintor Joan-Pere Viladecans; la traductora Dolors Udina Abelló; la pallassa i directora d’espectacles de circ Alba Sarraute Pons, i el festival Eufònic han estat distingits aquest divendres amb els Premis Nacionals de Cultura 2023. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha lliurat els reconeixements en un acte al rehabilitat Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Premi Nacional de Cultura 2019. Els guardons són la distinció cultural més important del país i s'atorguen anualment a persones, entitats o institucions que hagin contribuït a la creativitat.

Joan Manuel Serrat

El plenari del CoNCA ha guardonat Joan Manuel Serrat (Barcelona, 1943) per haver esdevingut una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i en castellà amb la seva música, que beu de gèneres diversos com la cançó francesa, el folklore català, la copla andalusa, el tango argentí i el bolero.

Després d’haver-se acomiadat dels escenaris a finals de 2022, Serrat ha evitat parlar “d’una cloenda de la seva carrera”. “El premi m’arriba per la maduresa més plena de la carrera. Malgrat que hagi decidit baixar dels escenaris això no vol dir que deixi de ser artista i d’escriure cançons”, ha insistit. En aquest sentit, el cantautor s’ha mostrat convençut que li arribaran nous projectes i propostes però que no sap “cap a on aniran aquestes coses que espera amb ansietat”.

Joan-Pere Viladecans

El pintor Joan-Pere Viladecans (Barcelona, 1948) ha rebut el premi per la seva trajectòria com a pintor i gravador, des de 1969, en l’àmbit de les arts visuals. “Partint de l’informalisme català de postguerra i l’avantguarda, Viladecans assoleix un llenguatge propi per a les seves obres, que ha exposat en galeries d’art d’arreu del món”, han puntualitzat des del CoNCA.

El pintor ha aprofitat per assenyalat que la cultura és el patrimoni “ineludible” d’un país per “defensar-se i cohabitar amb altres cultures”, i ha lamentat que la música, la pintura, el cinema, i la literatura hagin estat sempre “la nena pobra de la festa”. “El seu llenguatge s’inspira en la natura i els éssers, explora diverses tècniques a favor de la depuració de símbols i formes i transmet la dimensió humana dels éssers amb tota la intensitat de la mirada existencial”, han afegit els impulsors dels Premis Nacionals de Cultura 2023.

Dolors Udina Abelló

Pel que fa a la traductora Dolors Udina Abelló (Barcelona, 1943), s’ha valorat “l’excel·lència” en la seva tasca com a tra­ductora literària, sobretot de l’anglès al ca­talà, tot i que també ha traduït del francès i el castellà. El premi també ha reconegut la seva llarga carrera en la docència i la seva contribució a la formació d’una generació de traductors. “La pulcritud del seu ofici l’ha dut a incorporar al català més de dos-cents títols d’autors, com ara Cynthia Ozick, Alice Munro, J. M. Coetzee, Toni Morrison, Raymond Carver, Nadine Gordimer, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Virginia Woolf i Ali Smith, així com a rebre nombrosos reco­naixements”, han aplaudit des del CoNCA.

En declaracions a l’ACN, Udina ha assegurat que el Premi Nacional de Cultura és un “honor molt considerable” que reconeix la feina feta d’una professió que sovint “treballa a l’ombra”. Igualment, ha aplaudit que cada vegada la feina dels traductors es valora més i ho ha atribuït al paper de les editorials independents.

Alba Sarraute Pons

La pallassa, saxofonista i directora d’espectacles de circ Alba Sarraute Pons (Argentona, 1982) ha estat premiada per la seva “sòlida” formació en diverses dis­ciplines escèniques, que s’ha traduït en una “solvència artística indiscutible i molt creati­va”. “Pel seu recorregut en di­verses companyies i projectes europeus, que li ha atorgat un reconeixement internacional com un gran valor de la mirada dramatúrgica circense”, han expressat.

Per Sarraute tornar a casa dona “facilitats” i genera “complicitats”. Des de que ha estat mare, una qüestió que explora en el seu treball, per la directora d’espectacles de circ ha etat més enriquidor apostar per la qualitat enlloc de la quantitat.

Festival Eufònic

Finalment, el Festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre Eufònic, ha rebut el Premi Nacional de Cultura “per la reeixida combinació d’innovació i tra­dició, fonamentada en les propostes artísti­ques de tendències avançades que progra­men en el festival, les quals es vinculen amb l’entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l’Ebre com a escenari i lloc de gestació”.

El director del festival Eufònic, Vicent Fibla, ha afirmat a l’ACN que aquest és un reconeixement “enorme” no només a la iniciativa sinó també a la proposta supralocal del territori. Fibla, que porta 12 anys treballant en el projecte, ha assegurat que el guardó és un “al·licient”, un “impuls” i un “ànim” per tirar endavant Eufònic 12 anys més.

Fibla ha destacat la importància de donar un premi nacional fora de Barcelona i ha assegurat que avui en dia “hi ha pràcticament més diversitat als sectors rurals i rústics que a les grans ciutats”.

L'acte de proclamació i lliurament dels Premis Nacionals de Catalunya ha estat conduït per la periodista cultural Neus Molina i ha comptat amb l'acompanyament musical del pianista Ignasi Terraza.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —