[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE
Publicat el 04 de gener 2021

Una jutge ha processat l'expresident de la Generalitat Quim Torra per desobediència per negar-se a acatar l'ordre judicial de retirar del Palau de la Generalitat una pancarta a favor dels presos del procés, en apreciar que va incórrer en una "contumaç rebel·lia" en la seva segona causa pels llaços grocs.

En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona deixa Torra a un pas de judici en la seva segona causa, en donar deu dies a la Fiscalia i a les acusacions perquè formulin el seu escrit d'acusació sol·licitant l'obertura de judici oral, el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries que considerin imprescindibles.

En la seva interlocutòria, que es pot recórrer, la jutge conclou que Torra va incórrer presumptament en un delicte "menys greu" de desobediència per la seva "falta d'acatament" a l'ordre judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que li va ser notificada personalment el 23 de setembre de 2019, perquè retirés de la balconada del Palau de la Generalitat la pancarta que havia penjat el 27 de maig d'aquell any per demanar la llibertat dels "presos polítics i exiliats", amb un llaç groc.

"Sense que això impliqui fer valoracions anticipades, la conducta de l'investigat demostra indiciàriament una contumaç rebel·lia enfront d'allò ordenat", adverteix la jutge, que subratlla que l'Oficina del President va publicar un comunicat el 20 de setembre de 2019, quan ja havia estat requerit personalment perquè acatés l'ordre judicial, manifestant expressament que no retirarien la pancarta de la façana del Palau de la Generalitat.

Aquesta segona causa per desobediència a Torra es va obrir al febrer passat arran d'una denúncia de la plataforma Impuls Ciutadà, que exerceix l'acusació particular.

L'ordre dirigida a Torra la va dictar el setembre de 2019, com a mesura cautelar, la sala contenciosa del TSJC, arran d'una demanda d'Impuls Ciutadà que demanava que es despengessin la pancarta i el llaç de la balconada del Palau.

Davant d'aquesta situació, van ser els Mossos d'Esquadra els que van acabar retirant la pancarta, amb el lema en català i anglès "Llibertat presos polítics i exiliats" i flanquejada amb un llaç groc.

Després de la retirada de la pancarta, quatre activistes independentistes, els exdiputats Lluís Llach i Antonio Baños, l'actriu Sílvia Bel i la portaveu de la plataforma Som Escola, Teresa Casals, van desplegar una altra amb el lema "Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans".

Aquesta segona causa per desobediència va recaure al principi al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, si bé l'alt tribunal es va inhibir en favor d'un jutjat ordinari en perdre Torra la condició d'aforat en ser inhabilitat.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —