Joves no acompanyats malden per obrir-se pas a la plaça de la Trinitat malgrat les protestes veïnals
Joves no acompanyats malden per obrir-se pas a la plaça de la Trinitat malgrat les protestes veïnals
Joves no acompanyats malden per obrir-se pas a la plaça de la Trinitat malgrat les protestes veïnals
Publicat el 26 de maig 2020

Continua la mala maror a la plaça de la Trinitat de Barcelona, on des de divendres, veïns del barri protesten per la presència de joves no acompanyats a una caseta de la plaça, ocupada des de fa sis mesos. Els acusen de ser els culpables de la criminalitat al barri i n’exigeixen la sortida. El divendres al matí, un petit grup de persones va anar a provocar els joves. I aquella mateixa nit, algú va intentar calar foc a la casa.


Dissabte es van repetir les protestes, i ahir a la tarda es va viure la gran escalda de tensió, amb prop de 200 veïns concentrats contra la presència dels joves. Els Mossos d’Esquadra van haver de carregar per dispersar-los. Val a dir, però, que no tots els veïns són contraris als joves. A banda d’alguns, la Xarxa de Suport Mutu de Trinitat els dona suport i acusa els veïns concentrats de xenòfobs.

Els Mossos impedeixen el pas a membres de la Xarxa de Suport Mutu de Trinitat, els quals portaven aigua i provisions per als joves

La policia va carregar per dispersar els concentrats contra els joves

A la casa hi viuen, des de fa un mes, quatre joves. Tenen entre 18 i 23 anys, i hi ha una noia embarassada de cinc mesos que avui marxarà a casa dels pares davant del risc de quedar-s'hi. Hi ha un cinquè jove, menor d’edat, provinent d’un centre d’acollida, el qual ahir va anar a visitar-los i, per seguretat, va passar la nit a l’habitatge. Neguen qualsevol relació amb els fets delictius al barri, els quals atribueixen a un altre grup que havia ocupat anteriorment la casa. Precisament, subratllen la tasca de restauració que han fet a l'habitatge, el qual havia quedat en molt males condicions. No només per culpa del grup que hi havia anteriorment, sinó també arran de les destrosses que havien fet alguns veïns per impedir qualsevol reocupació.

Els joves mostren el mal estat en què es trobava l'habitatge abans que hi arribessin fa un mes


Papers i treball

Els joves protesten contra la criminalització. De fet, expliquen que el braç enguixat que porta un d’ells és el resultat d’haver evitat un robatori a una dona gran per part d’altres joves nouvinguts. Deixen clar que no són delinqüents i que no volen cap mena de problema amb els veïns. L’únic que demanen són papers per poder treballar legalment.

"M’agradaria treballar, però tinc un permís de residència sense treball", lamenta Nizar, de 19 anys. Té formació de cuiner, de jardineria i de cura de cavalls. De moment, l’únic suport que tenen ell i els seus companys és el dels educadors socials de l’Ajuntament, els quals els visiten habitualment. Davant, una protesta i unes acusacions que Nízar no entén.

Nízar, somrient aquest matí al pati de la casa. Voldria papers per poder treballar de cuiner

Precisament, el perfil dels veïns que es concentren és heterogeni. No tan sols han protestat elements d’extrema dreta, sinó també persones que pertanyen al teixit associatiu del barri, segons afirmen testimonis de les protestes. Alguns manifestants, aquest matí, han amenaçat la fotògrafa Lorena Sopena quan cobria la notícia per al Diari de Barcelona.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —