-
Per ACN
Publicat el 12 de maig 2022

Junts ha anunciat aquest dijous que es despenja definitivament de l'acord amb ERC, PSC i En Comú Podem per reformar la llei de Política Lingüística arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que fixa el 25% de classes en castellà. El portaveu del partit, Josep Rius, ha explicat que han decidit sortir definitivament del pacte perquè la reforma "no impedeix una decisió judicial que imposa el 25% de castellà a les escoles" i tampoc té el "consens" amb el sector. "No adaptarem una llei de política lingüística a una sentència injusta", ha dit Rius en una roda de premsa a la seu del partit.

Rius ha avançat que en els pròxims dies traslladaran al Govern "una proposta concreta de com es pot actuar" per fer front a la sentència del TSJ."Al Parlament hi ha majories alternatives per tirar endavant aquesta reforma, però nosaltres no hi donaríem suport", ha dit el portaveu de Junts sense concretar quina seria la seva reacció si els republicans decidissin tirar endavant l'acord amb el PSC i els comuns.

La CUP aposta per abandonar el projecte

Davant la notícia, la diputada de la CUP Nogay Ndiaye ha reclamat que "s'abandoni" la reforma de la llei de política lingüística. En la seva intervenció al ple del Parlament en el marc d'una moció del PSC sobre formació professional, la diputada ha argumentat que la reforma no evita l'execució de la sentència sobre el 25% en castellà i que, a més, li dona "cobertura política". En aquest context, Ndiaye ha instat ERC, Junts i comuns a sumar-se a la seva proposta de modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) perquè només el català sigui llengua vehicular. D'aquesta manera, assegura, es blindaria el català a l'escola davant la sentència. 

La diputada de la CUP ha defensat que amb la seva proposta es protegeixen els centres educatius i és un "primer pas" per obrir el marc de diàleg a la comunitat educativa. En aquest sentit, ha lamentat que s'hagi negociat "a porta tancada" entre partits i d'esquena al país. "Sembla que ara Junts es desmarca de la proposició de llei que es carrega la immersió lingüística. Però l'important és ara què farem? Hem fet una proposta per blindar el català a l'escola. Demanem a ERC, Junts i comuns que s'hi sumin", ha afegit.

Segons l'aritmètica parlamentària, ERC, PSC-Units i comuns sumen prou vots per tirar endavant la reforma de la llei de política lingüística sense Junts. De moment, la CUP s'ha quedat sola defensant una modificació de la LEC per fer front a la sentència judicial.

L’acord de reforma

El 24 de març ERC, Junts, PSC-Units i En Comú Podem van registrar al Parlament una proposició de llei per modificar la llei de Política Lingüística amb la voluntat de garantir el català a l'escola. Tanmateix, al cap de poques hores Junts es va fer enrere del pacte per "rebuig" que havia generat entre les entitats defensores de la llengua i la comunitat educativa.

Així, en les últimes setmanes el partit de Carles Puigdemont deia que estava treballant per assolir un "consens majoritari" amb tots els col·lectius. La setmana passada la portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales, assegurava que continuaven les converses i es negava aposar un termini per tancar un consens "polític i social" per reformar la llei de política lingüística.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —