Àrtic
Per EFE
Publicat el 22 de maig 2021

El gel marí de l'Àrtic està patint un procés anomenat atlantificació, segons el qual l'arribada d'aigües més càlides de l'oceà Atlàntic provoca la reculada de la vora del gel marí i en redueix el rebrot a l'hivern. Ho revela un estudi publicat al Journal of Climate en el qual els científics han fet servir dades de satèl·lits de la Iniciativa de Canvi Climàtic de l'Agència Espacial Europea (ESA) per calcular els canvis en el volum del gel marí de l'Àrtic entre 2002 i 2019.

La quantitat de gel marí que sura en l'oceà Àrtic varia enormement: aconsegueix el seu màxim cap a març, després dels freds de l'hivern, i es redueix al mínim al voltant de setembre. No obstant això, l'escalfament del clima i la temperatura de l'aigua marina adjacent també contribueixen a la vulnerabilitat del gel. Encara que part del gel més gruixut i antic roman en tot moment, "és innegable la tendència a la disminució del gel a mesura que el canvi climàtic estreny el seu cercle sobre aquesta fràgil regió polar", conclou l'estudi.

Recerques anteriors suggerien que el gel marí pot recuperar-se parcialment a l'hivern, perquè el gel fi creix més ràpid que el gruixut, però les noves troballes indiquen que la calor de l'oceà està superant aquest efecte estabilitzador, reduint la possibilitat que el gel marí torni a créixer a l'hivern.

"Ara hem descobert que a les regions del mar de Barentsz i del mar de Kara, aquest efecte estabilitzador és superat per la calor de l'oceà i les temperatures més càlides, que redueixen el creixement del gel a l'hivern", recalca Robert Ricker, del Centre Helmholtz de Recerca Polar i Marina del AWI (Alemanya).

Els investigadors creuen que el mecanisme estabilitzador d'altres regions de l'Àrtic també podria veure's superat en el futur. Aquest nou procés és el que es denomina atlantificació. Les dades sobre el gruix del gel de la missió CryoSat de l'ESA van contribuir "de manera important" als resultats sobre l'atlantificació, que, combinats amb els del satèl·lit SMOS, són clau per millorar les previsions sobre el gel marí més fi i fràgil. Les previsions sobre el gel marí són fonamentals per a la navegació, la pesca o les comunitats indígenes.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —