Joves indígenes de Panamà creen un sistema sostenible per al cultiu de cacau
Per EFE
Publicat el 08 de juny 2021

"El cacau representa un emblema per a la nostra cultura, és important per a l'ètnia rescatar el llegat que van deixar els nostres avantpassats", va afirmar a EFE Bartolomé Ábrego, de 36 anys i oriünd de la comarca Ngäbe Buglé, un dels set pobles originaris de Panamà.  

Bartolomé Ábrego i 20 joves de l'ètnia Ngäbe Buglé van crear l'Associació Ñobä (Añobä), que significa cacau en el seu idioma originari. Ho van fer l'any passat, enmig de la crisi de la Covid-19, amb la finalitat de crear sistemes agroforestals de cultiu de cacau. "Volem establir una organització productora de cacau amb un sistema de producció 100% orgànic i amigable amb el medi ambient", va afirmar Ábrego.  

Actualment, estan transformant prop d'una desena de finques en Bocas del Toro, província panamenya fronterera amb Costa Rica, a parcel·les amb sistemes agroforestals de cacau, és a dir, combinen aquest cuit com a principal cultiu amb arbres fusters, fruiters i plàtans, entre d'altres, amb la idea de generar ingressos a curt termini. Añobä, que encara està en procés de constitució, té més de 11.000 plantes sembrades en vivers.

Cultura, medi ambient i eco turisme

L'aposta pel cacau no només té una connotació cultural, sinó que a més volen "oferir aquest producte orgànic, que conté propietats que beneficien a la salut de les persones", va afirmar Ábrego a EFE.  

"El cacau és un cultiu que contribueix de manera important a la conservació del medi ambient, afavorint la reforestació i preservant la biodiversitat", explicava Ábrego. Segons Ábrego, treballar sota un sistema agroforestal dona "grans finestres a l'agricultor", ja que "no depèn d'un sol cultiu, sinó de diversos cicles i genera ingressos a curt i llarg termini".  

"El cacau es conrea a l'ombra d'altres arbres fusters i de musàcies (conegudes pels seus fruits, les bananes) que li proveeixen un entorn segur, càlid i humit, vital per al seu desenvolupament", va explicava el creador de l'Associació Ñobä .  

Bartolomé Ábrego estudia i està becat, igual que altres 16 estudiants de vuit països de Centreamèrica i República Dominicana, pel Projecte Gestió de Coneixement de la Cadena de Valor del Cacau a Centreamèrica. Afirma que el futur està en el turisme: "Tenim projectat, a part del cultiu i producció de cacau, dedicar-nos a l'activitat eco turística dins de l'organització".  

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —