La justícia francesa tanca el conflicte: la Bressola podrà obrir un liceu a Perpinyà - Diari de Barcelona
CATALUNYA NORD
La justícia francesa tanca el conflicte: la Bressola podrà obrir un liceu a Perpinyà
L'associació compra el monestir de Santa Clara per 1,2 MEUR per fer realitat el nou espai, que l'Ajuntament de Perpinyà també volia
El Tribunal de Montpeller ha donat la raó a la Bressola i ha suspès el dret de preempció de l'Ajuntament de Perpinyà en l'adquisició del convent de Santa Clara per fer-hi el primer liceu de l'associació perquè no veu justificada l'actuació del consistori. L'alt tribunal tanca així un llarg litigi i entra en el fons de la qüestió després que fa un any ja resolgués a favor de la Bressola en el recurs d'urgència que havien interposat.
En aquella ocasió, condemnava l'Ajuntament a pagar 2.000 euros a l'entitat, que se sumen als 1.500 que imposa pagar en la nova sentència. Arran de la resolució judicial, la Bressola ja ha anunciat l'adquisició del monestir per 1,2 MEUR amb l'objectiu de fer realitat el projecte.
La Bressola va anunciar a principis de setembre de l'any passat que celebrava el seu 45è aniversari fent el primer pas per obrir un col·legi-liceu a Perpinyà i així donar sortida als centenars d'alumnes que any rere any estudien en el sistema educatiu immersiu en els vuit centres de l'entitat.
La direcció va plantejar a l'Ajuntament la voluntat d'adquirir el monestir de Santa Clara i inicialment no va rebre-hi cap objecció així que va iniciar els tràmits i quan ja havien fet una paga i senyal de 60.000 euros dels 1,2 MEUR en què estava fixada la compra, el consistori va decidir exercir el dret de preempció. És a dir, el de compra prioritari de l'edifici adduint raons vinculades a la preservació del "patrimoni" però sense presentar cap projecte alternatiu.
La Bressola va organitzar una roda de premsa per denunciar la situació i va acusar l'Ajuntament, liderat per l'alcalde d'ultradeta, Louis Aliot, de "traïció". Però no només això. També va presentar dos recursos davant dels tribunals. Un reclamant mesures d'urgència, el que aquí es coneixen com a cautelars, i un altre, més a llarg termini, que haurà de resoldre la qüestió de fons.
La primera resolució va arribar el mes de desembre de l'any passat. Era el preàmbul a la sentència d'aquest divendres: donava la raó a l'associació la Bressola i anul·lava el dret a preempció exercit per Perpinyà. La resolució recollia que l'Ajuntament inscrivia la voluntat d'adquisició del convent en la "voluntat de conservar el patrimoni històric" de la ciutat i que el projecte proposat per la Bressola és "irrealitzable" perquè es plantejava en una zona inundable i en presència d'un cementiri amb les restes destacades. També argumentava que no podria encabir els 250 alumnes previstos i que tot plegat era contrari al codi urbanístic.
Per la seva banda, la resolució detallava que les monges propietàries de convent van manifestar que l'Ajuntament mai havia mostrar cap interès per adquirir l'espai i que la primera cita que va obtenir l'agent immobiliari amb l'ajuntament va ser a l'octubre, després d'exercir del dret de preempció. El jutge no veia acreditats els motius que argumentava el consistori i concloïa que, en tot cas, els risc d'inundació no impediria la implantació d'una escola, com tampoc la conservació del cementiri.
A la sentència d'aquest divendres, el tribunal resol en el mateix sentit i creu que la decisió no va estar prou motivada perquè l'adquisició prevista per part de l'Ajuntament no comptava amb un projecte per poder exercir aquest dret. Per això, anul·la la decisió i condemna l'Ajuntament de Perpinyà a pagar 1.500 euros a l'associació.
La Bressola celebra la decisió
La Bressola celebra la decisió i ja ha anunciat que, ara que el dret de preempció ja no bloqueja d'adquisició, la compra del convent es fa efectiva per l'import previst: 1,2 MEUR. En aquest sentit, demana al consistori que faci un pas enrere i permeti el desenvolupament del projecte.
"L'etapa de Liceu és una necessitat vital, per a la recuperació de la llengua i cultura catalanes a Catalunya Nord, però també pel camí dels joves de 15 a 18 anys, que es troben en un període de construcció social i cultural de la seva personalitat", remarquen en un comunicat. "Això permetrà oferir, per primera vegada, una escolarització en immersió lingüística als alumnes des de maternal i fins a les portes de la universitat", afegeixen.