Julian Assange
Per EFE i Redacció
Publicat el 04 de gener 2021

La justícia britànica determina rebutja l'extradició als Estats Units del fundador de Wikileaks, Julian Assange, acusat per aquest país de presumpte espionatge i intrusió informàtica, en considerar que seria perjudicial per a la seva salut mental. Estats Units el reclama per 18 delictes d'espionatge i intrusió informàtica. 

En pronunciar el seu dictamen en la Cort Penal londinenca d'Old Bailey, la jutgessa Vanessa Baraitser considera "demostrat" que l'australià de 49 anys presenta risc de suïcidi i podria fer-ho si és processat als EUA, on probablement seria retingut en condicions de confinament.

Imputació

Assange ha estat imputat pel departament de Justícia nord-americà amb 17 càrrecs per rebre, posseir i publicar documents classificats com a secrets d'estat i un càrrec més per ús il·legítim d'ordinadors del govern dels Estats Units. Si fos hagués estat extradit i considerat culpable, en total podria haver sigut condemnat a 175 anys de presó, en aplicació de la llei d'espionatge del 1917 i de la llei d'abús i frau informàtic. La jutgessa Baraitser només s'ha pronunciat sobre si la sol·licitud d'extradició dels Estats Units compleix els requisits establerts en el tractat signat pels dos països en 2003.

Un llarg judici

Els Estats Units demanen l'extradició de Assange per jutjar-lo per haver conspirat presumptament amb l'exsoldat estatunidenc Bradley Manning(avui Chelsea Manning) el 2010 i també per obtenir i publicar amb altres "hackers", entre 2007 i 2015, il·legalment informació secreta en el seu portal.

"El mer fet que aquest cas hagi arribat als tribunals, per no dir que s'hagi dilatat tant, suposa un atac històric, a gran escala, contra la llibertat d'expressió", subratlla Kristinn Hrafnsson, directora de Wikileaks. A més a més, apunta que el Govern dels Estats Units "hauria d'escoltar a les onades de suport dels principals mitjans, i ONG's de tot el món, com Amnistia Internacional i Reporters Sense Fronteres i l'ONU, que estan demanant que es retirin els càrrecs", i recorda que "aquesta és una lluita que afecta el dret de saber de totes les persones". 

Durant el procés judicial han declarat davant el tribunal nombrosos testimonis de la defensa, donant suport a la tesi sobre què les acusacions de Washington estan "políticament motivades" i no s'afrontaria un judici just. També han prestat testimoniatge diversos psiquiatres, que van assegurar que el periodista, delicat de salut, pateix "un trastorn de l'espectre autista" i "presenta risc de suïcidi" si és lliurat als EUA, una cosa que ha tractat d'evitar des que va ser detingut a Londres el 2010 a petició de Suècia per presumptes delictes sexuals dels quals no va ser acusat i que ja han estat arxivats.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— Hi té a veure —
— El més vist —