- entrevistes -
-
Per Pau Saiz
Publicat el 05 de febrer 2024

Jon Piechowski (Chicago, 1975) és Conseller de Diplomàcia Pública de l’ambaixada dels Estats Units a Madrid. Diplomàtic de carrera es defineix com “un servidor del poble estatunidenc” que amb el pas dels anys ha exercit en diferents càrrecs arreu del món. Caracteritzat per la cuirassa que ha anat adquirint amb els anys, mira profund i tria les paraules amb temprança i cura. 

Prèviament, Piechowski va ser subsecretari adjunt de Diplomàcia Pública de l’Oficina d’Assumptes de l’Hemisferi Occidental i director l’Oficina de Democràcia, Drets Humans i Treball, que ha tingut la responsabilitat d’elaborar polítiques per països de Llatinoamèrica i el Carib. Al seu currículum també se li sumen altres mèrits com ser director adjunt de Comunicacions de la Missió dels Estats Units a l’ONU o membre dels equips de Condoleezza Rice (Partit Republicà) i Hillary Clinton (Partit Demòcrata). 

No és la primera vegada que forma part d’una ambaixada; anteriorment ja havia estat destinat a les de França i Egipte. El seu desig de ser diplomàtic va néixer després d’haver acabat la carrera d’Estudis Llatinoamericans a la Universitat de Northwestern, ja que tenia al cap la idea de “servir el meu país”. 


Fins quan veurem una posició contradictòria dels Estats Units a Gaza? 
Donem suport a la creació de dos estats. És una posició que mantenim des de fa dos anys i així ho ha ratificat el president Biden. Bona part de la diplomàcia activa duta a terme pel secretari d’Estat Blinken té a veure amb la diplomàcia en l’àmbit regional, per arribar a un punt amb una situació millor per la població a Gaza i també perquè hi hagi més seguretat a Israel. 

Després de la mort de tres soldats a Jordània, podem témer una possible guerra regional amb l’Iran? 
Des del primer moment dels atemptats horrífics perpetrats per Hamàs a civils israelians, els Estats Units ha dit que el conflicte no s’ha d’expandir. Hem treballat molt estretament amb els nostres socis a la regió perquè així sigui. La mort de tres soldats és bastant greu i el president va assegurar que hi haurà una resposta en el moment que esculli [en el moment de l'entrevista, els EUA encara no havien bombardejat punts de l'Iraq i Síria]. Les pràctiques que intentin estendre el conflicte són molt preocupants i estem treballant perquè no passi.


Jon Piechowski posa pel Diari de Barcelona (Marina Tovar)

Durant el mandat Biden va haver-hi un canvi de paradigma respecte al de Trump. S’han destinat més recursos a les seves amenaces, Rússia i la Xina, i no s’ha cobert l’Orient Mitjà. Ara, amb l’escalada del conflicte israelià-palestí i la influència de l'Iran a la zona, com es gestionaran les vostres forces i on s’enviaran més soldats?
Donem importància a tots els països en el món, fins i tot abans de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre. Es va treballar amb altres països de la regió i fent costat els acords d’Abraham, així que està clar que hem enfocat la zona. Hi ha amenaces d’altres països, com Rússia, que continua amb la seva invasió d’Ucraïna i d’aquí poc farà dos anys des de la seva ofensiva. Continuem donant suport els ucraïnesos per defensar la seva democràcia, territori i sobirania. Treballarem amb els nostres aliats per ajudar Ucraïna mentre tractem d’alleugerir la situació humanitària a Gaza i portar més diplomàcia allà on sigui possible. 

L’arribada de Trump a la Casa Blanca pot provocar que l’ajuda destinada a Ucraïna caigui? 
No especularé sobre el futur. Els Estats Units continua donant suport a Ucraïna i Biden ha deixat clara la importància de la defensa d’Ucraïna per a la seguretat mundial i d’Europa.  


"La Xina s'aprofita de les regles comercial al mateix temps que perjudica la inversió estrangera. Serà una amenaça si va en contra de Taiwan"


Com definiria la relació amb la Xina? 
La Xina ocupa diferents rols. Per un costat, és sòcia dels Estats Units en diferents sectors com el comerç, en els reptes globals com el canvi climàtic, però també pot ser un desafiament. És un país que gaudeix de les regles comercials a molts països al mateix temps que perjudica la inversió estrangera al seu país, viola normes de copyright i roba fórmules i tecnologia d’altres països. Pot suposar una amenaça de seguretat si va en contra de Taiwan. L’estret de Taiwan és un canal marítim molt important pel comerç mundial. Aquest país produeix la majoria dels xips que necessitem per la tecnologia de tota mena de productes. Els Estats Units no vol que la Xina alteri l’statu quo de manera unilateral aprofitant la força perquè afectaria molts països. 

Com reaccionarien els Estats Units davant d’una possible invasió de Taiwan?
No especularé. La política estatunidenca respecte a Taiwan és ben clara i l’impacte seria molt greu. Sempre parlem de la seva importància, i de mantenir la pau a l’estret de Taiwan, mentre recolzem la seva defensa. 

Quines són les diferències amb la vostra diplomàcia? El soft power?
Si parlem del sistema multilateral, els Estats Units defensen que l’individu té drets, incloent-hi l’existència dels drets humans. Mentrestant, la Xina tracta de canviar aquestes regles perquè no hi hagi drets humans, l’individu no tingui valor en el sistema multilateral, i només els estats tinguin veu i poder. És una diferència molt clara. Els Estats Units volen enfortir la protecció dels drets humans, la democràcia, la transparència i combatre la corrupció. Pel que fa a pràctiques d’inversió, a ells no els sembla important la transparència. 


Piechowski al Campus del Poblenou de la UPF (Marina Tovar)

Com asseguraran la circulació del comerç i vaixells pel Mar Roig? Per què tanta insistència que hi participi Espanya? 
Treballem amb socis europeus i de la regió a l’Orient Mitjà per protegir la llibertat de navegació. Una bona part del comerç mundial, sobretot el que va destinat a Europa, ha de passar pel Mar Roig. Veiem com molts vaixells es desvien i canvien la seva ruta, a través de l’Operació Guardià de la Prosperitat estem deixant clar que el comerç ha de passar per la zona. Estem preparats per respondre a amenaces cap als nostres bucs. No hem insistit que hi participi ningú, només hem parlat amb tots els països que hi tenen interès. Espanya com a membre de la UE va firmar una declaració conjunta avisant els houthis que els seus atemptats posaven en escac el comerç i perjudicaven molts països. 

Quina és la vostra relació amb els BRICS? Espereu aconseguir aliances amb països com l’Índia? 
Tenim relacions amb alguns estats membres. No sé com és de formal l’agrupació dels BRICS, però nosaltres sí que tenim una molt bona relació amb l’Índia, la democràcia més gran del món. Tenim diferents àrees de cooperació, com en seguretat, però també es trasllada a relacions comercials des de fa molt de temps. A més, tenim una diàspora índia als Estats Units que és molt activa i molt important per al nostre país. 


"La Xina vol canviar les regles perquè no hi hagi drets humans, l'individu no tingui valor i només els estats tinguin veu i poder" 


Per què els Estats Units no inverteixen de la mateixa manera a Àfrica com la Xina? 
El secretari Blinken acaba de ser-hi. Precisament, va parlar del paper clau que exerceixen els països africans al món i la seva rellevància al futur mundial. Tenim moltes relacions amb molts països d’Àfrica i estem invertint molt en el desenvolupament sostenible. Hem implementat un programa que es diu 'PEPFAR' (President's Emergency Plan for Aids Releif), que és de salut, i ajuda a prevenir la SIDA i donar medicaments i que ha salvat milions de vides. Per a nosaltres l’Àfrica és un continent clau. 

Quins són els majors reptes als quals us enfronteu? 
L’agressió russa contra Ucraïna és un repte. El patiment que Rússia ha provocat és un repte i una amenaça per a Europa i pel món. D’altra banda, el conflicte a Gaza és un repte, no es pot negar el patiment de milers i milers de palestins. Per aquest motiu, estem sostenint que arribi ajuda humanitària i som el donant més gran a la regió. Optem per un estat palestí i un estat israelià. Paral·lelament, el canvi climàtic és un repte que afecta tothom i estem molt compromesos a baixar les emissions de diòxid de carboni amb un camí sostenible per un futur neutral. 


"El principals reptes que Estats Units enfronta són l'agressió russa a Ucraïna, el conflicte a Gaza i el canvi climàtic"


Com contribuïu a la pau mundial? 
Amb ajuda humanitària, suport per enfortir les democràcies i el nostre paper molt actiu a recolzar a Ucraïna. 

Perquè els Estats Units tenien agents infiltrats al CNI? 
No tinc res a dir al respecte. 
 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —