El president ucraïnès, Volodímir Zelenski
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski
Per EFE
Publicat el 26 de juny 2023

La rebel·lió dels mercenaris del Grup Wagner a Rússia i la seva possible desaparició com a força d'assalt a Ucraïna generen noves possibilitats per a Kíiv, que veu el conat de motí com una "humiliació" per al president Vladímir Putin, malgrat que sense efectes encara en el front.

Des de l'entorn del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es van llançar aquest diumenge successives interpretacions sobre el presumpte caos que van envoltar les 24 hores de rebel·lió del cap dels Wagner, Yevgueni Prigozhin, malgrat la seva posterior retirada per mediació de Bielorússia. L'intent de motí reflecteix l'inici del "desmantellament del sistema" de Putin, va afirmar el secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Oleksi Danílov, a través del seu compte en Twitter.

Va ser "la punta de l'iceberg d'un procés de desestabilització", prossegueix el missatge, segons el qual s'ha format un "grup de descontentaments", tant en les forces de seguretat com entre el funcionariat, que consideren "mortalment perilloses" les accions de Putin per als seus interessos i per a la seva existència.

L'única opció que té Putin per a "salvar-se" és la "liquidació física" dels Wagner, un càstig exemplar a Prigozhin i la implantació d'una llei marcial, d'acord amb Danílov, per a qui la marxa dels amotinats sobre Rostov va ser "una punyalada per l'esquena" a Putin.

D'"humiliació" per al Kremlin va qualificar l'ocorregut l'assessor presidencial Mijailo Podoliak. El motí va evidenciar el desgast de poder de Putin, va generar el caos i es va resoldre a través d'una mediació "per un intermediari de dubtosa reputació", com és per a Kíiv el president bielorús Alexandr Lukashenko. 

"Va ser una elecció fenomenal... Gairebé anul·les a Putin, prens el control de les autoritats centrals i de sobte et retires..." va transmetre així mateix a través del seu compte Podoliak, per a qui l'elit de Putin" va viure 24 hores de temor, en les quals es va demostrar que el Kremlin no té el "monopoli de la violència".

Kíiv i Jerson continuen reportant víctimes civils

Des de la presidència ucraïnesa se succeïen aquestes interpretacions sobre el caos precipitat amb la presa de control pels "wagnerites" i posterior avanç en direcció a Moscou, finalment convertit en retirada per mediació de l'aliat del Kremlin.

En paral·lel, tant des de l'alcaldia de la capital com des de la regió de Jerson, en el sud del país, portaven nous reportis sobre civils morts per atacs russos.  L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitchkó, va elevar a cinc el nombre de víctimes mortals de l'atac contra un edifici de 25 plantes en la capital. El dissabte, el balanç havia quedat en tres morts, però el diumenge es van trobar altres dues víctimes mortals entre els enderrocs del bloc de cases destruït del districte de Solomianski.

Segons l'Administració Militar de Kíiv, el dissabte s'havien llançat més de vint míssils sobre la ciutat. Els rebles d'un dels coets interceptats havien caigut sobre l'edifici esmentat. Un altre civil, un home de 44 anys, va morir a Jerson en un altre atac rus contra un edifici d'aquesta ciutat, en aquest cas de cinc plantes. Una dona va quedar malferida en esclatar a la seva habitació un dels projectils.

Rússia reforça la defensa del pont de Chongar

Per part russa, es va informar del reforçament de la defensa sobre el pont de Chongar, que enllaça Jerson i Crimea i que el dijous va ser aconseguit per míssils de fabricació britànica Storm Shadow. "Prenem mesures per a impedir que el règim criminal de Kíiv continuï danyant la nostra infraestructura civil", va escriure el governador interí imposat per Moscou, Vladímir Saldo, a través Telegram.

Segons Saldo, "l'enemic els emmagatzemava el més lluny possible de la línia del front, però això no el va ajudar". El governador interí va afegir que els constructors reparen a bon ritme el pont i va avançar que "el trànsit es restablirà pròximament".

El pont de Chongar, atacat el passat 22 de juny, és la ruta de proveïment militar rus més curta des de Crimea a Melitòpol i, més enllà, cap al front sud, on les tropes ucraïneses efectuen actualment una contraofensiva per a tractar de tallar el corredor terrestre de Rússia en la mar d'Azov.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —