Kebabs
Publicat el 13 d’octubre 2021

La primera imatge que a la majoria de gent li ve al cap quan pensa en un kebab és la d’un munt de carn embolicada en pa. O bé, et visualitzes a tu mateix, a les set del matí, sortint d'una discoteca, completament desubicat, pensant que només aquest aliment et podrà restituir i acompanyar-te al llit. L'origen de la paraula 'kebab' es troba en el persa i vol dir “carn a graella”, en referència al fet que aquest sol ser un plat de carn rostida feta en una broqueta, marinada i preparada a l’estil de la cuina del Mediterrani Oriental.

Durant els darrers anys, aquest plat ha anat guanyant influència arreu del món. El kebab s'ha anat estenent i popularitzant entre la població catalana, fins al punt de convertir-se en un dels preferits entre molts joves. La relació consistència-preu és possiblement insuperable. Barcelona ha vist com els seus carrers s'omplen de negocis on el kebab és el protagonista de la carta. Si bé molts d'aquests són restaurants de menjar ràpid, hi ha molts altres que aposten per la dedicació i la qualitat del producte, i que advoquen per la innovació del clàssic kebab.

A continuació te n'oferim tres propostes:

Xix Kebab

Amb una decoració i música sirianes, el Xix Kebab transporta al client a una experiència autèntica a l’origen del kebab. Prop de l'Hospital Clínic, es tracta del primer restaurant sirià-libanès de Catalunya. Ens atén Iskandar Garroum, el seu propietari, originari de Síria. "Porto a Espanya des del 1972. Vaig venir per estudiar medicina, però vaig canviar a Belles Arts. Vaig acabar la carrera a Madrid i vaig venir a Barcelona, on hi soc des del 76. Fou aleshores quan vaig engegar un bar musical que continua funcionant, la Cocteleria Sucu Sucu (al C/París, 150) i que actualment dirigeix el meu nebot. El restaurant Xix Kebab el vam posar en marxa al 82", explica Garroum al Diari de Barcelona.

Ell és del nord de Síria; en concret, d'Alep, capital i ciutat més poblada del país i que fa frontera amb Turquia, motiu pel qual el iogurt és fonamental com a element de la seva cuina. "Allà fem moltes coses amb iogurt i el menjar més típic és l'Iskender Kebab", un dels plats de contingut carni més populars del nord-oest de Turquia. "Porta pa, all, iogurt i daus de carn, sempre feta a la graella", indica.

I és que es desmarquen del tradicional dürüm de menjar ràpid: "El nostre és menjar tradicional i casolà; el fem dia a dia, en petites quantitats i als fogons (res congelat ni de dies anteriors). No fem servir microones ni cap altra maquinària; tot és manual".


Assortiment de salses casolanes del Xix Kebab.

És un menjar selecte. Totes les carns i verdures estan molt ben fetes, són gustoses i ofereixen un plat excel·lent, si bé tot combinat ofereix una profunditat extra. Una atractiva presentació dels plats que compta amb gustoses salses de la casa i la protagonista dels quals és la carn, amb el xai d'estrella principal.


Kebab amb verdures a la brasa i carn de xai i de pollastre.

D’especialitat tenen “les fulles de parra farcides, que les fem nosaltres mateixos i les coem aquí. I d'aquí a un mes portarem una novetat: kebab a la cirera. És un tipus de cirera negra, àcida i que només existeix al nord de Síria, on surt només 20 dies a l'any", explica Garroum.

"La majoria de la clientela és catalana; ens coneixen des de fa més de 40 anys i venen de generació en generació", comenta. Es tracta d'un negoci familiar on treballen un cuiner, un cambrer, la seva dona i ell. "Altres restaurants libanesos s'han enfonsat i han hagut de tancar a causa de la pandèmia. Nosaltres hem tingut la sort de poder seguir”, manifesta el propietari.

Silan

Aquest restaurant de kebab fa una aposta diferent dels anteriors locals: un pa propi i casolà. Destaquen per l’hummus i per un plat especialitzat anomenat kebab trencat, servit en plat amb carn de vedella. Es troba a Enric Granados, 38, i es denomina com a bistró d’Orient Mitjà.

"El kebab és un plat tradicional d'Orient Mitjà, però a cada racó d'Orient Mitjà s'entén de manera diferent. A Turquia, el kebab és una broqueta gran de la qual, al llarg del dia, es va tallant carn. Al Líban i Israel, el kebab és una carn picada amb espècies. Cada país i cada família té una interpretació diferent del kebab", explica Elionor Rozen, propietària de Silan, originària d'Israel. "La idea que es té del kebab i el xauarma està molt malmesa, i nosaltres volem transmetre el missatge que aquest menjar es pot fer exquisidament", ha confessat al Ddb.

I aquí rau l’aposta d’aquest restaurant: en la combinació de diferents interpretacions del kebab. "La cuina del Silan és una cuina israeliana, i el més especial d'aquesta cuina és que és una cuina de fusió. A Israel, cada família té arrels i tradicions diferents, i totes s'acaben mesclant, donant com a resultant un producte una mica revolucionari", admet la propietària.

El Kebab Roto és una de les estrelles de la carta. Es tracta d’un plat desmuntat que presenta el pa i la carn separadament, oferint al client la possibilitat de construir-se el seu propi kebab. La carn, de vedella i ben especiada, ofereix un gust que encantarà als més fanàtics dels plats intensos.


Un 'Kebab Roto'.

Malgrat tot, el toc personal i àlgid d'aquest restaurant és, sens dubte, el pa casolà i fresc que fornegen cada dia. "Tenim el Jerusalem Bagel, el pa més típic de la regió", que res a veure té amb el bagel americà, "i tenim el pa Halah, un pa israelià típic de dies de celebració". Aquests pans propis els ofereixen amb tot un assortiment de diverses salses típiques de la cuina d'Orient Mitjà.


Un bagel i un halah acompanyants de diverses salses i olives del Marroc.

Més enllà d’oferir al client un bon menjar, el restaurant apunta a transmetre els valors de la cuina d’Orient Mitjà als barcelonins. "La cultura de l'Orient Mitjà creu compartir els plats a l'hora de menjar, i aquest és un concepte que nosaltres hem volgut transmetre amb Silan. Així, el client pot arribar a provar moltes més coses i potencia la comunicació a la taula", comenta Rozen. "L'essència de Silan és portar aquesta tradició una mica revolucionària a Barcelona i ensenyar als barcelonins com es menja a Israel", conclou la propietària de Silan.

Bellako

És la franquícia dels kebabs gourmet; l’embolic tradicional amb una experiència per als cinc sentits. Una barreja de sabors singular i una presentació acurada al mil·límetre que entra pels ulls a velocitat de la llum. Aquesta adaptació del kebab és present en tot un conjunt de combinats de productes exòtics, de la terra i tradicionals sirians, on el més particular són les seves salses, presents a tots els plats.

“La piri piri és una mescla d’oli amb sal i llimona, la qual macerem 15 dies mínim perquè agafi sabor. És la base de la salsa Bellako, que porta llet, oli de gira-sol i l’oli piri piri. És la salsa blanca nostra i no té res a veure amb la dels dürüms”, explica Jairo, l’encarregat de cuina del Bellako de Passeig Sant Joan, 66.

Segons explica Jairo, Bellako té en compte les intoleràncies al gluten i a la lactosa: evita la contaminació creuada per a la gent celíaca i ofereix un altre tipus de plats sense cap de les sales per als intolerants a la lactosa.

“Vam començar el 2017 perquè ens encanta el món del kebab. A causa de la influència de Timesburg (de la que també són propietaris) vam entendre que hi havia la possibilitat de fer quelcom semblant; un producte que no està ben vist pel tema de la qualitat i donar-li un toc més gourmet i premium. I no només pel que fa al producte, sinó també a la posada en escena”, revela Sergio Ibáñez, director general de Bellako. “Era fer quelcom que mai no havíem vist: agafar el kebab convencional i elevar-lo perquè fos de més qualitat”.


Un 'Cabronazo' i un 'Brie' acompanyats per un bol de patates fregides.

El producte és de qualitat, però el que més destaca és la posada en escena. “Volíem que el kebab fos més europeu, més cosmopolita, fer el mateix que vam fer amb l’hamburguesa”, indica el CEO. Pel que fa al nom, Ibáñez reconeix que “volíem quelcom transgressor i rebel, de carrer”. Quant al local, explica que la intenció era construir un lloc “més jove, dinàmic i divertit” respecte als establiments més tradicionals.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —