kanye
Publicat el 16 de febrer 2022

Manel ho diu molt clar a la lletra de la cançó Boomerang: “I senyors, tan bo és insistir com saber-se retirar”. Tot i que és un missatge, aparentment senzill, no acaba de calar fons en la ment de Kanye West que fa setmanes que assetja per les xarxes socials la seva exdona, Kim Kardashian. 

Després de set anys d’un matrimoni que va unir dues figures mediàtiques molt polèmiques, Kim Kardashian va anunciar el divorci entre llàgrimes en un episodi del seu reality show, el febrer de l’any passat. El motiu de la ruptura? Un sens fi d’actituds que ja no podia aguantar.

“Es canvia d’estat cada any i jo haig d’estar a casa per poder criar els nostres quatre fills. Em sento com una perdedora per tenir un tercer matrimoni fallit, però no puc pensar en això, vull ser feliç”, explicava la celebrity de Calabasas.

Des d’aleshores, se’ls ha vist alguna vegada junts i la Kim va atendre a l’estrena del nou projecte musical del raper americà, Donda, on hi ha diverses cançons dedicades a ella. Tot i això, les coses es van torçar ràpidament quan va sortir a la llum que Kardashian podria tenir ja un nou nòvio, Pete Davidson, un famós còmic estatunidenc i exparella d’Ariana Grande.

La mort de l'heroi romàntic 

L’extravagància i l'absurditat ja formen part de la marca personal de Kanye West, però això no l’excusa de comportaments que queden molt lluny de ser “grans gestos romàntics” i que són directament pur assetjament. 

En els darrers anys, West ha fet ús de les xarxes de manera puntual quan li venien rampells d’indignació i les utilitza per dir bajanades que clarament haurien de quedar en els esborranys de Twitter. Fa uns mesos es va passar dies publicant centenars de tuits quan va entrar en feud amb la seva discogràfica: va penjar a internet captures dels seus contractes musicals, va postejar un vídeo pixant-se sobre d’un Grammy, va presentar-se a les eleccions generals dels EUA…

Cada publicació deixava més descol·locats als seus seguidors, a qui costava posar-se al dia de totes les guerres contra tothom que West havia decidit engegar. L’última picabaralla grossa ha estat amb Billie Eilish, tot i que el raper veterà ja és un expert en ficar-se amb noies cantants de 19 anys. 

La llista és interminable. Per enèsima vegada, molts usuaris creuen que West s’ha passat de la ratlla i demanen que se li retiri l'accés a les xarxes perquè creuen que pot estar tenint algun episodi de bipolaritat, malaltia que al raper se li va diagnosticar fa anys. 

Deixa-la Kanye, Deixa-la

En posts d’Instagram, ja eliminats, demanava als seus seguidors que si es creuaven amb Davidson, que l’escridassessin dient-li “perdedor” i “Kimye per sempre”, el nom del seu ship. La temàtica de les seves publicacions fa dies que és la mateixa: demana a Déu que la seva família es torni a reunir i implora a Kim tornar a intentar la relació fallida.

Es va presentar a la festa d’aniversari de la seva filla on la Kim li havia prohibit assistir, li envia centenars de flors, fa publicacions pertorbadores, entre un llarg etcètera. Tot i la clara negativa constant de Kardashian, aquests missatges s’estan repetint pràcticament cada dia.

Aquesta conducta de West, que tranquil·lament podria formar part d’un entramat de màrqueting per promocionar el seu nou àlbum, l’anunci amb McDonalds o fins i tot podria ser pura performance a l’estil Albert Pla (però en misogin i creient-se massa les seves paraules), només fa que evidenciar i donar altaveu als tòpics tòxics romàntics que encara arrosseguem.  

Ja fa uns anys que el Washington Post va publicar un parell de reportatges fent revisió de totes aquelles comèdies romàntiques que tenim tan vistes, però que amaguen conductes que s'apropen, o que són directament assetjament. Amagat amb actors guapos i grans gestes “heroiques” que suposadament han de justificar qualsevol actitud, tots aquests clixés se’ns han anat esmunyint dins l’imaginari col·lectiu que tenim sobre l’amor.

L’altre dia, insomne, reflexionant sobre tot això, em venia al cap l’autora anglesa Jane Austen, la qual ja va entendre al segle XVIII, 250 anys abans que Kanye, com havia d’actuar de manera decent una persona quan l’amor no li era correspost.

Corrandes de la parella estable

Diferents usuàries comentaven en un fil  a tumblr com d’únic és trobar-se, encara a avui en dia, un personatge, fictici o no fictici, que accepti un rebuig de la mateixa manera que ho fa el senyor Darcy, d’Orgull i Prejudici, un clàssic que sembla que mai passa de moda, potser per això mateix.

Quan Elisabeth Bennet, la protagonista de la novel·la d’Austen, rebutja la primera proposta de matrimoni que li fa el Senyor Darcy, ella l’acusa d’haver comès una sèrie d’accions molt greus. L’endemà ell la sorprèn durant una passejada i li entrega una carta amb l’única intenció de donar-li explicacions sobre les acusacions, que acaben sent falses. En cap moment, Darcy torna a insistir en la proposició de casament, perquè sap que no és correspost i té un gran respecte per l’opinió de la dona que estima. Ehem, Kanye, ehem

Darcy només torna a expressar-li les seves emocions al cap d’un temps i quan intueix que l’Elisabeth pot haver canviat d’opinió gràcies a diferents girs argumentals del llibre. Quan es decideix tornar a fer la segona, i última, proposta de matrimoni, deixa molt clar que si torna a ser no recíproc mai més la molestarà: “Si els vostres sentiments continuen sent els que van ser l’abril passat, digueu-ho de seguida. Els meus afectes i desitjos no canvien; però una paraula teva em silenciarà sobre aquest tema per sempre. Tanmateix, si els vostres sentiments han canviat, li haig de dir que m’ha embruixat en cos i ànima, i que l’estimo”. Tan simple i necessari però encara rar.

Quina ironia —cap, en veritat— que un llibre titllat durant segles de "literatura femenina i de segona" pugui donar alguna lliçó a Kanye West. Si pogués li faria arribar una còpia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —