'La Ciència de Pixar' arriba al CosmoCaixa - Diari de Barcelona

El museu de les ciències presenta La Ciència de Pixar. Amb la col·laboració de l'estudi d'animació de Pixar apropen als visitants els reptes tècnics, tecnològics i matemàtics que hi ha darrere de les pel·lícules de la infància de diverses generacions. Fins al 3 de setembre es podrà gaudir de l'exposició i descobrir l'animació a través de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, l'art i les matemàtiques, és a dir, les disciplines STEAM.
De dilluns a diumenge de 10 a 20 h de la tarda, els espectadors podran explorar el món de la creació de pel·lícules animades. La visita comença amb un vídeo sobre el procés creatiu des que hi ha una idea fins que es plasma a la pantalla gran. Després, els assistents poden triar entre els vuit àmbits —modelat, rigging, superfícies, sets i càmeres, animació, simulació, il·luminació i rendering— per on començar l'itinerari.
Joc interactiu sobre la visió de les càmeres. Crèdits: Anaís Díaz
Dins de cada àmbit, hi ha diferents jocs interactius digitals per explorar els desafiaments del món real als quals s'enfronta l'equip de producció de Pixar i interactius físics que permetran als visitants obtenir experiències tàctils per ajudar-los a entendre millor el que passa en el món virtual, passant per construir una figura dins d'un mapa 3D, comprovar com funciona la ciència de moure els personatges, la importància de la càmera o una bona il·luminació. Tot acompanyat amb vídeos dels treballadors de Pixar, que a través de la seva pròpia experiència endinsen als visitants en aquest univers.
L’objectiu és conèixer el procés de les animacions a través de la ciència
Organitzada en dues plantes, l'exhibició s'ha muntat ràpidament, per tal de mantenir la sorpresa. L'educadora Cristina Ortega descriu l'objectiu de l'exposició com "conèixer el desenvolupament d'una pel·lícula des del vessant científica i tecnològica que hi ha al darrere". Sobretot destaca que en les entrevistes i històries en vídeo dels treballadors de Pixar és on es comparteix més informació sobre els enginys i desafiaments que suposa desenvolupar pel·lícules animades, així com el que significa treballar en un camp STEAM.
"L'exposició la gaudeixen els nens i els adults, perquè s'adonen de la quantitat de contingut que hi ha darrere del que pensem que són només dibuixos", explica Javier Hidalgo, cap d'exposicions de ciència de la Fundació La Caixa. "El que pretenem és poder disseccionar aquest procés d'animació des de la mirada científica, per veure com és de necessària la ciència".
Ja són centenars de persones les que han visitat l'exhibició. Al matí, es barregen grups escolars de totes les edats, famílies i aficionats al món Pixar i a l'animació. Hidalgo descriu l'expectativa sobre l'exposició com a "tremenda" i explica que han tingut feedback dels visitants i que s'esperen molts més. Aquest cap de setmana comencen també els tallers que ofereix el museu per als més petits, on podran participar en aquest procés creatiu.
L'exhibició va ser creada pel Museu de Ciència de Boston fa cinc anys i s'estrena per primer cop a Espanya. "Després d'anys de negociació i diferents viatges, només dos museus europeus hem aconseguit portar l'exposició aquí, Dinamarca i Barcelona", exposa Hidalgo. L'objectiu de la Fundació La Caixa és que sigui una exposició itinerant.

